Вучић: У понедељак 100 евра, 4. јуна исплата минималца

Председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији Хит-твит на ТВ Пинк да ће милион и 350.000 људи у понедељак добија 100 евра, а да 4. јуна почиње исплата минималца, шест дана раније него што је најављено.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u “Hit tvitu“ TV Pink foto: TV Pink/printskrin
Фото: Председник Србије Александар Вучић фото: ТВ Пинк/принтскрин

„Србија је суштински, ако се гледају бројеви, прошла епидемију корона вируса, додао је у наставку председник Вучић.

"У условима када се и даље боримо са корона вирусом, а сагласан сам са доктором Несторовићем да ћемо имати заражене, јер спроводимо велики број тестова, јер смо фер и поштени, јер хоћемо да заштитимо здравље људи, а не да се понашамо као неки који 50 људи дневно тестирају и наравно да онда немају заражене", рекао је Вучић у Хит твиту.

"Суштински ми се чини, гледајући бројеве да смо кроз то прошли, уз све проблеме које смо имали и ужасно стање, у којем смо имали више мртвих од короне, него што смо примили, јер за оног којег нисте тестирали не можете рећи од чега је умро", нагласио је Вучић.

Истиче да је важно да сада после короне заједно и уједињени кренемо у економски опоравак и да ћемо, ако тако будемо радили, постићи велике резултате, а не физичким насиљем и политичком страшћу.

Члан Кризног штаба, пулмолог Бранимир Несторовић каже да не зна када ће формално бити одјављена епидемија, а подсетио је да би требало да прође 28 дана без иједног случаја заразе корона вирусом да би се то догодило.

Мисли, каже, да је то много и да ће се догодити раније, а у шали је приметио да је он већ "одјавио" епидемију пре две недеље.

„Налазимо се у најдосаднијој фази када се вуку случајеви. Сви чекају да се одјави, а то не може формално правно. Суштински нисмо изашли из епидемије. Сада што имамо су лаки случајеви. Видите да немамо пацијената на респиратору", казао је он.

Несторовић је казао и да се формално, све док Светска здравствена организација не ођави пандемију, налазимо у епидемији.

Додао је, међутим, да можемо да ођавимо епидемију одлуком Комисије за заразне болести.

Не можемо да навикнемо да смо први, а не најгори

Вучић је поновио да ће Србија имати најбржи привредни раст од 6,1 одсто, али да ми не можемо да навикнемо да смо најбољи, а не најгори у Европи и да смо претекли многе земље у региону.

Структурално имамо и најбоље распоређене гране у привредном животу, казао је Вучић.

Он је додао да се ослањамо на пољопривреду, али да она чини само 9,5 одсто БДП, и да су још важније индустрија и грађевинарство.

"Ми морамо да јачамо и растемо у свим областима економије да би ушли у 4. индустријску револуцију", истакао је Вучић додајући да је задовољан постигнутим резултатима.

Истиче да је Србија на табели, коју је показао, са подацима у последњем кварталу прошле године прва по привредном расту, да су иза нас Турска, Кина, Мађарска.., а на дну су Италија, Албанија, Грчка, Француска...

Он је рекао и да ће посебно земље окренуте туризму као што су Црна Гора, Малта, Хрватска доживети највећи пад.

Он је рекао да ћемо по БДП за годину ипо дана претећи Хрватску, а за шест седам година, брже него што смо мислили бити испред ње и по платама.

Каже и да се са Хрватском поредимо јер је близу и сназна економски у региону.

"Ми смо слабије већ претекли, БиХ, Мекедонију, Албанију, Бугарску", казао је Вучић, дођући да ће Хрватска бити по стандарду испред нас али је стижемо брже него што смо очекивали.

"Треба да будемо поносни и радимо још више", поручио је Вучић.

Новинар Миломир Марић приметио је и да је Хрватска добила велике субвенције од ЕУ, а да је Славонија необрађена и зарасла у коров.

Порфесор Бранимир Несторовић оценио је да се у Србији пробудио нови оптимизам и патриотизам, да му се чини да се земља пробудила и да ту енергију треба искористити.

Биће тешки избори, с гласом више - договориће техничку владу

„Избори ће бити врло тешки, јер, ако буду имали један глас више сви остали, договориће се у једном дану и направити техничку владу, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да као што многи желе слабу Србију, тако би желели и слабији СНС.

"Нема сумњи и илузија око тог питања и зато знам да ће предстојећи избори бити тешки. Сваки глас који буду имали преко 50, сви други заједно, у једном дану ће се договорити око техничке владе, без обзира на међусобне разлике, да би за себе обезбедили бољу позицију", рекао је Вучић у емисији Хит твит.

Нада се, истиче, да "ћемо моћи да имамо добру утакмицу“.

Одговарајући на питање зашто је ЕУ толико важно да сви учествују на изборима 21. јуна, рекао је да би и он волео да сви изађу на изборе.

Тада би се, каже, видело ко колику подршку има, али, додаје, да свако има право да одлучи хоће ли на изборе или не.

Каже да истраживања јавног мњења прецизно приказују шта народ мисли, додајући да кроз њих сагледава ставове који људи износе, пошто не може, због обавеза, да буде стално међу народом.

“Пратим све реакције и гледам да покажем да нисам арогантан и борим се за њих. Понекад не можете да покажете своју емоцију. Сваки дан сте изложени погледу јавности“, додао је он.

Тужилаштво да каже има ли политичара педофила или не

Вучић је рекао поводом сумњи Игора Јурића о политичару педофилу, да државни органи треба да ураде свој посао, јер у Србији, каже, нема и неће бити заштићених.

“Спремни смо да, за сваког ко укаже на потенцијалног злочинца, да реагујемо промптно, озбиљно и на одговоран начин”, поручио је Вучић и истакао да ће држава да гарантује сигурност и безбедност за сву децу.

Вучић је позвао надлежне државне органе да ураде свој посао, да тужилаштво, пре свега, каже постоји ли таква особа или не.

“Ако не постоји, да прекинемо са том причом, а ако постоји да га приведемо праву, да га ухапсимо и покажемо да у Србији нема заштићених”, истакао је председник.

Он је поручио да нико ко је политичар, било у власти или у опозицији, било да има новца или физичку силу, не сме да мисли да може да буде толико бахат да злоставља малолетне девојчице.

На инсистирање водитељке Хит твита да каже како види то што је Јурић објавио тај случај у јавности, а сада неће да да име човека на којег сумња, Вучић је рекао:

“Не желим да улазим у политичке приче, ко се кома свиђа, нећу да улазум у то, нећу да критикујем Јурића. Наше је да урадимо све да бисмо дошли до истине и до резултата који ће да значи заштиту за дете и родитеље. То је од пресудног значаја, да заштитимо дете, да покажемо да смо одговорна држава и да нема заштућених. То нам је обавеза, а све политичке трикове… људе то не не занима”, рекао је Вучић.

Вучић осудио напад на Трифуновића

Председник Вучић осудио је вечерас напад на лидера ПСГ Сергеја Трифуновића, и навео да је ужасно када било који учесника у политичком животу буде нападнут, али је, истиче, важно да је држава брзо и ефикасно реаговала и ухапсила оба нападача.

Вучић је у Хит твиту истакао да Трифуновић није особа са којом би СНС градио политичке савезе, јер је његова политика готово потпуно супротна политици коју воде он и његова СНС, али да то не значи да било ко има право да било коме физички прети и угрожава.

Напад на Трифуновића Вучић види као последицу чињенице да постоји један екстремни део друштва, који нема шта политички да понуди, али лично жели да буде у власти.

Вучић је рекао да је страховито важно сто је држава реаговала брзо, ефикасно и што су обојица нападача на Трифуновића ухапшена, те додао да је сад на тужилаштву да спроводи поступак.

"Ко је кога опсовао, да ли је шутнуо бицикл или не, да не улазимо у то, чак и да је опсовао, у шта нисам сигуран, немате право да користите силу и не можете се тако понашати", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Трифуновић није особа са којом би СНС на било који начин градила политичке савезе.

"Он је до пре неколико дана једну баку, комшиницу, назвао дрољом, вашу колегиницу са РТС проститутком, за своје политичке противнике је измишљао да имају и децу коју крију, његова политика је у свему потпуно супротна у односу на оно што се ја залажем", рекао је Вучић

Напади као данашњи на Трифуновића последица су чињенице, истиче Вучић, да постоји екстремни део друштва који не види своју будућност у политици, не може да понуди ништа људима, али жели да буде на власти.

Додао је да се то никада није дешавало, наводећи да је он као председник доживео да га лидер Двери Бошко Обрадовић покушава спречити да уђе у парламент, да је дошло до туче испред парламента...

"Немам сумње да и ми нешто морамо да променимо и зато сам пре више од два месеца престао да изговарам њихова имена, на било који начин да их помињем, нападам, да не одговарам на увреде, које трпим сваког дана и ја и моја породица и политичка партија", рекао је он.

Каже да је то добар увод у другачију атмосферу, а да ће се најважније дешавати у парламенту, јер, како каже, најновије истраживање које је видео показује да ће у скупштину ући и ПСГ и друге странке.

"Имаће своју шансу да покажу своје политичке ставове, да покажу шта мисле и та врста политичке борбе ће се пренети са улица на парламент", рекао је Вучић.

Додаје да ће то многима да смета, посебно, како каже, тајкунима и власницима медија који желе другачију Србију, у немирима.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести