Вучић: Неки Русији не могу ништа, па се иживљавају на Србији

БЕОГРАД: Хистерија која се видела у претходна 24 сата око најављиване посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, показала је шта неки заправо желе - пошто не могу ништа да учине или кажу Русији, они се иживљавају над Србијом, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да не говори о Американцима или неким другима, већ о “неким мањима”.
Инстаграм buducnostsrbijeav
Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav

Вучић је за РТС, коментаришући речи Лаврова да је Србија била спремна да буде домаћин и да такву политику види као храбар потез, рекао да не мисли да је то његова лична храброст, већ рационалан, разуман, умирујући пут у Европи, у којој данас није лако чути глас разума и дијалога.

“Није то питање стицања или губљења политичких поена, биће ствари које се људима допадају, или не, али ми морамо земљу да сачувамо”, рекао је Вучић

Указао је на понашање нашег окружења, медија и политичара из окружења, половину европских медија:

“У Србију је у последња 24 сата стигло више западних медија него не знам када, чекајући да направе слику Вучића и Лаврова, не због њега, Русије… већ да могу да оцрне и напдану Србију”, навео је Вучић.

Упитао је шта је Србија лоше урадила и коме је стала на сенку, да ли је било коме било шта одузела, и да ли то што не жели увек да буде део чопора, изазива нечију главобољу.

“Да ли зато та мала земља не сме да постоји”, упитао је Вучић.

Како је рекао, хистераија која је виђена у претодна 24 сата, све је показала, али он није желео да учествује у томе.

“Ја ни реч нисам рекао, али то је покажало шта желе. Виде да Русији не могу ништа, и ту не мислим на Американце или неке друге, они су тиши и мање гласни, него на неке мање, који мисле да имају право да нас лупају по глави, а који Русији не смеју да кажу ни ураде ништа, па кажу - ајде да се иживљавамо на малој Србији, од Карла Билта до Хрватске”, рекао је Вучић.


“Ми смо де факто у ванредном стању”

Председник Вучић рекао је вечерас да је наша земља, због кризе у свету, де факто увела ванредно стање.

Вучић је, за РТС, казао да се власти баве сваким даном да грађани не би осетили никакав проблем.

Указао је на проблеме, као што је повећана потрошња, на пример шећера.

„Само у Делезу јуче продато је 89,3 тона шећера. Имамо шећера довољно, али логистика не може да постигне да покрије велику потражњу. Из целог региона долазе код нас да купују“, рекао је он.

Вучић је указао да су код нас најјефтинији шећер, уље, сада и бензин, па из целог региона долазе да купују у Србији.

Он је поручио да грађани морају да разумеју да неће бити једноставно, и да то није наша кривица, али је обећао да ће власти да се боре.


„Шолц би дошао и да је Лавров посетио Београд“

Председник Србије је изјавио да би немачки канцелар Олаф Шолц дошао у Београд и да је шеф руске дипломатије данас посетио Србију, као и да то сада може да каже.

Каже да ће Шолц свакако доћи у Београд са тешким порукама за нас које се многим неће допасти.

"Тих неколико сати са Шолцем (када у петак посети Београд) су од великог значаја за нас. Немачка је за нас највећи трговински партнер и највећи у свему, највећи инвеститор, улаже у фабрике, запошљава 77.000 људи. Хвала канцелару Шолцу, увек сам опрезан и одговоран, али је био коректан толико да су из његовог кабинета они рекли да чак и ако Лавров дође, додуше после неких мојих изјава, да без обзира на то Шолц увек види решење у разговорима и у директном ангажману и да ће свакако доћи", навео је Вучић гостујући на РТС.

Истиче да су то рекли после његове, Вучићеве, прве изјаве кад је рекао да не зна да ли ће Шолц доћи.

Хвала му на томе, нећу то заборавити, Србија то уме да цени, поручио је Вучић.

Председник Србије је нагласио да воли искрен разговор и када неко жели да чује нашу аргументацију за КиМ.

"Не мозе територијални интегритет да важи за Украјину, а не за Србију. Ако не важи онда реците бар да разумете нашу позицију. Чекају нас много вазни разговори наредних дана. Имамо Отворени Балкан, имамо Сијарта, Шолца. Готово исте вечери, готово заједно са Шолцем, само што он иде својим авионом, идемо 10 или 11. на самит у Атини, Солуну, самит око Југоисточне Европе, где ће бити Западни Балкан, Бугарска и Грчка и где долазе и Немци", рекао је Вучић.

Додаје да није оптимиста за ситауцију у свету.

"Имам веом лош осећај за свеукупне прилике у свету, наше је да се боримо и урадимо све што можемо за своју земљу и живимо колико можемо нормално и хвала народу који то разуме.


"Хистерија на једну малу земљу"

„Нисам изненађен отказивањем посете Лаврова, ми смо то пратили из дана у дан, покушај мењања руте, рекао је председник Србије Александар Вучић у разговору за РТС.

„Наравно да морате да изразите незадовољство покушајем забране разговора, а такву врсту хистерије због Лаврова, организованог напада на једну малу земљу дуго нисам видео. Било је безброј разговора у којима је тражено од Србије да откаже гостопримоство руском министру спољних послова, истакао је председник Србије Александар Вучић.


 "Из Хрватске туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски”

Александар Вучић изјавио је вечерас да из Хрватске стижу туторско-наредбодавни тонови, а не комшијски и пријатељски.

Вучић је тако рекао гостујући на РТС на питање како кометарише изјаву хрватског премијера који је рекао да Србија мора да пази коју страну бира и да није време за две столице.

"Не кажу - волео бих да наши пријатељи из Србије буду заједно са нама. То би онда био другачији речник", рекао је Вучић.

Само нека они тако наставе, нисам фасциниран њиховим претњама и наредбодавним тоном, више бих волео да неко жели да разговара и разуме да су разговори лековити, истакао је председник Србије.

Каже да је Србија осудила напад Русије на Украјину у складу са међународним правом, али да је Русија традиционални пријатељ Србије.

Вучић је поручио да не може да пристане на то да се избацују из школа и позоришта Достојевски и Чајковски и запитао да ли је то нормално.

"Нећемо да припадмамо чопору да осудимо Достојевског, а ста да цитате ако не цитате Досатојевког", нагласио је Вучић и додао да је та хистерија далеко отишла.

Нагласио је да је Достојевски један од највећих писаца свих времена у свету и запитао да ли треба да укине културу.

"Хтео сам Лаврова да питам када моземо тај противпожарни хеликоптер да добијемо, да имамо ведро са 5.000 литара воде и да можемо да гасимо пожаре у целом региону", навео је Вучић.

Запитао је како то да сада сви хоће њему да откину главу и представљају га као зликовца, а Лавров треба да иде у Анкару, уз питање да ли ће зато Турску избацити из НАТО-а.

"Турска има 32 пута висе летова према Русији него Србија", рекао је Вучић и запитао како је то дозвољено неким лидерима ЕУ да иду код Путина у посету, а да Србија не може да разговара.

Нису у питању прелети него идеја да Србија не може да разговара, а други могу, истакао је Вучић.

„Србија мора да пожури на европском путу“

Србија ће да чува своју политику самосталног одлучивања, али Србија мора да донесе закљуцак који је јасан и недвосмислен и да позури на свом европском путу, јер је то најбоље за Србију, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је за РТС рекао да то не мора да буде налепсе, али да је најбоље за нашу децу и да зато Србија мора да гледа шта ће да уради до децембра, јер је сасвим извесно да у јуну када је реч о ЕУ нећемо ништа напредовати.

Напоменуо је да зато размишља да ли ће и да иде на самит о Западном Балкану крајем јуна, јер у јуну неће добити ништа када су у питању преговори са ЕУ.

"Србија неће добити ниста у јуну, немам сумње, али Србија не сме да одустане него мора да се постара, да нова влада ради да бисмо у децембру добила много тога, као сто је то било прошлог децембра и само смо ми добили", рекао је Вучић.

„Никога не молимо, Отворени Балкан доноси корист свима

Председник Србије Александар Вучић боравиће у уторак и среду на Самиту на Охриду, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, за коју понавља да је и до сада донела значајну корист за све три државе које у њој учествују, и да је отворена за све, али да никога не жели да моли да јој се прикључи.

Сутрашњој вечери лидера на Охриду присуствоваће и црногорски премијер Дритан Абазовић и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, а на питаје да ли то знаци да та иницијатива постаје примамљива и за друге, каже да то не зна, да је “сит мољакања”.

“Абазовић и Тегелтија долазе као посматрачи. Сит сам тог мољакања, имамо Отворени Балкан, Србија, Северна Македонија и Албанија с уту, ко хоће да се придружи, хоће, а ко неће, не пада ми на памет да молимо”, рекао је Вучић за РТС.

Како је рекао, три земље већ спроводе у дело све што се тиче радних дозвола, а да је остало да још једна од ове три државе заврши законодавну иницијативу, како би се идеја и спровела у дело.

На Самиту на Охриду биће потписана четири споразума, о призању диплома, о сарадњи у области трговине и туризма и о сарадњи у области културе и пореских управа.

“То су важне област ии свакако ће донети корист свима”, нагласио је Вучић

Истакао је да је трговинска размена са Албанијом и Северном Македоније у драстичном порасту, што је у интересу свих.

“Имамо повећање од 28 одсто и 31 одсто трговинске размене у претходним месецима, са те две земље. То су велики помаце, важне ствари, а ''Отворени Балкан'' изванредан пројекат, и ми ћемо то да гурамо”, рекао је Вучић.

Срећан је, каже, због речи које је чуо од Сергеја Лаврова о Отвореном Балкану, али и што ће се Габријал Ескобар обратити на Самиту, додајући да су САД од почетка подржавале иницијативу “Отворени Балкан” за разлику од Европе.

Једног дана кад будем могао слободно да причам, свашта бих могао да испричам, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести