Вучић: Правично решење за Србију, и ништа више од тога

БЕОГРАД: Србија треба да добије правично решење за многа питање и ништа више, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и навео да то не значи да неко треба да се плаши Србије, јер је апсолутни интерерс Србије мир и стабилност.
vucic
Фото: Printscreen

Он је тако одговорио у разговору за Фејс ТВ, са Сенадом Хаџифејзовићем, на констатацију водитеља да је “узнемирен” због Вучићеве реченице током војне вежбе у суботу, да када год Србија треба нешто да добије, увек се појаве људи у самој Србији, који питају шта то србија треба да добије, те на питање - шта то Србија треба да добијe.

“Говорио сам о генерално о аутошовинизму у београдској чаршији, али врло прецизно сам рекао да не можете на Балкану да правите мир тако што ћете да унизите један народ, а поготово не бројчано највехци, мислећи да ћете тиме друге да задовољите и да мисилите да сте решили проблем”, указао је Вучић.

Зато је, каже, против замрзнутог конфликта са Албанцима, већ се залагао за решење проблема, иако је, додаје, због тога плаћао високу политичку цену.

Вучић је рекао и да се труди да на рационалан начин поставља ствари и да буде неко ко ће да шрити српске националне и државне интересе, али ко ће да разуме интересе других народа и разлог за њихов страх од, у време заједничке државе, унитаризације, а данас од неке врсте хомогензације или доминације.

“Не само у тој, него у било којој реченици у последњих девет година, нема апсолутно ништа спорно. Напротив, реченице које врло прецизно дефинишу наше проблеме, српске проблеме, који никог не повређују у региону”, рекао је Вучић.

Председник Србије је приметио да је веома обазрив кад год говори о регионалним питањима, јер добро разуме некада оправдане, некада и неоправдане, примедбе које долазе, и зато покушава да не одговори на 99 одсто напада из региона, јер Србија, каже, треба да прећути.

“Мирно спавајте, Сенаде. Није моја намера да се некоме додворавам, немам потребу, мени би скочила популарност када бих вама одбрусио или рекао нешто лоше о Бошњацима, али не пада ми напамет. Немате разлога за страх. Апсолутни интерерс Србије је мир и стабилност. Ничега се не бојте”, рекао је Вучић.

Хаџифејзовић је упитао шта би друго могао да помисли из те Вучићеве реченије, осим да Србија треба да добије половину БиХ, “названу по нашем народу”.

“Није ми то пало на памет”, одговорио је Вучић и додао да је причао пре свега о Косову и Метохији, а не о БиХ.

Поновио је да Србија подржава интегритет БиХ, као и да су и ингеренције и прерогативе власти значајнији на ентитетима него на централној државни, као и да су и по Дејтону веће ингеренције на ентитетима у БиХ, него данас у стварности.

Упитан да ли мисли да преко подељеног суверенитета РС има право да буде држава, Вучић је одговорио:

“Ко то мисли? Ја то не мислим, али не мислим ни да Вам се правдам што не мислим”.

Вучић је рекао да он РС воли, као што поштује БиХ.

“Ако је проблем у томе што Србија данас није слаба, већ снажнија, пре свега економски, и у свакој области друштвеног живота… Ја се тиме поносим, а сви треба да буду задовољни тиме и Срби и Бошњаци. И ја сам задовољан ако БиХ расте брже, бисмо и ми онда живели боље”, рекао је Вучић.

На констатацију да све што он мисли за њега кажу Милорад Додик и Александар Вулин - Додик који пушта рекламу о мирном разлазу, а Вулин којем је, како каже новинар, има само једну тему да је Вучић председник свих Срба и да Срби имају само једну државу, нагласио је да нема потребе било ко да прича у његово име.

„Додик је врло интелигентан човек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странаку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну реч против њега у емисији, јер је то део нашег договора, којег се држе предстваници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не сме никада да се понови"; казао је он.

„У моје име не треба нико да говори .Увек говорим у своје име све." рекао је Вучић и поручио да, када буде желео нестсо да каже, то увек рећи сам."

Вучић је казао да је, што се Вулина тиче, он његов дугогодишњи саборац и пријатељ, али који има другачије виђење у многим стварима.

„Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије јер сам на изборима у Србији изабран", додaо је он.

Оценио је да то није разлог за све оптужбе које стижу на његов рачун, већ што политичари увек покушавају да добију поене ударајући на њега.

Такође сматра да је проблем, а што је било и са Србима и њим лично до 90-тих година, а то је проблем са којим се суочавају и многи Бошњаци и многи други, а то је врста представљања себе као жртве, без рационализације садашњости и погледа у будућност.

„Је л мислите да неко ко води земљу, који је у последњих неколико година успео да изгради више аутопутева него у претходних 50 година, да заврши бројне болнице, да подигне плату на 560 евра, неко ко је успео да доведе Србију од земље са најмањим растом и великим јавним дугом, до земље са јавним дугом испод Мастрихта и највећом стопом раста у Европи, жели било какав сукоб било где?", упитао је Вучић.

Ништа се из нонпејпера неће догодити

Александар Вучић енергично је негирао да има било какве везе са фамозним нонпејпером о промени граница на Западном Балкану, а посебно да га је он писао.

Вучић је то рекао у интервјуу за сарајевску телевизију Фејс тв. са Сенадом Хаџифејзовићем, на провокацију зашто је када је писао нонпејер потписао словеначког премијера Јанеза Јаншу.

"Ви стварно мислите да Јанши може да се каже шта ће да ради. Ја нисам видео нонпејпер, да ли сам га прочитао - јесам и они не одговарају истини", казао је Вучић.

Приметивши да су питања Хаџифејзвоциха три пута дужа од његових одговора, Вучић је поновио да не само да није учествовао у писању било каквог папира, већ га није ни видео.

Видео је, истиче, спекулације које је неко пустио у јавност.

"Видите ви кажете да ће Србија да призна независно Косово, да је спремна да се одрекне Прешева и Бујановца да би добила Републику Српску. То се неће догодити јер није реално, а није нам ни потребно", рекао је Вучић.

На опаску зашто то онда не каже Милораду Додику или Александру Вулину, који се том нонпејперу радују, будући да је, како је рекао Хаџифејзовић, хтео то или не лидер свих Срба и да нема шансе да Додик уради било шта без председника Србије, Вучић је рекао да о министру одбране и српском члану и председавајућем Председништва БиХ може да мисли свако шта хоће, али су то, истакао је, људи који имају став.

Указујући на велико лицемерје у свему томе, Вучић указује да је мислио да је БиХ последње место које ће да каже да је Косово независно из много прагматичних и политичких разлога.

Подсетио је да ни Бакир Изетбеговић ни Жељко Комшић, ако не због поштовања Србије и резолуције 1244, не би требало да признају косовску независност, јер ко су они да руше, растурају и комадају Србију.

"Сваком другом Србину замерате оно што сте себи дозволили и унаред опростили. Јер су то изговорили највиши представници босњачког народа. Хоћете да Срби прихвате да је бомбардовање и агресија била благоугодни чин зато што је неко хтео да отме територију Косова...", рекао је Вучић и упитао чему ти двоструки стандарди.

Србија, истиче председник, може да се комада и то је добродосло, а ако би било који Србин рекао да хоћемо миран разлаз за то је крив злочинац Вучић.

И то за нешто са чим се иначе не слажем, истакао је Вучић.

Поновио је да се то из наводног нонпејпера неће догодити.

"Јер, нама нису потребне територије, нама су потребни људи да са њима боље и лепше живимо", рекао је.

На опаску зашто то не каже Додику, Вучић каже да он има право да другачије мисли и лично не сме ни да помисли да каже тако нешто некоме ко има већину гласова у Републици Српској.

Хоћемо мир, моја реч гаранција

Ми хоћемо мир и моја реч је гаранција за мир поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, одговарајући Сенаду Хаџифејзовићу на инсистирање да му председник Србије да гаранције да рата неће бити, а поводом тога што се у региону после нон пејпера говори о рату.

Он је за сарајевску Фејс тв рекао да жели да буде запамцен као неко ко је сачувао мир, изградио Србију, направио резултате о којима ће се говорити за 70 година.

"Ако мислите да је могуће да то остварим и будем запамћен по добру, а да водим ратове са Босњацима, и да враћамо хиљаде мртвих и једни и други нестанемо, проблем је у свакоме ко тако мисли", узвратио је Вучић.

На поновни захтев да каже које гаранције нуди, Вучић је истакао да његова реч вреди много, "много више од других, веома је вазна и хоћемо мир и да радимо са БиХ".

Вучић је напооменуо и да воли Републику Српску, али сматра да то ништа не смета.

Каже и да је много висе људи из Пазара, Тутина и Сјенице, који долазе у Београд пре него у Сарајево.

На констатацију да ће се нестабилност у Србији одразити у региону, Вучић је указао да је Србија најстабилнија у региону, у сваком смислу, снажнија што је била.

На питање зашто се онда одржавају војне вежбе и јача војска, Вучић је одговорио контрапитањем- зашто и БиХ има војску.

"За разлику од оних који су унуставали војску ја се поносим сто сназимо војску. Она штити Србију, то је војска свих грађана, и превентивно делује ако неко хоће да нас нападне", истакао је Вучић.

На констатацију да је Србија окружена НАТО пактом и да Додик говори о мирном разлзу, Вучић је поручио:"Рекао сам умирите свој народ, неце се десити рат, а Срби су мирни, њих не треба умиривати.".

„Ви видите само Србију, а у Европи се сви наоружавају“, поручио је Вучић, додањући да је то лицемерје.

"Ми чувамо своју земљу и превентивно делујемо, а мир између Бошњака и Срба је пресудан", пиоручио је Вучић.

Никада четник, у Сребреници био да одам почаст жртвама

Александар Вучић истакао је вечерас да је у Сребреницу отишао да ода почаст жртвама, и да напад на њега никада није злоупотребљавао јер се не може поредити са оним што се на том месту догодило.

Вучић је, на тврдње новинара босанске телевизије „Фејс“ да постоје приче, позивајући се на Младена Думановића, да иза напада на њега у Сребреници стоји БИА, рекао да је то исто као прича да су Сребреницу предали Насер Орић и Алија Изетбеговић, уз питање „да ли стварно мислите да сам ја то организовао против себе?“.

Рекао је да позвао човека који га је ударио да дође у Београд на пиће.

Истакао је да зна ко је учествовао у нападу на њега и ко га је позвао тамо.

„Знам да лица која су учествовала немају везе са Србијом. Али никада нисам злоупотребљавао то, јер се не може поредити са оним што се догодило на том месту“, објаснио је он.

На сталне упадице новинара, и покушај да се прикаже као српски националиста који жели Велику Србију, те помињање четника Млађе Ђорђевића, Вучић је казао да никада ни он, нити било ко из његове породице није био четник.

Упитан како није био четник када је био са Војиславом Шешељем, објаснио је да је био с њим је је веровао у добре идеје и мислио да СРС има најбољи програм.

„Био сам против многих планова, као што је био Венс Овеновов и други. Стварно сам то мислио и борио се за ту странку“, додао је он. Вучић је, упитан да ли су његови били у Партизанима, рекао да нико није био, и да су сви страдали само зато што су били Срби.

Истакао је да рационално сагледава чињенице, да је отварао споменик мисији Халијард, али и да се поноси партизанском борбом коју су претежно Срби изнели на највећем делу бивше Југославије.

На додатно питање везано за однос са Шешељ, рекао је да му је био веома близак сарадник.

„Он и данас са поштовањем говори о мени. Рекао је пре неки дан „Вучић је био немогућ, и ја сам га, када сам био у земљи, једва контролисао, али је био највреднији“, казао је он.

Вучић о мостовима и путевима, Хаџифејзовић о тенковима

Александар Вучић изјавио је да људи одлазе у свет из целог региона, зато јер 2000. и после нису имали посла, све је било уништено, али да се сада највише њих враћа у Србију.

У Србију се евидентно враћа највећи број стручних људи јер је актуелна власт направила много са софтверском индустријом, мада је потребно урадити још много, рекао је Вучић у интервјуу за Фејс тв. са Сенадом Хаџифејзовићем.

На провокацију не мисли ваљда да у Србији сви добро живе, Вучић је одговорио:

"Нисам будала да мислим да свако живи добро, али се тај проценат смањује. Не можемо за четири-пет година да стигнемо Аустрију и Немачку које су на томе радиле деценијама".

На опаску да људи одлазе из земаља региона јер у политици не виде перспективу, Вучић каже да је управо проблем то што ми у свему имамо негативан приступ.

"Нико неће у бошњачком Сарајеву да добије власт ако не опсује мајку Александру Вучић по сто пута", изричит је Вучић.

Ствари би, сматра, требало рационализовати, да видимо шта можемо да урадимо заједно.

"Ми градимо мост на Сави и притом не знамо коме помажемо Републици Српској или Сарајеву...", рекао је Вучић уз непрестано прекидање Хаџифејзовића са опаскама које су излази из оквира интервјуа.

Заомоливши га да га не прекида док говори о градњи путева јер они спајају људе, Хаџифејзовић је провокативно констатовао да би ти путеви можда били добри за тенкове.

"Гусеничари иду лакше преко поља него асфалтом.... Путеви нам требају за људе и камионе, да нам камиони не би данима стајали на граници...", закључио је Вучић.

Не дирамо интегритет БиХ, не комадајте ви Србију

Део интервјуа председника Александара Вучића за босанску Фејс тв, са Сенадом Хаџифејзовићем односио се и на злочине почињене ''90-их и током Другог светског рата, био је праћен непримереним коментарима водитеља који је на моменте прерастао у оптуживање и делење савета, на шта је председник Србије покушавао да одговори мирно и аргументиама, уз поруке о значају сарадње у региону.

Тако је и Хаџифејзовић и овог пута питао Вучића да ли је пуцао на Сарајево, иако је у интервјуу са председником Србије с почтка марта добио исти одговор:

“Нисам пуцао (на Сарајево), шести пут ме питате, шести пут вам кажем”, категоричан је био Вучић.

На провокацију да о томе може да “пита Шешеља” и тврдње да постоје фотографије Вучића са калашњиковом, Вучић је кратко поручио:

“Не измишљајте”.                                

Поводом страдања породице Вучић током Другог светског рата, Хаџифејзовић је упитао како правно формулише уништење његове породице, алудирајући на геноцид, на шта му је председник Србије рекао да није спреман да говори о правним формулацијама, да је реч свакако о тешком злочину, али и да зна на шта водитељ циља.

Вучић је додао и да је добио више предлога да “све могуће” оптужимо за геноцид против Срба, али да се он залаже за културу сећања.

“Да имате право и обавезу да подсећате на ужасан злочин у Сребреници, да Срби подсећају кроз какав су пакао Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца прошли, али не тражим од сваког да ми кажу како су починили геноцид над Србима, јер не мислим да ће то нешто да промени”, рекао је Вучић.

Он је додао да за доказивање геноцида постоје два елемента, физички и ментални - физички је затирање народа, што није лако доказати, а други ментални - да постоји намера да то урадите.

Вучић је упитао и зашто БиХ, која је била окупирана од стране НДХ, никада није пало на памет да тужи за геноцид неку другу државу осим Србије.

На питање да ли је Јасеновац био геноцид, Вучић је одговорио:

“Јасеновац је био логор за затирање људи, који је трајао не неколико дана, него неколико година, то је политика припремана кроз изјаве Миле Будака, њихових министара, свих који су желели да трећину Срба побију, трећину протерају, трећину покатоличе…”, рекао је Вучић и додао да то не значи да данас од сваког Хрвата очекује да каже да је то био геноцид, јер је важно да се гради будућност.

На инсистирање да каже да ли је то био геноцид, Вучић је рекао да као шеф државе мора да води рачуна шта говори, јер када би то тако рекао, изазвао би “100 година лоших односа са Хрватима”.

Јасно је, истиче, шта мисли приватно, али као председник државе води рачуна, иако би било сувише лако да даје квалификације.

“Али, онда је тешко да кажете да је у Сребреници био геноцид”, рекао је Хаџифејзовић, покушавајући да га добије одговор који жели.

Вучић је поновио да се у Сребреници десио ужасан злочин, али и упитао шта је смисао правне квалификације, осим ако не желите ратну одштету.

“Каква је разлика између маскарка и ужасног злочина, или геноцида. Нема суштинске разлике… Србија нема разлога да се плаши неке тужбе, али обавеза свих је да гонимо тешке злочинце”, рекао је Вучић.

Хаџифејзовић је приметио и да је у Београду видео графит “Прошлост нам долази”, али је Вучић одговорио да је заправо он тај који тражи и живи за прошлост.

“Ево, зликовац сам, убијте ме. Шта још хоћете од мене?”, реаговао је Вучић на Хадзифејзовићеве провокације.

На констатацију водитеља да нема напред док се Србија не одреди и Вучић не каже да није за тзв “Велику Србију”, Вучић је одговорио да је бесмислено да се правда око нечега што не постоји.

“Србија је територијално себи довољна. Немојте ви, ваши лидери да комадају Србију. Немојте да комадате Србију. Не желимо да дирамо у интегритети БиХ, никаква Црна Гора, Велика Србија… Желим да Србија буде најуспешнија и велика у економји, сарадњи са свима, али ви то не желите да чујете”, рекао је Вучић.

Ако за девет година нисам показао опредељење за апсолутни мир и колико ми је стало до бољих односа са Бошњацима…, додао је Вучић.

Срби заслужује у ЕУ, али нећу комадати своју земљу

Србија заслужује да буде део Европске уније, али то не значи да имам право да комадам своју земљу, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на питање Сенада Хадзифејзовића у интервјуу за Фејс тв. шта би рекао ако би из Европе рекли - признајте Косово, ујутру сте члан ЕУ.

"Прво они то не могу да кажу, због својих прилика, друго ја поштујем Устав своје земље и волим своју земљу. Рекао бих, да ми више нисмо најсиромашнији према земљама ЕУ и брже напредујемо од многи земаља ЕУ, али то не значи да имам право да комадам своју земљу на било који начин", рекао је Вучић.

На потпитање да ли то значи да никада неће потписати независност Косова, Вучић је рекао да то и на тај начин може да се дефинише.

"Спреман сам да разгворам о свим компромисима и против сам замрзнутог конфликта, јер се плашим да ће неко так конфликт да одмрзне", рекао је Вучић ддоајући да не би желео да оставља проблеме будућим генерацијама већ да га решавба.

На питање којен је идеално решење, каже да о томе не може да говри јер би тиме отварао и наше карте, а то не би желео.

Вучић на савете Хаџифејзовића: Само тражим поштовање за Србију

За мене је важно то што Србија само тражи поштовање, тражи да не буде унижена и понижавана од Европе, света и из региона, нагласио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да он жели да једни дуге разумемо и да ће дати све од себе да нико не унижава ни Бошњаке ни друге народе.

Он је тако узвратио, у интервјуу за босанску телевизију „Фејс“, на речи Сенада Хаџифејзића да је он, Вучић, човек јачи од Слободана Милошевића, који има војску, економске пројекте, апсолутну моћ, и који пред собом има два пута - да отклони сваку причу о рату, да делом докаже да нема ништа од нон пејпера, да заустави, како је рекао, Додике и Вулине.

Хаџифејзовић је ову тезу даље елаборирао констатацијом прилично нејасном, да би, када би(Вучић) завршио ратове, донео мир, ишао путем ка Нобеловој награди и историји, а да је други пут - да крене стопама Милошевића и упише се у галерију ратних злочинаца.

„Као прво презирем људе који би починили злочине, под два оно што је веома важно јесте да је мир највиши интерес Србије, под три Србију толико волим, за њу живим и за њу се борим да ми не пада напамет да њен интерес угрозим, а с друге стране ни других народа“, поручио је Вучић игноришући Хаџифејзовићеве непримерене савете и алузије.

Неслана шала Хаџифејзовића на рачун српског гостопримства

Интервју председника Србије Александра Вучића са Сенадом Хаџифејзовићем обележила је и неслана шала водитеља о новичоку, нервном агенсу, којим је, наводно отрован и руску опозиционар Алексеј Наваљни.

Наиме, Вучић је током интервјуа за босанску Фејс тв, који се одвија уживо у Председништву Србије, рекао да ће након разговора уследити вечера за госте из БиХ, уколико желе, на шта је водитељ рекао:

“Може, али без новичока, оних отрова”.

Вучић је на то реаговао речима да га лажи и увреде на његов рачин не погађају, али да је водитељ довео у питање његово гостопримнство помињањем новичока, и да га је то заболело.

На Хаџифејзовићев одговор да је то била шала, Вучић је рекао:

“Без везе вам је шала. Ја то вама никад не бих урадио, нити било ком Бошњаку, за које знам да су веома добри домаћини”, рекао је Вучић.

Вучићеву реакцију изазвала је Хаџифејзовићева тврдња да је РС створена на злочину.

"То је лоша порука за РС и Србе", констатовао је председник.

Српски народ, додао је он, изразио је своју жељу да има свој ентитет у БиХ. То је део борбе за своја права и ништа више од тога. Ако говорите да је засновано на злочину, па што се чудите како Срби реагују?“, поручио је Вучић.

Он је упитао Хаџифејзовића да ли жели да Србима поручи да су су на злочину створили свој ентитет и да треба да се одрекну онога што су мировним споразумом постигли.

Хаџифејзовићу је Вучић, уз констатацију „сигуран сам да Србији желите најбоље, ви сте наш син“, поклонио фотографију из 1984. године из рудника Штаваљ, на којој је Хаџифејзовић са Ненадом Љ.Стефановићем, актуелним шефу информативног програма РТС.

Хаџифејзовић се присетио да је као дописник Борбе и Вечерњих Новости био са Стефановићем у руднику, што је Стефановићу био први радни задатак, а били су са, како је казао, легендарним репортером Павлом Павловићем.

Хаџифејзовић је рекао да се сећа 9.марта 1991. године, који га, каже, “боли”, јер је тада Београда први устао да брани слободу, заједништво, братство, јединство…, те да је ово “први град који је пао”, те да се нада да ће бити први који ће се “вратити себи”.

Вучић је на то реаговао поруком да Београд никада није пао, већ је непокорен град, непокорног духа и истих таквих људи, што је управо његова највећа вредност.

“Београд и Сарајево имају много тога заједничког и поносан сам када сам видео Сарајлије да уживају у Београду, надам се да ће Београђани да уживају у Сарајеву и Бањалуци, и обрнуто и желим што чешће да долазе у наш град”, рекао је Вучић.

На крају интевјуа, Хаџифејзовић је Вучићу рекао да може да га не воли, не цени, оптужује за ратну прошлост, “пуцање или непуцање”, али да мора да му захвали за донацију вакцина, јер је тиме веровато спасио и живот неког Хрвата или Бошњака.

Зато је председнику уручио поклон, бакарно-златни лист храста, који је направила породица Насима Јабучара из Сарајева, која се традиционално бави казанџијским занатом. Додао је да су они, као и друге бошњачке казанџије, правиле сличне предмете за цркве бесплатно.

“То је захвалница муслиманске чаршије за вакцине”, рекао је Хаџифејзовић.

“Бескрајно хвала и надам се да ћемо кроз такве поклоне умети да покажемо поштовање једни према другима”, закључио је Вучић.

Срби и Бошњаци ће живети у миру заједно

Александар Вучић поручио је да ће хтели то неки или не, Срби и Бошњаци живети у миру једни поред других.

Вучић је био принуђен да одговара на честе упадице Сенада Хаџифејзовића, које су излазиле из форме интервјуа.

Хаџифејзовић је, наиме, у неколико наврата инсистирао на тврдњи да Вучић има везе са нонпејпером о промени граница на Западном Балкану.

"Вама највише одговара нонпејпер, јер сте осумњичени да сте аутор или коаутор, али и да нисте то вамаа највише одговара", констатовао је Хаџифејзовић.

Вучић је још једном, иако је током интервјуа и иначе више пута рекао, поновио да поштује интегритет БиХ више него што, како је казао, "ви поштујете интегритет Србије".

"Директно комадате Србију. Проблем у БиХ је што део елите не подноси српско становништво..." рекао је Вучић.

На тврдњу Хаџифејзовића да Вучић, како је рекао, Србију и Србе "уваљује у то", председник је одговорио да у Декларацији СДА стоји да треба да се укине Република Српска, да нестане Источно Сарајево.

На упадицу Хаџифејзовића да је управо то "одлична идеја", јер лично није ни за ентите, кантоне и националне поделе, Вучић му је одговорио да су ентитети Уставна категорија.

