Вучић: Меркел инсистира на очувању мира и стабилности

БЕРЛИН: Канцеларка Ангела Меркел инсистира, а ми смо апсолутно сагласни, да се мир и стабилност морају очувати по сваку цену, рекао је председник Александар Вучић после разговора са канцеларком у Берлину и истакао да му је рекла да може да је позове ако је потребно.
1
Фото: Tanjug

Договорили су се, каже, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску решења: 

"Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог", рекао је Вучић новинарима.

"Да ли ту постоје неке хитне ствари? Не, нема их. Не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је веома задовољан разумевањем на које је наишао и поштовањем које Србија ужива код канцеларке.

Оно на чему је и канцеларка инсистирала, каже, то је да се мир и стабилност морају сачувати по сваку цену. 

„Неће нам бити лако с КиМ“

Неће нам бити лако у будућности на политичком плану и то због КиМ, али сам задовољан разумевањем које сам добио у Берлину, рекао је Вучић.

 
На питање шта је његова порука након сусрета, а с обзиром да је пре посете Берлину поручио да не треба превише да очекујемо, рекао да нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али да је задовољан разумевањем које је добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива. 

"А, да ће нам бити лако, неће", закључио је. 

Али, додао је, у Берлину није било ни оне врсте притисака које су "прогнозирали" разни аналитичари.

Меркел је, приметио је, сувише паметна да би аналитичари водили политику. 

„Меркел схвата шта за нас значи Косово“

Вучић је рекао данас да немачка канцеларка разуме нашу позицију, схвата шта за нас значи Косово, те да је анализирао с њом Бриселски споразум тачку по тачку, као што је то јуче урадио са шефом француске диплоамтије Жан Ивом ле Дријаном.

"Меркел је то и знала, није то било изненађење за њу - првих 6 тачка није испуњено, све остало јесте, а то су биле обавезе Србије, а првих шест тачака нису. Биће и даље ангажована по том питању", додао је он.

Нагласио је да Меркелова жели да све буде под контролом и да јој је важна стабилност у Европи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести