Вучић: Верујем да ћемо отклонити шумове у односима две земље

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић је изјавио, после инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да верује да ће две земље отклонити шумове који су постојали у претходном периоду.
vucic pendarovski
Фото: Služba za odnose s medijima predsednika Republike Srbije

Вучић је рекао новинарима да ће ове године упутити и званичан позив Пендаровском да посети Београд.

На питање да ли ће бити отклоњени шумови на везама између две земље из времена када су нас у Македонији оптужили да смо учествовали у покушају државног удара, Вучић је рекао да није проблем када постоје шумови већ да је важно да се народи наши поштују и воле.

А, то је истина (да се два народа поштују и воле). Покушаћемо и те шумове да отклонимо. Верујем да имамо довољно капацитета за то, нагласио је Вучић.

Казао је да никад ствари нису идеалне ни унутар наше земље да би говорили о идеалним односима с другим земљама.

Председник Србије је нагласио да је важно што је веома добра наша политичка и економска сарадња, а пре свега економска, као и да расте трговинска размена између Београда и Скопља.

Изразио је жељу да тако буде настављено и у будућности.

Има ту и других неких ствари које се тичу унутрашњих ствари у Србији и различитих људи који обављају посао у Македонији. Али то су мале ствари у односу на добре односе две земље и два народа српског и македонског који су већински у обе земље. И мој долазак овде је симоблична потврда потврда да желимо да градимо још боље односе и да желимо да градимо мостове пријатељства између Србије и Северне Македоније и између наших народа, рекао је он.

Вучић је каже да је са свим гостима разговарао, “с Метом, најдуже с Радевом, с Тачијем и другима”".

Каже да се бугарски председник Румен Радев интересовао за "Београд на води", пошто је импресиониран тим пројектом и да ће имати прилику да види то када дође у Београд.

Гледао сам колико има Европљана, знате њима када је потребно онда долазе у великим бројевима, а када се то тиче нас малих народа онда их је много мање, додао је Вучић.

Фото: Služba za odnose s medijima predsednika Republike Srbije

Пендаровски: Добри односи са свим суседима

Први председник Северне Македоније Стево Пендаровски, који је данас и званично ступио на дужност, поручио је да ће бити председник свих грађана - и они који нису гласали за њега, као и оних политички неопредељених.

У свом првом обраћању у својству шефа државе истакао је да сматра да Северна Македонија има добре односе са свим суседима, што је, истиче, посебно важно имајући у виду географски положај његове земље и структуру становништва.

Пендаровски је казао да ће радити посвећено на спровођењу најважнијих државних интереса, да ће повећати дипломатску активност како би држава што пре постала чланица НАТО и отпочела процес приступања у ЕУ.        

На почетку инаугурације је интонирана химна, а затим је Пендаровски дао свечану изјаву пред посланицима, члановима владе, верским поглаварима, првим људима војске, дипломатским кором и гостима из иностранства, чиме је званично почео његов петогодишњи мандат.

Како је раније саопштено у Скопљу, на инаугурацију су били позвани и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, европски комесар за проширење Јоханес Хан и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, али нико од њих није присуствовао свечаности.

Свечаности је присуствовао сад већ бивши председник Ђорђе Иванов, као и претходни председник Бранко Црвенковски, супруга погинулог македонског председника Бориса Трајковског, начелник Генералштаба македонске војске, гувернерка Народне банке, поглавари верских заједница, представници судске власти.

На свечаности су присуствовали и бугарски председник Румен Радев, албански председник Илир Мета, председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић, шеф грчке дипломатије Јоргос Катругалос, заменик министра спољних послова Турске Фарук Кајмакчи и представник словеначког председника Борута Пахора.

Пендаровски је први председник Северне Македоније након промене имена државе, а пети од стицања самосталности Македоније.

Заев: Северна Македонија добија новог лидера на путу напретка

Премијер Северне Македоније Зоран Заева, који је на годишњем одмору и није присуствовао инаугурацији, послао је честитку путем видео поруке у којој је рекао да држава добија лидера који се прикључује у процесу напретка.

Заев је у видео обраћању исказао подршку Пендаровском и најавио пуно заједничког посла, истичући да је одговорност велика, преноси портал Плус инфо.

Данас наша земља добија председника - то је наш Стево Пендаровски, лидер који нам се прикључује у процесу напретка, у нашој заједничкој иницијативи посвећеној ка креирању Северне Македоније која ће бити боље место за све. Данас Пендаровски преузима дужност председника свих грађана, који ће се борити за правду и правичност, и који ће представљати државу достојанствено у целом свету, рекао је Заев.

Како наводи македонски премијер, грађани су потврдили да мора да се настави напред, путем уједињења и заједништва.

Драги Стево, нека нам је честито. Успели смо. Грађани су потврдили да морамо да наставимо напред, путем заједништва. Желим ти успех и верујем и конструктивној сарадњи у интересу развоја. Сада је одговорност велика. Подржавам те да радиш посвећено и праведно ка свим грађанима наше државе. Честитке и видимо се ускоро у Скопљу, током првог председничко-премијерског кафа сусрета, током првог радног састанка. Чека нас пуно заједничког посла за нашег народа, закључио је Заев у видео поруци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести