Вучић: Односи са Кином на највишем нивоу у историји

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић пожелео је данас срдачну добродошлицу амбасадорки Кине Чен Бо, изразивши уверење да ће она својим радом, током дипломатског мандата у Београду, дати посебан печат челичном пријатељству двеју земаља. 
 Aleksandar Vučić  i ambasadorka Kine Čen Bo Foto: Tanjug
Фото: Александар Вучић и амбасадорка Кине Чен Бо Фото: Танјуг

Амбасадорка Чен, која је данас Вучићу предала акредитиве, пренела је поздраве које је председник Си упутио, како је рекла, свом пријатељу, председнику Вучићу.Вучић је рекао да је поносан што су односи Србије и Кине на највишем нивоу у историји и да се нада да ће имати част да ове године поново угости председника Сија. 

Он је изразио задовољство због интензивног политичког дијалога и плодоносне економске сарадње двеју земаља. Председник Србије је нагласио значај кинеских инвестиција за економски раст у Србији, издвојивши улагање Хбиса у Железару Смедерево, Зиђина у РТБ Бор и долазак Линг Лонга у Зрењанин, као и многе друге пројекте.

Он је констатовао да амбасадорка Чен преузима дужност у години у којој се обележава јубилеј 70-огодишњице од оснивања НР Кине. "Радујем се свим успесима пријатељске Кине на унутрашњем и спољнополитичком плану, уверен да ће, уз мудро и одважно лидерство председника Сија и КП Кине, бити настављено успешно спровођење реформи и реализација импресивних циљева”, рекао је Вучић.

Он је још једном захвалио на позиву за учешће на Другом форуму о сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут" у априлу у Пекингу, истакавши да је реч о једном од најважнијих међународних скупова ове године."То ће бити прилика да Србија још једном потврди подршку тој иницијативи председника Сија, којом промовише мир и сарадњу", рекао је Вучић, саопштила је Прес служба председника Републике. 

Он је додао да Кина, кроз ту иницијативу показује колико поштује начело једнакости свих земаља, без обзира на њихову величину.

Председник Вучић је поновио посебну захвалност за разумевање Кине за питања од суштинског државног и националног интереса за Србију и подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, у исто време изразивши потпуну и недвосмислену подршку Србије политици ''''једне Кине''''.

Амбасадорка Чен је истакла да Кина сматра Србију за поузданог партнера и искреног пријатеља у Европи, чију подршку кинеско државно и партијско руководство искрено цени. Она је истакла приврженост Кине поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије и подршку решењу кроз дијалог.

Чен је истакла да је срећна да је амбасадор своје земље у Србији у тренутку кад билатерални односи тако брзо напредују, захваљујући томе што им двојица председника придају велику важност.Амбасадорка је истакла да је одмах по доласку приметила велики напредак у Србији, у односу на своје раније боравке на дипломатској служби у Београду.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести