Вучић с Лавровим: Брину нас оцене о Косову које смо добили од Русије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова добио одређене оцене Руске Федерације према којима нас очекује веома тежак период у којем ћемо се, у вези Косова и Метохије, суочити са великим притисцима да би се остварили велики планови, које ми ни званично и ни незванично нисмо добили.
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Вучић је, на конференцији за штампу, после разговора са Лавровим, изнео неколико кључних ствари, а пре свега да је од Сергеја Лаврова добио данас неке оцене, које су га додатно забринуле по питању косовске кризе.

"Мораћемо да будемо изузетно образриви и пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала", рекао је Вучић новинарима.

Ако дође било када до било каквог решења, јасно је, каже, да ће и Русија о томе морати да се изјасни.

"Штитићемо своје интересе, без обзира на цену коју ћемо морати да платимо", поручио је Вучић и рекао да ће од данас бити у дневној комуникацији са Кремљом по том питању.

„Ми смо добили данас одређене оцене Руске Федерације, односно Лаврова, које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова и идеја по питању решавања ксоовскометохијске кризе“, пренео је Вучић новинарима.

Вучић је казао да не жели никога да обмањује, и од некога да скрива да нас чека изузетно тежак период у којем ћемо се суочити са великим притисцима да би се оставрили велики планови, које ми ни званично, ни незавнично нисмо добили, али на основу оцена руских пријатеља чини му се да ћемо морати да будемо обазриви и веома пажљиви у праћењу сваке идеје која нам се буде представила.


Лавров: ЕУ да не одустане од обавеза

Лавров је изјавио да Европска унија има мандат од Уједињених нација да посредује дијалогу Београда

и Приштине и да не сме да одустане од својих обавеза и од инсистирања на испуњавању раније договорених ствари, попут формирања заједнице српских општина.

"Ми ћемо подржавати иницијативе које ће помоћи Србији и Косову да постигну прихватљиво решење", поручио је Лавров на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да решење мора да буде у складу са међународним правом.

"Ми нећемо дозволити ревизију историје ни Другог светског рата, ни догађаја на Балкану 1990-их година", поручио је Лавров.


„Ми смо захвални како у сваком тренутку Русија подржава позицију Србије у УН и другим међународним форумима у очувању територијалног интегритета земље, и што заједно са нама штите бројне међународне институције од незаконитости и утицаја оних који су већ признали такозвану косовску независност“, поручио је он.

Пред Србијом тешка времена

Вучић каже да су пред Србијом тешка времена, можда најтежа од приштинског проглашења независности Косова.

Он је након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим рекао да грађани Србије морају бити уједињени, јер само тако могу да заштите своје интересе.

" Када кажем тешка, можда најтежа у последњих 12 година од самопроглашења независности.Важно да добро разумемо своју позицију, да будемо спремни за разговор и компромис, али довољно снажни да одбацимо ултиматум и уцене", рекао је Вучић.

Како је рекао, са Лавровим је договорено да се на дневном нивоу обављају консултације и да уколико на било који начин дође до решења косовског питања за то ће бити потребна и сагласност Русије.

"Не желимо да сви буду консултовани, питани, а да Русију нико ништа не пита. Русија је увек подржавала Србију, у складу са одлукама Генералне скупштине УН да се дијалог води под окриљем ЕУ. Србија је спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али ће умети да заштити своје виталне националне и државне интересе, без обзира на цену и тежину која ће Србија морати да плати", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести