Чадеж: Отварамо представништво ПКС у Словенији

БЕОГРАД: У интересу Србије је да повећамо трговинску размену са Словенијом која је до сада премашила милијарду евра, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио отварање представништва ПКС у Словенији. 
marko cadez
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

На отварању Пословног форума Србија - Словенија у Београду, коме је присуствовало 600 пословних људи, Чадеж је рекао да је отварање представништва ПКС у Словенији резултат вишегодишње сарадње. 

Најавио је и да ће Привредна комора Словеније почетком 2020. отворити своје представништво у ПКС. 

Чадеж је подсетио да словеначки инвеститори у Србији запошљавају  више од 25.000 људи, што је, како је оценио, велика ствар, и навео да је трговинска размена прошле године износила 1,3 милијарде евра. 

Од данашњег скупа очекује да више словеначких иневстиција у Србији. 

У Србији можете да рачунате на добру пордршку, добре пословне резултате и профит, поручио је Чадеж словеначким привредницима.

Како је навео, на данашњем скупу  окупило се више привредника него на оба претходна форума одржана у Љубљани и Београду, што показује колики је заједнички интерес за успостављање и унапређење пословне сарадње. 

Скуп је и прилика, додао је Чадеж, за компаније да се представе и успоставе сарадњу. 

Међу присутнима на форому су, подсетио је, велики српски инвеститори у Словенији, као што су Комтрејд, МК Група, Моји брендови и Нектар. 

Први пут имамо највећи број привредника из области ИТ индустрије, иновативних технологија и туризма. За данас је заказано више од 450 Б2Б разговора, рекао је Чадеж. 

Навео је и да српски инвеститори који успешно раде у Словенији намревају да шире пословање, те да очекује да ће бити све више словеначких инвеститора у Србији. 

На пословном форуму су се обратили и председници Србије и Словеније, Александар Вучић и Борут Пахор, као и председник Привредне коморе Словеније Боштјан Горјуп.

Направили добар пословни амбијент, али још далеко од идеалног

Председник Србије Александар Вучић истакао је, отварајући пословни форум Србија-Словенија „Дигитализација економије и државе“, да је Србија, и поред до сада спроведених реформи, далеко од идеалног, те да се мора посебно посветити питању владавине права и ефикасности правосуђа.  

Вучић је, позивајући словеначке привреднике да улажу у Србију, рекао да је срећан што је у последњих десет година трговинска размена Србије и Словеније повећана за чак 2,5 пута.

Односи Србије и Словеније су веоам важни. Уверен сам да можемо у будућности увећамо инвестициона улагања, али и трговинску размену, рекао је он.

Ми смо, у економском смислу, а о томе говоре бројеви који су једини објективан критеријум, у бољем стању. После економских реформи, закона о раду, фискалних мера успели смо да променимо трајектрорију јавног дуга од драматично растућег да га спустимо на 50 одсто. Када сам постао премијер наш јавни дуг био је на 79 одсто. Успели смо да будемо барем на Западном Балкану шампиони по привлачењу страних директних инвестиција. Тако смо 2017.привукли чак 57 укупних инвестиција у регион, а 2018. то  ће бити И 60 одсто, када добијемо коначне податке, указао је Вучић.  

Рекао је да и даље нисмо саасвим задовољни и да има још много посла, али да је пошло за руком да се направи прилично добар економски амбијент.

Подсетио је на субвенције које српска држава омогућава инвеститорима, од пореских олакшица, преко извођења инфраструктурних радова до субвенција по запосленом и додао да све те субвенције могу да иду до 50 одсто од укупне инвестиције.  

Тим субвенцијама, констатовао је, имали смо посебно успеха у привлачењу немачких, али и других инвеститора из ЕУ.

Вучић је подсетио да је трговинска размена Србије са ЕУ 61 одсто, а када се томе додају и земље региона које се налазе на европском путу онда достиже готово 90 одсто. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Нагласио је да Србија мора још посебно да се посвети владавини права и ефикасности правосуђа.

Далеко смо од идеалног и даље смо веома сиромашна земља која има мањи БДП од Словеније, али стопа раста од 4,5 довољно добро показује на каквом путу се налазимо и какави су трендови у Србији, истакао је Вучић. 

Он се захвалио српским приврендицима што су у тако великом броју дошли на пословни форум и пренео да је редак случај да се оволики број српских рпивредника окупи, те додао да је чак на форумима са снажнијим земљама и економски већи било мање, што јасно показује интереосвање за словеначко тржиште.

Рекао је да жели да види више инвестиција у Словенији из Србије И обећао да ће, следећи пут када посети Словенију поново обићи једну српску компанију. 
Словеначким предузетницима је поручио да су добродошли у Србију, подвукавши да се не ради само о куртуазној реченици, већ искреном пријатељству и осећају блискости са Словенцима.

Потпуно сам сигуран да овде мохжете више зарадити него у неким другим земљама региона и Европе, рекао је Вучић изразивши задовољство што је преко 1. 600 компанија из Словеније инвестирало у Србију. 

Односи две земље су добри. Не можемо да кажемо да смо увек око свих питања сагласни. Биће увек неко од политичара који ће устати на леву или десну ногу, који ће дати неку изјаву, али наши одности, укупно гледано су добри, додао је он.  

Горјуп: Састанак привредника у потврда добрих односа

Председник Привредне коморе Словеније Боштјан Горјуп оценио је да пословни форум Србија- Словенија - Дигитализација економије и државе, потврђује историјску сарадњу две земље и доказује да не морају само велике силе попут Немачке, Русије или САД да буду генератори развоја.

Захваљујем се Србији и српској економији за исторјску наклоност према Словенији, поносни смо на нашу сарадњу као и на развој људских и економских односа. Доказали смо да мотори развоја нису само велике силе, Русија, Немачка или САД. Међутим, навјећи део одгоорности за развој остаје на нама, на размених добрих пракси, рекао је Горјуп.

Према његовим речима, сталним иновирањем пословних модела јачају се и развијају економије две земље.

Овај скуп сматрам као манифестацију пословног интереса велике заједнице малих, средњих и великих компанија које су прошле године оствариле више од 1,5 милијарди евра међусобне робне размере и тиме потврдиле место Србије и Словеније на нашим листама топ десет најзначајнијих економских партера, оценио је Горјуп. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Председник СПК подсетио је да су словеначке компаније у српску привреду уложиле више од милијарду евра инвестиција, јачајући тиме и српску извозну економију и отварајући више од 20.000 радних места.   

Он је изразио задовољство растом интереса српске економије за инвестирање у Словенију. 

Увоз из Србије је у порасту, а остварили смо и преко 200 милиона директних инвестиција, казао је Горјуп. 

Према његовим речима, данас ће достигнућа српске и словеначке сарадње представити НЛБ банка. 

У директној размени мишљења и предлога, говорићемо о будности и неискоришћеним потеницијалима сарање, дигитализацијји, циркуларној економији која је нужност данашњице и туризму који би могао бити већа ставка у нашим националним билансима, рекао је Горјуп.

Изразио је очеквање да ће се појавити и нове пословне идеје и успоствити нове области сарадње и позвао учеснике скупа да посете Словенију, било туристички било пословно, јер је то прилика да се склопи неки нови посао. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести