Вучић: Пред скупштином да потврдимо и војну неутралност и европски пут

ЖЕНЕВА:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Женеви да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.
a
Фото: EPA-EFE ANDREJ CUKIC

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо и, о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Како је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Кином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Кини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону

Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике, поручио је председник Србије Александар Вучић након скупа посвећеног Западног Балкану у Женеви.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време некадашњег Старог Рима.

"Када мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама... онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни, и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Каже да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља Еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник Србије.

На опаску новинара "да они нама држе предавања", Вучић је рекао:

"То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30, 40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Каже да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о онеме шта се дешава у Европи и свету.

О изјави бивше хрватске премијерке: Зато је и бивша

Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне камање.

"Када крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије. . . Мени то не смета", рекао је Вучић у Женеви одговарајући на питање новинара да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Конгрес Европске народне партије (ЕПП).

Он је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Косор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести