Столтенберг: НАТО подржава дијалог као кључ стабилности

МЛАДЕНОВАЦ:  Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је данас да КФОР осигурава безбедно окружење за све заједнице на КиМ, укључујући и Србе, те да у пуној мери подржава процес нормализације односа.
Jens Stoltenberg Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Столтенберг је, у изјави новинарима, након присуства цивилној вежби НАТО у Младеновцу, казао да је дијалог најбоља платформа за налажење решења које поштује права свих заједница. „Дијалог је кључ стабилности у региону“, поручио је шеф НАТО.

Столтенберг је казао да се овом вежбом види да Србија и НАТО оснажују своје партнерство, које је започето 2006.године и да се од тада однос развија и оснажује из дана у дан.Указао је да је са председником Александром Вучићем отворио највећу цивилну НАТО вежбу са око 2.000 учесника.

„Ова вежба је битна, јер је то нацицн да се оснажи наша спремност да одговоримо на природне катастрофе. Такдоје показује како радимо заједно на развоју нових технологија, бољих начина међусобног комуницирања, организујемо заједничко командовање“, објаснио је он.

Столтенберг је казао да је ово била прилика да се покаже како НАТО и Србија развијају своје пријатељство и партнерство.„Ово није војна вежба, будући да НАТО није само војни савез. Ово је цивилна вежба која се бави одговорима на ванредне ситуације, са циљем спашавања живота. Видели смо да је овај регион био изложен рпиродним катастрофама“, нагласио је он.

Столтенберг је казао да је свестан да је НАТО остао контроверзан у Србији, због сећања на бомбардовање из 1999.године.

„То сећање је и даље болно за многе, посебно оне који су изгубили блиске особе. Међутим циљ акције је био да е заштите цивили у региону и сваки невини живот који је изгубљен је велика трагедија. Жалим за сваком жртвом на обе стране и упућујем саучешће породицама. Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да гледамо у будућност“, нагалсио је он. 


Столтенберг: Одмах смо реаговали на вест о РОСУ на Газиводама

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је КФОР прошле суботе, 29. септембра, када су се специјалци РОСУ појавили на језеру Газиводе, послао људе на терен, који су известили да нису видели да се тамо изводи војна операција, нити да је ико ухапшен, али је поручио и да је важно да се сви судрже од провокативних потеза и изјава.

"КФОР је на Косову и Метохији да би штитио све заједнице које тамо живе, наравно и Србе. КФОР је пратио пазљиво и брижљиво ситуацију од суботе, послали су људе на терен, известили да нису видели војну операцију да се зиводи нити да је ико хапшен", рекао је Столтенберг одговарајући на питања новинара у Младеновцу.

Додао је да је био у контакту са председником Србије, који му је изнео забринтуопст српске стране, као и да је разговарао о томе и са руководством у Приштини.

Истакао је да је важно да КФОР и даље буде приустан на КиМ, да буде у прилици да реагује и штити људе ако буде потребно, али и да се истовремено ради на смиривању напетости у на потрази за политичким решењем.

Столтенберг је поручио да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине.

"Позивамо на суздржаност и наставићемо да радимо, да будемо присутни на КиМ у оквиру насег мандата УН. Сви треба да се суздрже од провокатвних дела и говора. КФОР ће наставити да да буде присутан на КиМ и да прати стање и да штити све", рекао је Столтенберг.


Столтенберг је казао да се свуда на Западном Балкану НАТО посвећује свом свеобухватном циљу изградње мира и стабилности, који су темљ за напредак.„Данас су савезници НАТО највећи иневститори у Србији, који доносе радна места и привредни раст. Србија је оставрила импресиван раст и реформе“, казао је он.

Столтенберг је указао да су поједине земље региоан чланице НАТО, а да Србије то не жели.НАТО, према његовим речима, у пуној мери пдоржава неутралност за коју се определила Србија и поздравља што се одлучила за партнерство са НАТО.То, како истиче, користи обема странама.

Подсетио је да је НАТО помогао уништењу велике количине оружја, обучавао више хиљада припадника Војске, а да Србија има обуичено медицинско особље које учествује у НАТО мисијама.На крају је указао да има лепа сећања из свог детињства у Србији, и да му је после пуно деценија увек задовољство вратити се у Београд.

„Ова посета показује снагу партнерства, а вежба шта можемо да урадимо заједно изграђујући бољу будућност“, закључио је он.

Фото: Tanjug

Столтенберг: Нема Плана Б за Македонију, нити алтернативе

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је данас да Македонија има прилику која се догађа једном у животу и да може постати чланица само ако прихвати споразум о решењу спора са Грчком око имена државе.

„Чрвсто верујем да, када говоримо о ФYРОМ, шта треба да уради сада јесте да треба да одлучи македонска влада о даљим корацима. На влади и скупштини је да донесу одлуке. Да одлуче како ће ићи напред, како да реагују на референдум и све политичке импликације и последице које је донео“, објаснио је он.

Столтенберг је нагласио да, ако демократске институције у Скопљу, одлуче да спроведу у потпуности споразум са Грчком онда је НАТО са своје стране спреман да прихвати Македонију као свог 30 члана и то брзо.

„Можемо брзо да приступимо потписивању протокола о приступању, убрзо по промени имена. На демократски изабраним институцијама Македоније је да ли ће прихватити и применити споразум о имену. Ми смо спремни да прихватимо Македонију као новог члана“, поновио је он.

Подвукао је да не постији План Б, и да нема никакве алтернативе.„Нема приступања без споразума о имену. Једини начин за чланство је да се земља договори око имена са Грчком. Зато смо и поздравили договор са Грчком“, нагласио је Столтенберг.

Рекао је да НАТО никада неће присилити Македонију на доношење одлуке, јер се ради о сувереној одлуци једне суверене земље.

„Ово је прилика која се дешава једном у жвоту. Имају прилику да искористе овај историјски тренутак“, закључио је он.

Столтенберг: Импресиван привредни раст и реформе Србије

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг похвалио је данас импресивне економске реформе које је Србија спровела, као и привредни раст земље.

Он је, у свом обраћању новинарима, подсетио да су земље савезници НАТО највећи инвеститори у Србији, који су донели нова радна места и допринели привредном расту, те казао да је Србија остварила импресиван привредни раст и реформе.

Председник Србије Александар Вучић указао је, с тим у вези, да без очувања мира и стабилности нема економског напретка.

Греши онај који мисли да је могућ економски ратс, а да не чувамо мир и стабилност, казао је он.

Столтенберг: Посета Филолошком одавно испланирана

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је његова посета Скаднинавском институту на Филолошком факултету у Београду била одавно испланирана, као и да то показује снажну везу коју Србија има са скандинавским земљама, а посебно са Норвешком.

Председник Србије Александар Вучић надовезао се на његове речи и одбацио критике неких да је посета факултету била непримерена промоција НАТО, истичући да Србија не жели ни у један војни савез, али да је увек добар домаћин, посебно онима који не желе зло Србији, попут Столтенберга.

Столтенберг је рекао да је посета Скандинавском институту Филолошког факултета била испланира одавно и да му је било велико задовојсво да се тамо сретне са студентима и професорима, јер то, каже, показује снажну везу коју Србја има са скандинавским земљама, а посебно са Норвешком.

"Имам блиског пријатеља из Норвешке, који је предавао на факултету, то је разлог што сам отисао. Хтео сам да видим како изгледа практично та сарадња Данске, Норвешеке и Шведске са Србијом", рекао је Столтенберг новинарима у Младеновцу.

Подсетио је да је део детињства провео у Београду, да има много српских пријатеља, али и указао да је важно да се сачува сећање на то како се блиско пријатљество развило током Другог светског рата, када су многи из Србије и региона били бли послати у Норвешку као ратни заробљенци.

"То је створило снажно пријатељство које и даље постоји и важно је да се то не заборави. Треба поштовати све људе који су пропатили током Другог светског рата и треба да одржвамо партнертсво и блискост", подвукао је.

Додао је да му је драго да се вратим у Београд и подсетио се како је, као дете, ишао на Калемегдан, научио да воли и једе српска јела, ћевапе, пуњене паприке...

"Ово је била лепа прилика да се вратим у Београд и да то пробам", рекао је Столтенбег.

Председник је додао да су неки напали и декана Филолошког факултета Љиљану Марковић због те посете, што Столтенберг, каже, није ни знао, јер се тако наводно врши непримерена промоција НАТО-а.

"То је толик глупо да немам речи", подвукао је Вучић.

Поновио је да Србија не жели да се придружује било којој алијанси, ни НАТО-у.

"Али, да Србија не жели да буде домаћин некоме, посебно некоме ко не жели зло Србији, ја то не разумем", истакао је.

Поручио је Столтенбергу да сваки пут да дође оде и на универзитет, и позвао га да следећи пут оде и на Правни факултет.

Нашалио се да је њему самом, док је студирао, у амфитеатру 5 било најтеже када је полаго испите, па је позвао Столтенберга "да видимо како ће он да прође".

Увек је важно да се посећују факултети и Универзитет, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести