Вучић: Споразуми три земље на корист и за сигурност грађана

Вучић је, после "онлајн" потписивања, рекао да је веома срећан што је договорена заједничка борба против корона вируса и што ће бити предузимане заједничке мере.
Potpisivanje sporazuma između Albanije, Severne Makedonije i Srbije Foto: Tanjug/video
Фото: Потписивање споразума између Албаније, Северне Македоније и Србије Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су споразуми између Албаније, Северне Македоније и Србије о сарадњи у борби против вируса корона и о слободном кретању само уз личну карту, споразуми чију ће конкретну корист осетити грађани све три земље, и донети им додатну сигурност.

Вучић је, после "онлајн" потписивања, рекао да је веома срећан што је договорена заједничка борба против корона вируса и што ће бити предузимане заједничке мере.

Према његовим речима, важно је да експертски тимови три земље разговарају и сарађуђу, што није битно само у овој здравственој кризи, већ и за будућност, пошто ће успоставити сарадњу међу лекарима.

"Тиме стварамо додатну блискост, поверење, али и помажемо једни другима. Најконкретнији начин помоћи је да покажемо колико бринемо о здрављу, колико нам је стало да прођемо кроз ову кризу. Та сарадња иде од сарадње у области добијања вакцина, до формирања зелених трансферних линија, чиме ће наше болнице моћи да приме албанске и македонске грађане и обртнуто", рекао је Вучић.

То ће, како каже, донети додатну сигурност грађанима, јер здравље и болести не познају националне и државне разлике и границе.

"Веома је важно што смо договорили да једни према другима не затварамо границе, већ да се заједнички боримо против пандемије и настављамо да унапређујемо нашу трговинску размену. Ми смо мали народи, који су обично били под великим утицајем различитих сила које су желеле да остварују своје интересе током историје. Данас се то није много променило, али је важно да, бринући о себи покушамо да чувамо своју независност и сами доносимо одлуке. А, с ким ћемо доносити одлуке ако не са најближима", поручио је Вучић.

Председник Србије је истакао да ће, тек када буде направљено још неколико важних споразума, грађани видети колика је корист.

Према његовим речима, није случајно да ММФ предвиђа за наше три земље у наредне три године највећу стопу раста у овом делу Европе.

"Додатним упрошћавањем процедура, сарадњом, олакшавањем протока робе и капитала можемо да учинимо много тога", казао је Вучић.

Како је приметио, сада, када смо и формално решили препреке, да грађани Србије могу са личном картом у Албанију, биће много више туриста Албанаца у Нишу и Београду, али и много више Срба који хоће да виде Драч, Тирану, Валону, као што воле да иду у Скопље, Охрид.

Вучић је рекао да би волео да се још снажније ради по питању заједничке сарадње три државе и најавио да ће у Србији бити успостављен посебан тим који би на томе радио на дневном нивоу, како би убрзао ствари.

Указао је да је намера да се и институционализује сарадња, кроз убрзање идеје албанског премијера Едија Раме о формирању заједничког секретаријата.

Србија је, како додаје, спремна, док су три земље чланице иницијативе, са 50 одсто финансира секретаријат, јер сматра да је од огромног интереса ова иницијатива.

Честитао је грађанима, јер ће договор приближавати наше земље политички, а донети њима бољи живот.

"Ово радимо због наших људи. Ово продубљује поверење и добре односе између Тиране, Скопља и Београда. Албанска пословица каже ''добар почетак је пола успеха'''', а мислим да смо направили више него добар почетак“, констатовао је Вучић.

Рекао је да је неопходно радити даље марљиво, како би се направио направио још већи успех у корист грађана, те да ће људи моћи да препознају да ово није само некаква политичка иницијатива која ће завршити као празна бирократска иницијатива, којих је било, већ нешто што ће допринети нашим економијама и већем поверењу.

Што се тиче сутрашњег Самита у Софији, рекао је да сматра да ће бити и бољих резултата што, буде више координације.

"Србија ће подржати Тирану и Скопље на европском путу и тражити од ЕУ да крене у преговоре о чланству са Албанијом и Северном Македонијом", закључио је Вучић.

Фото: Премијер Северне Македоније Зоран Заев Фото: Танјуг/видео

Заев:Са премијерима Србије и Албаније меморандум о опоравку

БЕОГРАД: Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је данас са премијерком Србије Аном Брнабић и албанским премијером Едијом Рамом потписан меморандум који ће додатно олакшати живот грађана три земље и поставити основ за економско опорављање.

"Иницијатива је настала на састанку који сам имао са српским председником Александром Вучићем и албанским премијером Едимом Рамом. Ми смо као пријатељи и државници потписали споразумом о сарадњи наших земаља, а који је у складу са Берлнским процесом", истакао је Заев и додао да је са Брнабићевом и Рамом трасиран пут ка олакшавању живота грађана и постављене основе за економско опорављање.

Како је нагласио, заједно ће радити на набавци вакцине за вирус ковид-19, међусобно ће се помагати у случају преоптерећења македонског, српског или албанског здраственог система, те да ће наставити за зеленим коридорима и економским оператерима у циљу олакшавање посла током пандемије.

"Грађани ће се кретати без ПЦР тестова и административних и финансијских препрека, као и без додатних трошкова. Уколико један становник из ове три земље буде на лечењу на територији у некој од ових три земаља, онда ће земља у којој се лечи преузети трошкове", објашњава Заев.

Како је додао, уколико је неком становнику из Северне Македоније потребно лечење у Србији или у Албанији, онда ће трошкове тог лечења сностити Србија, односно Албанија и обрнуто.

"Ово су тренуци солидарности, озбиљног размишљања и међусобне подршке", тврди Заев.

Како је подсетио, грађани Северне Македоније већ дуже време путују у Србију и Албанију само са личном картом.

"Поздрављам што ће сада грађани Србије и Албаније моћи да путују на реципрочној основи, такође само са личном картом", казао је Заев и навео да се на тај начин спуштају блокаде и ради на интеграцију региона.

Заев је такође изразио задовољство што је и Пришитна пристала да се прикључи процесу унапређивања регионалне сарадње за шта је, како је казао, убеђен да ће допринети грађанима региона и економским оператерима.

"Сутра очекујем подршку на путу ка ЕУ. Желимо брзо да будемо део ЕУ. Очекујем да ће на самиту Берлинског процеса сутра бити послата порука о почетку приступних преговора ЕУ са Албанијом и Северном Македонијом", нагласио је Заев.

Наши министри, додао је Заев, настављају да координишу радне групе.

"Порука солидарности ће учинити наше грађане храбријим и у овим тренуцима током пандемије ковид-19", закључио је Заев.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести