Вучић: Разговори тешки, али задовољан сам интересовањем Немачке

БЕРЛИН: Председник Србије Александар Вучић рекао је, на крају посете Берлину, да су разговори били тешки, али да је задовољан великим интересовањем немачке владе за разговоре са Србијом.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Вучић је, након састанка са шефице немачке дипломатије Анелене Берков, пренео да је и са немачким канцеларом Олафом Шолцем, на чији позив је боравио у Берлину, а и са министарком разговарао о свим важним питањима, као што су европска перспектива, криза у Украјини, ситуација на КиМ.

„Нису били једноставни разговори, али сам задовољан великим интерсовањем немачке владе за разговоре са Србијом. То је важна вест“, објаснио је он.

Вучић је указао да је у прва три месеца трговинска размена са Немачком повећана за 26 одсто.

„То не значи да ће тај ниво бити на годишњем нивоу, али ће свакако бити изнад седам милијарди евра. Оде у небеса Немачка као трговински партнер, постаје неупоредиво занчајнија. Прећиће по први пут 15 одсто укупне трговинске размене Србије са иностранством, убедљиво је најзначајнија земља“, објаснио је он.

Вучић је казао да неки делови разговора нису били једноставни и лаки, али не може увек да се изабере лак пут.

Пренео је да разговоре са немачким партнерима завршава данас у 12.30 сати у Београду сусретом са министарком одбране Кристином Ламбрехт.

„Много тежак разговор са Куртијем и Лајчаком“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је синоћња неформална вечерас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем био веома тежак, а да су немачки представници инсистирали да оно што је потписано у Бриселском споразуму мора да се спроведе.

На питање да ли може да открије неке детаље тог сусрета и да ли је дошло до помака, Вучић је одговорио да не воли да говори о детаљима, али да је разговор био “много, много тежак”.

“Наставиће се разговори. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић иде у Брисел 13. маја да покушамо нешто да договоримо”, рекао је Вучић.

Истакао је да је за Београд проблем што неки одбијају да уопште говоре о Заједници српских општина, али да је важно што су сви немачки представници говорили да потписано мора да се спроведе.

“Сада видите да и оно за шта смо били критовани, постаје наша тачка ослонца, и да оно за шта су говорили да је лоше по нас, сада други не желе да примене”, рекао је Вучић.

А, како је рекао, о детаљима му је бесмислено да говори, јер не жели да на тај начин прикупља политичке поене или да се јуначи.

“Мој посао је да се борим за Србију, и то ћу наставити да радим”, рекао је Вучић.

„Ситуација и у политичком и у економском смислу никад тежа“

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је позиција Србије тешка и компликована, а да је изјавом Владимира Путина (да су Доњецк и Луганск постали независне на основу преседана Медународног суда правде приликом одлуцивања о независности Косова) додатно искомликована.

Указао је да је позиција Србије постала готово немогућа и то не насом кривицом.

Он је одговарајући на новинарска питања у Берлину рекао да ће сутра о свему да говори грађанима, али да ситуација и у политичком и у економском смислу није била никада тежа.

Вучић је навео да је Србија до сада успевала да превазиђе тешкоће и да је имала сназну економију.

Изнео је и да је велика вест сто је стопа раста у првом кварталу била 4,3 одсто, иако је у марту који је најважнији месец био рат у Украјини.

Истакао је и да за инвестиције мора и даље да се бори иако их нема нигде у Европи и свуда су три пута мање него просле године.

"Тешка позиција за нас али сагледаћемо сутра са народом и предоцити ствари", рекао је Вучић, додајући да ће почетком јуна да разговара и са политицким партијама и да се консултује о томе шта људи мисле.

„Србија остаје на европском путу, војно неутрална“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући могућност евентуалног заокрета политике Београда услед спољних притисака, да је Србија на европском путу, војно неутрална и да ће бити неутрална.

"Ми смо трећег дана напада на Украјину саопштили наше стратешке статове, и колико год они били тешки и компликовани за бранити пред свима који вас терају да будете део чопора, на било којој страни, 71 дан је Србија на истој позицији", поручио је Вучић.

Он је казао да јуче у разговорима у Берлину није скривао нашу позицију и да је говорио отворено и фер.

Председник Србије је најавио да ће сутра у обраћању јавности говорити о свим последицма и проблемима с којима ћемо се суочавати и са тим шта ће бити наш одговор по том питању.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести