ДРУГИ ДАН ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ ФРАНЦУСКОЈ: Веома сам срећан постигнутим резултатима (Фото, видео)

Председник Србије Александра Вучић започео је други дан боравка у посети највишим званичницима Француске. Он се јуче састао с француским председником Емануелом Макроном, а данас је обавио низ разговора важних за српску економију.
Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP/ Printscreen/Instagram
Фото: Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP/ Printscreen/Instagram

Другог дана посете Паризу, Вучић се састао француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом после чега је уследио састанак Пословног савета. На овом састанку обратио се француским домаћинима, а министар финансија Синиша Мали одржао презентацију о томе шта се све тренутно ради и гради у Србији, али и какви су нам планови за будућност.

Председник Вучић је потом у обраћању јавности у Србији изјадио да је веома задовољан разутатима постигнутим у посети Француској.

- Више од три сата разговора с француским председником, остали смо насамо, скоро до 23.15 сати. Срећан сам због тог разговора а постигли смо и неке конкретне договоре, близу смо потписивања уговора за "рафале", то је страшно важно за нас јер ми у овом тренутку не можемо да добијемо тако софистициране ловце. То нам отвара врата и за сарадњу с другим компанијама попут Талеса и Ербаса - казао је Вучић у обраћању уживо после јутрошњих састанака, другог дана посете Француској.

Председник Вучић је нагласио да ствари много боље стоје него што је то било раније кад је реч о трговинској размени са Француском, те запошљавању, после чега је говорио и о бруто домаћем производу Србије па нагласио да је стопа раста била 5,9 одсто у фебруару.

- Данас имамо више од 11.000 људи који раде за француске фирме у Србији, казао је председник па се дотакао и припрема за ЕXПО 2027 за који је рекао да је кров за све оно што се тренутно ради у Србији попут великих радова на пругама, затим на београдском метроу за који ће нам бити потребан и оператор за управљање метроом што је у ствари и отворен позив за све француске компаније које раде у тој области и које би тако дуго година могле да послују у Србији.

Како каже, Србија је земља која се убрзано развија, ми из године у годину трошимо све више струје.

Осврнуо се и на сарадњу с француским компанијама кад је реч о управљању отпадом, отпадним водама, енергетици, вештачкој интелигенцији и њеној примени у привреди, те летећим аутомобилима о којима се разговарало са чак три француске компаније.

О Косову и Метохији

- Све то када сагледате, морате да видите нашу позицију. Такође, имали смо и разговор о Косову и Метохији и нашим ставовима по том питању. Говорили смо о свим нашим потешкоћама - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, то што је синоћ у радио, да би мало ко урадио на његовом месту. Додаје да је то зато што је политички ветеран који не размишља о себи и својој будућности, већ о земљи коју води.

- Променио сам шест гарнитура у Приштини и знам ко је шта рекао. Присуствовао сам сваком састанку, знам ко ми је колико пута нешто рекао. Знам и колико сам пута за шта инсистирао - рекао је Вучић.

Фото: screenshot / Pink

Како каже, Макрон је био фер и признао да сам неке ствари говорио на разним местима. Додаје да сматра да су успели да објасне позицију Србије.

- Мој посао је да се борим за нашу земљу, осећам се поносно које у име Србије примам почасти које су нашој земљи намењене - рекао је Вучић.

Председник је рекао да морамо да решимо више кључних питања, додаје да, када водите земљу морате да сагледавате целину проблема.

Скора посета Макрона

- Очекујем скору посету председника Макрона Србији, у наредних неколико месеци, рекао је председник Вучић.

Изузетно важни разговори са француским привредницима. Економски односи Србије и Француске су добри, али морамо и можемо још боље и више. Код нас тренутно послује 339 француских предузећа које запошљавају 11.125 људи. Ту очекујем даљи раст, као и када је у питању наша трговинска рамена. Србија је привукла чак 80 процената свих француских улагања у региону и надам се да ће ти бројеви да се повећавају у нашу корист даљим инвестицијама, док ће Србија, са своје стране, наставити да побољшава своје пословно окружење. Верујем да ћемо још много тога у будућности успети да урадимо заједно са француским компанијама, посебно имајући у виду радове на # ЕXПО27, београдском метроу, вештачкој интелигенцији и нуклеарној енергији, а на добробит свих наших грађана, рекао је председник Вучић у својој објави на Инстаграму после састанка с представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – МЕДЕФ Интернатионал и представницима других француских компанија заинтересованих за улагање у Србију.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести