Вучић стигао у Дрвар, отворена филијала Комерцијалне банке (фото)

ДРВАР: Комерцијална банка отворила је данас своју пословницу у Дрвару у Федерацији БиХ, где је већинско становништво српско, у присуству председника Србије Александра Вучића.
Танјуг/видео/Председник Вучић у Мркоњић граду
Фото: Танјуг/видео/Председник Вучић у Мркоњић граду

"Дошао да видим да ли смо урадили оно што смо обећали. Ту је и фабрика коју отварамо, а подружница банке показује да смо решли да радимо оно што смо рекли пре само неколико месеци", рекао је Вучић окупљеним грађанима испред банке, захваљујући им на "дивном дочеку".

Најближа експозитура Комерцијалне банке мештанима Дрвара била је на око 55 километара, у Мркоњић граду.

Вучић је поручио да то није крај подршке државе Србије, пошто Србија намерава да издвоји новац и за Дом здравља у Дрвару, који има много проблема.

Подсетио је да је тој општини већ уплаћен део помоћи у износу од 925.000 евра.

"Влада Србије је већ уплатила почетком децембра 925.000 евра и издвојиће још више новца. Помагаћемо и даље Дрвар, хвала на величанственом гостопримству", поручио је Вучић.


На Србију можете увек да рачунате

Вучић је поручио грађанима Дрвара, општине са српском већином у Федерацији БиХ, да на Србију могу увек да рачунају и да ништа не може да буде граница, јер, иако живимо у различитим државама, увек припадамо истом, српском народу.

Вучић је, обраћајући се испред нове фабрике Јумко, указао да је Србија, од последњег пута када је посетио тај град, пре пет месеци, пребацила на рачун града 925.000 евра, новац намењен за водовод и инфраструктуру.

Најавио је помоћ Дому здравља, који је такође данас обишао, и то како у обнови, тако и платама запослених.

"Ту смо да бисмо помагали једне друге и то ћемо увек чинити. На Србију можете да рачунате. Таман онолико колико знамо да је Дрвар уз Србију и колико воли Србију, таман толико волимо и ми вас", казао је он.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао да РС, захваљујући Србији, може да помогне Дрвару и народу који је тамо, како каже, на неки начин сатанизован "од власти која би требало да подражва своје грађане".

"Ако из федералних власти, чак и РС покушавају да кажњавају, да нам не враћају оно што би по закону требало, могу мислити како се односе према вама, Србима на простору Федерације БиХ", рекао је Вишковић.

Он је поручио житељима Дрвара да нису заборављени, и да је данашња посета доказ за то.

"И нећете никада бити заборављени. Ми ово место доживљавамо као сва места у РС, и односићемо се исто као према свим местима у РС", додао је Вишковић.

Како је рекао, Вучић је пуно обећао, али верује да ће он, као човек који испуњава обећано, испунити све сто је рекао.

Свака помоћ ће поправити квалитет живота људи, а за оне који су отишли представљаће пружену руку да се врате и да буду своји на своме, додао је Вишковић.


Отварању филијале Комерцијалне банке присуствовали су и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар здравља у Влади Србије Зоран Лончар.

У новој филијали посао су добиле четири жене из Дрвара и то је прва пословница Комерцијалне банке у тој општини.

Дрвар је једна од већински српских општина које су после Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ, а исту судбину деле и Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

Изузев Босанског Петровца, остале припадају Кантону десет, чије је седиште у хрватском граду Ливно, са већинским хрватским становништвом.

Погон српске фирме "Јумко" отворен у Дрвару

Српска фирма из Врања "Јумко", која се бави производњом текстила, данас је у Дрвару свечано отворила свој погон у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће се Србија борити да Србима у БиХ буде још боље.

"Надам се да ћете сада мало боље да живети, јер имате у породици још једну плату. Борићемо се да вам буде још боље", рекао је Вучић у разговору са радницама, од којих су неке добиле посао први пут после више од 20 година.

Вучић је у разговору сазнао да ће радницама бити повећане плате када буду завршиле обуку и нагласио да је то веома важно за опстанак Срба у Дрвару.

Председнику је током обиласка речено се у тој фабрици израђује 20.000 униформи за раднике ЕПС-а.

У том погону је пре неколико недеља 80 жена на плаћеној обуци већ почело са производњом, а до краја јануара планирано је да буде запослено још двадесетак радника.

Подршка Србије у привредном развоју Дрвара договорена је у септембру 2019. године приликом посете председника Србије.

Уз подршку Владе Србије у реконструисаном простору некадашње пекаре сада 80 Јумкових радника производи мантиле, а најављена је и производња радних одела.

Дрвар, у коме су већина житеља Срби, налази се у Федерацији БИХ, а описује се и као град повратника којима ће нова фабрика дати прилику да обезбеде егзистенцију и наду за опстанак.

Од посебног значаја за Дрварчане је што ће 90 одсто запослених бити жене, а сви новозапослени радници проћиће обуку у трајању од три до шест месеци.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић раније је Танјугу изјавила да отварање погона врањске фабрике “Јумко” у Дрвару улива наду и поверење Србима за опстанак у тој повратничкој општини, женама које у њој раде даје могућност да коначно остваре радни однос и допринесу кућном буџету, а општини да убрза економски развој.

“Значај ове фабрике је изузетан првенствено за жене које су тренутно запослене у њој, а индиректно је велики значај и за општину с обзиром да Дрвар спада у ред најнеразвијенијих општина на подручују Федерације БиХ. Тако да у једном дану отворити 100 радних места у оваквим приликама је регионална вест”, истакла је Рунић.

За помоћ развоју Дрвара Влада Србије определила је износ од милион евра, а део тих средстава уложен је и у уређење послове зоне "Млин", где је "Јумко" тренутно смештен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести