Вучић: Срећан сам што смо у Дрвару испунили обећано

ДРВАР: Председник Србије Александар Вучић поручио је на отварању погона српске фирме "Јумко" у Дрвару, чију је изградњу најавио пре пет месеци приликом посете том граду, да је срећан што је испуњено оно што је обећао грађанима.
vucic
Фото: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Данас ове дивне жене раде овде. Мислим да су срећне, јер не можете то да одглумите. Нису те плате велике, али ће се повећавати, и прилазиће платама у Србији, рекао је Вучић новинарима на отварању погона.

Додао је да су у последње две године плате у "Јумку" у Србији, повећаване.

Како је приметио, када је друга плата у породици, увек је лакше, а, негде ће, плата из "Јумкове" фабрике бити и прва плата.

Вучић је поручио да се уз помоћ и подршку Србије у свакој општини у РС ради неки важан пројекат, дом здравља, вртић, школа..., да је издвојен новац за помоћ у изграђни пута Фоча-Тјентиште.

Свуда помажемо. Нема општине где Србија није нешто изграднила или не гради. То никада није био случај. То данас можемо, јер смо уредили јавне финансије, навео је.

Председник Србије је подсетио да се гради и аутопут Београд - Сарајево.

Наставићемо да се повезујемо са РС и БиХ, то је од значаја за Србију, за цео наш народ где год да живи. То је добро и нормално. Уверен сам да ће захвалност ових људи бити подстрек да Србија, уз даљи привредни раст, помаже још више, рекао је Вучић.

На питање у вези с помоћи Сребреници од милион евра за фабрику, пројекат који је "пропао", Вучић рекао да је за Сребреницу дато и више, јер је, каже, наше да дамо и помогнемо, а на људима да процене да ли је било резултата.

Постоји комисија која се тиме бави, ја нисам државни ревизор. Ми можемо да помогнемо у складу с нашим законом, рекао је Вучић.

Додао је да је фабрика у Дрвару у нашем власништву, која значи људима у Дрвару, али и целој БиХ.

Дали смо више и за Сребреницу и за РС. И не само у новцу. Само у једној транши дали смо 25 милиона евра, али и на друге начине смо помогли пројекте у висини од 10 милиона евра, рекао је Вучић.

Додао је да му је и Драган Човић, када га је био шта бисмо могли да помогнемо, указао на Саборни храм у Мостару, у који је уложен велики новац.

Ми смо се понашали веома коректно, рекао је Вучић.

Премијер РС Радован Вишковић је захвалио председнику Србије на помоћи и истакао да се на лицима радница види радост и срећа и колико је то важно за њих.

Неке од њих су, нагласио је Вишковић, први пут добиле посао после 20 година и тренуно је запослено око 80 радница, а ускоро ће их бити 100.

Ова помоћ која долази из Србије и Републике Српске гарант је опстанака људи на њиховим вековним огњиштима. Република Српска и Србија радиће заједно и помагаће у општинама где живе Срби, рекао је Вишковић.

Нагласио је да не треба заборавити чињенице колико је ту било Срба пре рата и које јасно говоре о томе ко је кога протерао.

Наше опредељење је да са Србијом заједно помогнемо Србима, додао је он и захвалио Вучићу на томе што нема ниједне локалне заједнице у републици Српској која није имала бар један пројекат који није финансиран средствима Србије.

Вишковић је додао да су раније неки приговарали како треба по питану споразума о специјалним односима са Србијом прећи на дела и да се управо и виде та дела.


Ето ме и у Сарајеву, чим ме позову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Дрвару да ће доћи и у Сарајево, чим добије позив, а он, иначе, сматра да има све више ствари о којима је потребно да разговарају званичници Србије и БиХ.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли је обавестио званично Сарајево да долази у Дрвар, а посебно је указао да верује да људи у БиХ разумеју да ту долази као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који у њој живе.

Ја се јавим свима када долазим, ја то не кријем. Никад није изненађење ни за Бакира, нити за Шефика, нити Комшића, нити Милета или за било кога. И када долазим приватно и званично на териорију БиХ, ја се свима јавим да знају да сам ту. Мислим да је то нормално понашање, да људи разумеју да овде долазим као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који на њојх живе. Тако да ћемо наставити нормалне односе, навео је Вучић и поручио:

"Када год ме позову, а мислим да имамо све више ствари о којима је потребно да разговарамо и још неке идеје да заједнички да уклопимо, ето мене и у Сарајеву".

Каже да се са Џаферовићем последњи пут видео на отварању радова за деоницу аутопут од Кузмина до Сремске Раче.

Додаје да се најчешће среће са Додиком из различтиих разлога и да имају одличну сарадњу.

На питање о чему је разговарао са Комшићем у Израелу, председник Србије је родговорио да је била реч ои свим важним питањима, а на подпитање да ли су разговарали и о тзв. отвореним питањима, он је најпре истакао да отворених питања има милион, ако је неком стало да их тражи.

Питање је само ко ће, шта и како да отвара, каже Вучић и додаје да то није суштина:

Хајде да гледамо полако та питања да затварамо и да гледамо шта је то што можемо да урадимо за наше људе. На крају ћемо да останемо са милион отворених питања, али ћемо да останемо без и једног човек у свим нашим земљама и на свим нашим територијама, поручио је Вучић.

Истакао је да је циљ да се што више људи запосли и да се види како деца остану на својим огњиштима.


Нагласио је да је Вучић обећао данас у Мркоњић Граду привредницима велики грант средстава који је повољнији него што Србија даје својим привредницима - више од 45 одсто бесповратних средстава за развој нових технологија и отварање нових радниха места.

Додао је да се заједничке седнице влада Србије и Републике Српске одржавају у редовним терминима и да ће врло брзо бити у Београду са председником Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Очекујем Вучић почетком године када почну радови у Фочи, на отварању радова на изграђи хидроцентрале Бук Бијела о којој се говори више од 50 година, рекао је Вишковић и додао ће Србија у том пројекту имати учешће 51 одсто, а Српска 49 одсто.

Вучићев хеликоптер се због лошег времена вратио у Мркоњић Град

Хеликоптер председника Србије Александра Вучића на лету из Дрвара за Београд био је принуђен да се врати у Мркоњић Град због лоших временских услова.

Кратки предах уз врхунску цицвару!, објавио је Вучић инстаграм профилу "Будућностсрбијеав", уз кратак видео снимак.

Пошто су нас временски услови спречили да хеликоптером наставимо пут, вратили смо се овде код језера Балкана и Мркоњић Града и сада уместо доручка ручамо врхунску цицвару од кукурузног брашна. А, овде у читавом крају, Шипову, Купресу и Мркоњић Граду, кисело млеко је познати специјалитет, тако да уживамо у нашим српским специјалитетима, каже Вучић у видео прилогу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести