Вучић на инаугурацији новог председника Северне Македоније

БЕОГРАД, СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра у Скопљу инаугурацији новоизабраног председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима председника Републике.
vucic rogljevo
Фото: Tanjug

У Скопљу је саопштено да су на инаугурацију позвани и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, европски комесар за проширење Јоханес Хан и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Пендаровски је први председник Северне Македоније након промене имена државе, које је уследило на основу Преспанског споразума власти у Скопљу и владе Грчке.

Он је после избора изјавио да се нада скором сусрету с председником Србије Александром Вучићем. 

Позиција Македоније према Косову и Метохији, како оцењује, не оптерећује односе са Србијом. 

Ми смо признали независност Косова, а ту одлуку донели смо у сагласности са нашим стратешким оријентацијама и, свакако, имајући у виду и став грађана албанске заједнице, која је друга по бројности у нашој држави, изјавио је недавно Пендаровски. 

Односи са Србијом сада су врло добри, оценио је,и поручио да ће учинити све да се односи две државе развијају у позитивном правцу. 

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ, Пендаровски је у другом кругу избора, 5. маја, победио кандидаткињу опозиционе ВМРО ДПМНЕ Гордану Сиљановску-Давкову.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести