clear sky
6°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРУГИ ДАН ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ ФРАНЦУСКОЈ: Веома сам срећан постигнутим резултатима (Фото, видео)

09.04.2024. 09:16 10:42
Пише:
Фото: Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP/ Printscreen/Instagram

Председник Србије Александра Вучић започео је други дан боравка у посети највишим званичницима Француске. Он се јуче састао с француским председником Емануелом Макроном, а данас је обавио низ разговора важних за српску економију.

Другог дана посете Паризу, Вучић се састао француским министром одбране Себастијеном Лекорнуом после чега је уследио састанак Пословног савета. На овом састанку обратио се француским домаћинима, а министар финансија Синиша Мали одржао презентацију о томе шта се све тренутно ради и гради у Србији, али и какви су нам планови за будућност.

Председник Вучић је потом у обраћању јавности у Србији изјадио да је веома задовољан разутатима постигнутим у посети Француској.

- Више од три сата разговора с француским председником, остали смо насамо, скоро до 23.15 сати. Срећан сам због тог разговора а постигли смо и неке конкретне договоре, близу смо потписивања уговора за "рафале", то је страшно важно за нас јер ми у овом тренутку не можемо да добијемо тако софистициране ловце. То нам отвара врата и за сарадњу с другим компанијама попут Талеса и Ербаса - казао је Вучић у обраћању уживо после јутрошњих састанака, другог дана посете Француској.

Председник Вучић је нагласио да ствари много боље стоје него што је то било раније кад је реч о трговинској размени са Француском, те запошљавању, после чега је говорио и о бруто домаћем производу Србије па нагласио да је стопа раста била 5,9 одсто у фебруару.

- Данас имамо више од 11.000 људи који раде за француске фирме у Србији, казао је председник па се дотакао и припрема за EXPO 2027 за који је рекао да је кров за све оно што се тренутно ради у Србији попут великих радова на пругама, затим на београдском метроу за који ће нам бити потребан и оператор за управљање метроом што је у ствари и отворен позив за све француске компаније које раде у тој области и које би тако дуго година могле да послују у Србији.

Како каже, Србија је земља која се убрзано развија, ми из године у годину трошимо све више струје.

Осврнуо се и на сарадњу с француским компанијама кад је реч о управљању отпадом, отпадним водама, енергетици, вештачкој интелигенцији и њеној примени у привреди, те летећим аутомобилима о којима се разговарало са чак три француске компаније.

О Косову и Метохији

- Све то када сагледате, морате да видите нашу позицију. Такође, имали смо и разговор о Косову и Метохији и нашим ставовима по том питању. Говорили смо о свим нашим потешкоћама - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, то што је синоћ у радио, да би мало ко урадио на његовом месту. Додаје да је то зато што је политички ветеран који не размишља о себи и својој будућности, већ о земљи коју води.

- Променио сам шест гарнитура у Приштини и знам ко је шта рекао. Присуствовао сам сваком састанку, знам ко ми је колико пута нешто рекао. Знам и колико сам пута за шта инсистирао - рекао је Вучић.

Како каже, Макрон је био фер и признао да сам неке ствари говорио на разним местима. Додаје да сматра да су успели да објасне позицију Србије.

- Мој посао је да се борим за нашу земљу, осећам се поносно које у име Србије примам почасти које су нашој земљи намењене - рекао је Вучић.

Председник је рекао да морамо да решимо више кључних питања, додаје да, када водите земљу морате да сагледавате целину проблема.

Скора посета Макрона

- Очекујем скору посету председника Макрона Србији, у наредних неколико месеци, рекао је председник Вучић.

Изузетно важни разговори са француским привредницима. Економски односи Србије и Француске су добри, али морамо и можемо још боље и више. Код нас тренутно послује 339 француских предузећа које запошљавају 11.125 људи. Ту очекујем даљи раст, као и када је у питању наша трговинска рамена. Србија је привукла чак 80 процената свих француских улагања у региону и надам се да ће ти бројеви да се повећавају у нашу корист даљим инвестицијама, док ће Србија, са своје стране, наставити да побољшава своје пословно окружење. Верујем да ћемо још много тога у будућности успети да урадимо заједно са француским компанијама, посебно имајући у виду радове на # EXPO27, београдском метроу, вештачкој интелигенцији и нуклеарној енергији, а на добробит свих наших грађана, рекао је председник Вучић у својој објави на Инстаграму после састанка с представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – МЕДЕФ Интернатионал и представницима других француских компанија заинтересованих за улагање у Србију.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ФРАНЦУСКОЈ: Пред Вучићем низ важних састанака (ФОТО) ФРАНЦУСКА НАС ВОЛИ

ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ФРАНЦУСКОЈ: Пред Вучићем низ важних састанака (ФОТО) ФРАНЦУСКА НАС ВОЛИ

09.04.2024. 08:00 08:09