"Какве ви аршине имате, драго ми је да се види колико не поштујете Устав сопствене земље", рекао је Вучић и додао да може да заборави нонпејпер или и не мора, али ће Срби и Бошњаци живети у миру.

Председник је истакао да из Сарајева могу да напишу и више од две хиљаде писама и да га псују, али:

"Ми (Срби и Бошњаци) ћемо да живимо у миру зато што хоћемо да живимо у миру и што не видим могућност да можемо да живимо једни без других...", рекао је председник.

Када, каже, слуша бошњачке кафанске приче да би Бошњаци могли да сатру Србе и када слуша српске кафанске приче, само се кисело осмехнете окренете главу и радите на очувању мира.

На поновљене упадице Хаџифејзовића, Вучић му је рекао да нема стрпљена ни да га саслуша до краја, јер мисли да ће рећи да су Бошњаци најгори.

"Наша будућност мора да буде заједничка таква да будемо најближи једни другима. Ја наступан фер и искрено. Једини је проблем у томе што многим политичарима не одговараа да то поверује, јер на чему би добили гласове", рекао је Вучић.

На питање да ли је искрено за улазак Србије у Европску унију, Вучић је рекао да јесте.

"Јесам искрено за ЕУ јер сам рационалан и прагматичн и неко ко гледа интерес своје земље. Мој посао је да грађани Србије живе боље", рекао је Вучић и истакао да сматра да, ако се анализира и ако се по страни стави то што нисмо урадили што је требало и да смо бољи од Холандије и Немачке, ЕУ нас не би примила.

"Само кажем да ми морамо да се удружујемо и уједињујемо...Не интерсује ми ни ''српски свет'' ни ''бошњачки свет''. Моја идеја је да отворимо границе, да изградимо путеве и да направимо железницу од Београда до Сарајева".

Зашто то не радимо, упитао је Вучић и додао:

"Мислите ли да је Тито био кретен када је градио пругу Шамац - Сарајево, где је тада било највише Бошњака, али и 34 посто Срба... То није Југославија, то је бржерастућа економија".

На питање у каквим је односима са Бакиром Изетбеговићем, Вучић је рекао да су ти односи коректни, као и да се сада ретко чују јер он више није члан Председништва БиХ.

Пријем у ЕУ није реалан, али сам за један глас

Александар Вучић истакао је да жели да сви на Западном Балкану говоре једним гласом и да заједно уђу у ЕУ, али сматра да то у овом тренутку није реално.

"Неће нас примити у ЕУ, јер они немају капацитете да приме било кога", рекао је Вучић у интервјуу за Фејс тв, упитан да зашто западнобалканска шесторка са свим проблемима које има не би могла због мира у Европи да у њу уђе заједно.

Вуцић је рекао да се он увек за то залаже и да нема пороблем са тим, и да тражи да се иступа једним гласом.

На примедбу водитеља да не мисли на мини Шенген и да ће бити "белаја" ако не уђемо у ЕУ, Вучић је рекао да ће бити белаја ако сами не решавамо своје проблеме.

Он је поручио да Србија не дугује ништа БиХ, а ако дугује позвао да јој се пошаље рачун.

"Пошаљиоте тај рачун да га платимо сутра, немојте да измишљамо", рекао је Вучић, али је указао да ЕУ неће примити сада ни Србију ни БиХ.

Налазимо се сви на европском путу, али док се приближавамо треба да заједнички радимо на томе да живимо боље, и идемо са једним гласом, истакао је председник.

Он је међутим приметио да шта год да понуди или уради они кажу да правимо велику Србију.

На питање новинара зашто и ми не поставимо ултиматум ЕУ, Вучић је упитао - "Чиме ми њима да претимо" и додао да треба да будемо ближи једни другима.

Ва питање шта би урадио да је премијер БиХ , каже да би говорио и размишљао о економији, озбиљно радио на инфраструктури.

Оценио је да БиХ има озбиљан економски потенцијал и озбиљне шансе, али да је потребно много рада и труда и да треба више да се бави економским, а не политичким питањима.

На констатацију новинара да се у БиХ "ваде" на Дејтон, не занима их економија, или да Додик користи да говори о немогућој држави и блокади, Вучић каже да та држава није дошла до распада.

"Немојте да кукате, почните да радите. Ако радите зивећете боље", поручио је.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести