Вучић са ММФ: Фискални резултати добри, стабилан тренд економских кретања

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда коју је предводио Донал Макгетиген, са којим је разговарао о напретку реализације стендбај аранжмана, реструктурирању јавних предузећа, мерама фискалне политике за смањење инфлаторних притисака, као и о пројектованом расту Србије у предстојећем периоду.
d
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Представници ММФ-а су истакли да су фискални резултати буџета Републике Србије изузетно добри, као и да показатељи говоре о стабилном тренду економских кретања, иако је процењено да су тренутне прогнозе раста у текућој години нешто оптимистичније од процене ММФ-а, саопштила је прес служба председника.

Вучић је нагласио да је Србија већ после првог квартала ове године на добром путу да оствари предвиђени раст, будући да наставља са политиком улагања у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција, те је изразио очекивање и да ће се контролисани раст плата и пензија наставити и у 2023. години.

У том контексту, председник је поручио да ће Влада Србије усвојити план инвестиција за енергетски сектор са дефинисаним приоритетима, трошковима и пројектима који се могу реализовати током наредних 2–5 година. На тај начин, Србија ће не само стабилизовати домаће тржиште енергентима, већ ће допринети решавању и даље горућег питања енргетске безбедности на нивоу региона.

Саговорници су се сагласили да је потребно посветити посебну пажњу функционисању јавних предузећа, при чему ће се контрола и систем њиховог рада спроводити под надзором ММФ-а у сарадњи са надлежним министарствима.

Говорећи о проблему инфлације, саговорници су констатовали да очекују пад током другог квартала текуће године и знатно осетнији пад током друге половине текуће године, а предлог ММФ-а је да се кроз мере фискалне политике додатно смање инфлаторни притисци.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести