Вучић: Верујем да ћемо имати подршку Словеније за КиМ; Пахор: Подршка ЕУ путу и дијалогу Београда и Приштине

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић дочекао је, испред Палате Србија, шефа словеначке државе Борута Пахора, који је допутовао у званичну посету Србији.  
vucic pahor
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Након свечаног дочека, уз постројену Гарду Војске Србије и химне Србије и Словеније, уследио је тет-а-тет састанак Вучића и Пахора.

Александар Вучић је изјавио да је са предшедником Словеније Борутом Пахором разговарао о унапређењу билатералне сарадње две земље на политичком и економском плану, о решавану питања КиМ и захвалио му на подршци европском путу Србије.

Председник Србије рекао да је на том путу кључан однос Беогада и Приштине и да је и о томе разговрао са Пахором - о проналажењу решења које би гарантовало сигурност, будућност и мир ако дојдемо до такве позиције.


Пахор: Учинићемо све да Срби у Словенији сачувају идентитет

„Словенија ће учинити све како би Срби у тој земљи сачували идентитет“, изјавио је данас председник Словеније Борут Пахор, приликом посете Београду. 

"Што се тиче држављана Словеније који су српске националности, Словенија ће учинити све што је у њеној могући како би ти наши држављани имали могућност да очувају свој идентиотет", рекао је Пахор, одговарајући на питање о том проблему на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем.

Он је нагласио да је Словенија "довољно велика отаџбина за све".

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Словенци у Србији национална мањина и да је на то поносан.

"У Србији живи 4.033 припадника словеначке националности и желимо да учинимо све да се они осећају добро, да буду грађани Србије који се поносе својим родом и својим словеначким пореклом и својом домовином Србијом", закључио је Вучић.


Вучић је рекао да смо данас врло далеко од тога због антизивилизацијиских такси Приштине на српску робу.

"Ако Београд и Приштина буду дошли до договора надам се да ћемо имати подршку Словеније. Желимо да глас Словеније буде још сназнији у Бриселу, у ЕУ.

"Ценимо позицију Словеније у регионалним птиањима и њему сам лично захвалан за процес Брдо Бриони, јер таква инициајтива доприноси0 стабилизацији прилика у овом региону", рекао је Вучић.

Каже да ће предстојећи састанак у оквиру тог процеса бити одржан у Тирани 8. и 9. маја, што ће бити значајно за цео регион.

"Разговарали смо о европском путу Србије, имали смо значајну подршку Словеније за европски пут Србије пошто су бројни експерти учествовали у пружању помоћи Србији у том процесу".

Вучић је пренео да је речено да је потребно да се тај европски пут Србије убрза.


Пахор: Корекција граница - храбро, али опрезно

Шеф словеначке државе Борут Пахор рекао је данас да је размишљање о корекцији граница као могуће решење за КиМ врло храбро и да га он не би одбацио, али да би био јако опрезан. 

Он је на заједничкој конференцији са председником Србије Александром Вучићем, а одговарајући на питање како гледа на могућу корекцију граница, навео да су га о томе питали и многи европски званичници, те подетио да је био сведок када је та тема кандидована прошле године на форуму у Албаху, на којем су били и Александар Вучић и Хашим Тачи.

Такво размишљање, каже, тражи много мудрости, а захтева и велику приврженост мирном решавању конфликата, као и велико поверење других држава које су важне за успех договора.

"Тај процес у првом реду мора да буде врло толерантан и предвидљив и не сме да донесе колатералну штету за друге државе у региону. Тога се највише боје моје колеге и друге вође када постављају то питање", рекао је пахор.

То је, каже, пренео и председнику Вучићу.

"Вероватно се не може искључити неки договор који иде према мирном решењу конфликта ако је то узајамно решење са срећним крајем и нема колатералног учинка за друге државе. Наравно, то је врло храбро размишљање и ја то не бих никада одбацио, али бих био јако опрезан при томе", рекао је Пахор.


„Словенија подржава амбиције Србије да постане чланица ЕУ и подржава дијалог Беоргада и Приштине, јер он нема алтернативу“, поручио је данас у Београду председник Словеније Борут Пахор.

Пахор је, на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем, подсетио да је пре 10 година, када је о Србији говорио у Европском савету, рекао да након што је ушла Хрватска ушла у Унију и Србија мора што пре да постане њена чланица.

То, истакао је, зависи од преговора са ЕК, али Србија има Србија има подршку Словеније на том путу.

У том смислу, рекао је да му је било важно да још једном чује од Вучића његов личан став и став српске државе у ангажовању у решавању отворених питања у преговорима са ЕК, како би процес био што бржи. 

"То се тиче односа у региону, у првом реду се односи на дијалог Београда и Приштине. Као твој и пријатељ твоје државе, подржавам тај дијхалог и не видим никакву алтернативу дијалогу. Не знам како и када ће то да заврши, то зависи од билатералних разговора и преговора две стране, али оно што може Словенија, као пријатељ са свим народима и државама у региону, да помогне, ја сам понудио искрену подршку", рекао је Пахор, обраћајући се Вучићу.

Додао је да ће о томе бити речи на састанку процеса Брдо - Бриони, 7. и 8. маја у Тирани.

У Палати Србија су претходно одржани разговори делегација Србије и Словеније, које су предводили председници Вучић и Пахор, као и разговор председника две земље у "четири ока".

Словеначки председник ће се данас обратити и на Посебној седници Скупштине Србије и састати са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Затим је планиран и састанак делегација Србије и Словеније, након чега су предвиђене изјаве за медије двојице председника.

Након тога следи пословни форум Србија - Словенија. 

Током посете биће речи и о напретку Србије у њеним настојањима да се придружи ЕУ, ситуацији у региону и другим актуелним питањима везаним за миграције, безбедност и будућност ЕУ.

Словеначки председник је у пратњи делегације представника пословне заједнице, као и министра културе Дејана Прешичека, државног секретара Министарства културе Јана Шкоберна, државног секретара Министарства спољних послова Симоне Лесковар и државног секретара Министарства економије Еве Штавс Подлогар.  

Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Другог дана посете председник Словеније положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.  

Србија је Словенији 10. најважнији трговински партнер, а билатерална трговина премашује милијарду евра по години. 

Агенција СТА наводи да је ово прва званична посета Пахора Србији после његовог поновног избора у новембру 2017. године, а пре тога је био у Србији 2014. године, што је била прва посета једног словеначког председника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести