Вучић с Лавровим: Брину нас оцене о Косову које смо добили од Русије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова добио одређене оцене Руске Федерације према којима нас очекује веома тежак период у којем ћемо се, у вези Косова и Метохије, суочити са великим притисцима да би се остварили велики планови, које ми ни званично и ни незванично нисмо добили.
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Вучић је, на конференцији за штампу, после разговора са Лавровим, изнео неколико кључних ствари, а пре свега да је од Сергеја Лаврова добио данас неке оцене, које су га додатно забринуле по питању косовске кризе.

"Мораћемо да будемо изузетно образриви и пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала", рекао је Вучић новинарима.

Ако дође било када до било каквог решења, јасно је, каже, да ће и Русија о томе морати да се изјасни.

"Штитићемо своје интересе, без обзира на цену коју ћемо морати да платимо", поручио је Вучић и рекао да ће од данас бити у дневној комуникацији са Кремљом по том питању.

„Ми смо добили данас одређене оцене Руске Федерације, односно Лаврова, које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања ксоовскометохијске кризе“, пренео је Вучић новинарима.

Вучић је казао да не жели никога да обмањује, и од некога да скрива да нас чека изузетно тежак период у којем ћемо се суочити са великим притисцима да би се оставрили велики планови, које ми ни званично, ни незавнично нисмо добили, али на основу оцена руских пријатеља чини му се да ћемо морати да будемо обазриви и веома пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представила.


Лавров: ЕУ да не одустане од обавеза

Лавров је изјавио да Европска унија има мандат од Уједињених нација да посредује дијалогу Београда

и Приштине и да не сме да одустане од својих обавеза и од инсистирања на испуњавању раније договорених ствари, попут формирања заједнице српских општина.

"Ми ћемо подржавати иницијативе које ће помоћи Србији и Косову да постигну прихватљиво решење", поручио је Лавров на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да решење мора да буде у складу са међународним правом.

"Ми нећемо дозволити ревизију историје ни Другог светског рата, ни догађаја на Балкану 1990-их година", поручио је Лавров.


„Ми смо захвални како у сваком тренутку Русија подржава позицију Србије у УН и другим међународним форумима у очувању територијалног интегритета земље, и што заједно са нама штите бројне међународне институције од незаконитости и утицаја оних који су већ признали такозвану косовску независност“, поручио је он.

Пред Србијом тешка времена

Вучић каже да су пред Србијом тешка времена, можда најтежа од приштинског проглашења независности Косова.

Он је након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим рекао да грађани Србије морају бити уједињени, јер само тако могу да заштите своје интересе.

" Када кажем тешка, можда најтежа у последњих 12 година од самопроглашења независности.Важно да добро разумемо своју позицију, да будемо спремни за разговор и компромис, али довољно снажни да одбацимо ултиматум и уцене", рекао је Вучић.

Како је рекао, са Лавровим је договорено да се на дневном нивоу обављају консултације и да уколико на било који начин дође до решења косовског питања за то ће бити потребна и сагласност Русије.

"Не желимо да сви буду консултовани, питани, а да Русију нико ништа не пита. Русија је увек подржавала Србију, у складу са одлукама Генералне скупштине УН да се дијалог води под окриљем ЕУ. Србија је спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али ће умети да заштити своје виталне националне и државне интересе, без обзира на цену и тежину која ће Србија морати да плати", рекао је Вучић.

Boza Bogdanovic
18.06.2020 • 19:03
Molim Urednika da objavi moj Komentar. Mogu da se kladim u svih 12 penzija da tacno znam koju od tih alternativa podrzava nas ministar inostranih poslova. Jedino nisam siguran u to, da li to radi i u ime preds. Srbije i cele Vlade, ili samo u ime mnogih Milosevicevih socijalista.
Razmotrimo 6 alternativa:
1. Amerikanci i EU dozvole da Kosovo i Metohija postanu sastavni deo Srbije, koja nece uci u EU. Srpski i siptarski sverceri i tajkuni slave. Javasluk i sverc droge se nastavljaju. Siptarski politicari glasno psuju, a u sebi likuju. Visok natalitet Siptara, muslimana i Roma, a veoma nizak natalitet Srba, ostalih pravoslavaca i katolika. Za najvise sto godina, skupstinska vecina ce izglasati promenu Ustava. Beograd se zove Severna Tirana, a albanski je zvanicni jezik u Scipriji. Neka nasi demografi ovo ospore.
2. Dozvole podelu Kosova. Nama pripadne severni deo, a Siptarima ostatak. Nasi politicari slave, osim Seselja, najveceg srpskog patrijote. Lepo, ali od pocetka rata u Hrvatskoj na ovamo nije ostvarljivo. To daje sansu za dalju podelu Bosne, Makedonije, Spanije, Velike Britanije, stvaranje Velike Albanije itd.
3. Mi pobijemo veci deo Siptara na Kosovu, a ostatak proteramo u Albaniju. Usput, sravnimo bazu NATO-pakta. Amerikanci, NATO i EU se uplase od Rusa i ne reaguju.
4. NATO i Rusija zbog toga zapocnu 3. svetski (atomski) rat, u kome u nekoliko dana pogine 200 miliona Amerikanaca i jos 100 miliona iz onih drzava koje su nas bombardovale. Preziveli radjaju decu sa brojnim anomalijama. Ni jedan Srbin i ni jedan Rus nisu ni ogrebani.
Treca i 4. alternativa su suludicave, zar ne. Na zalost, u tu totalnu glupost veruje, i prizeljkuje je, oko pola miliona anti-amerikanaca, seseljovaca i rusofila u Srbiji, od seljaka i radnika do akademika.
5. Ova alternativa nije mnogo bolja. Kosovo je definitivno izgubljeno. Ljuti srpski politicari odricu se EU i okrecu Rusiji. JUL-ovci, SPS-ovci, Seselj, sverceri i tajkuni likuju. Pomoc sa zapada i investicije prestaju. Standard i zaposlenost brzo opadaju, inflacija raste.
6. Vucic ovlasti nekog novog prof. Ratka Markovica da napise nesto sto odgovara i Srbiji, i Siptarima, i EU, i Americi, i Rusiji. Kosovo je ujedno i nase i siptarsko. Svi su zadovoljni. Sto se obicnih ljudi u Srbiji tice, oni kao papagaji ponavljaju „svoje misljenje“, koje cuju u TV-dnevniku, na Pinku, Hepiju itd. Prihvatili bi tu ideju. Srbija ubrzava proces za ulazak u EU. Strane investicije, zaposlenost, plate i penzije progresivno rastu.
Pristajem da se kladim da ce se vecina Srba odreci Kosova na Referendumu, ako ga Vucic raspise i to od njih javno zahteva. Tih 60 dana od raspisivanja Referenduma dovoljan je period da se i mnoge Srbende ubede u to. Osim Seselja i Dveri, sve ostale stranke javno ce podrzati Vucica, da dokazu da su proevropski orijentisani, cak i deo SPS.
Sesta alternativa je najrealnija, bas zbog posledica koje su navedene u petoj. Ja glasam za nju. Oni, koji bi poslali tudju decu u rat sa celim svetom – ne moraju, a hvala Bogu da su u manjini. Najvise sto mozemo dobiti je mirna razmena teritorija i imovine, koju trenutno forsira Vucic. Menjamo deo juzne Srbije sa Siptarima za severni deo Kosova sa Srbima. EU ce to mozda podrzati, ako i Siptari pristanu.
Boza Bogdanovic, Bor
Jedan Hrvat
19.06.2020 • 20:17
Svaka čast na realno sagledanoj situaciji i ocjeni,slažem se vama
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести