Вучић: Ово су револуционарне ствари, које остају иза нас

СТАРА ПАЗОВА:  Ствари попут изградње пруга су оно што остаје иза вас, готово револуционарне ствари, у које људи не верују док их не виде, поручио је председник Србије Алексаднар Вучић, по обиласку радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта.
Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić u obilasku radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Алексаднар Вучић у обиласку радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта Фото: Танјуг/видео

Вучић је поновио да ће до краја године кинески партнери заврштити део пруге од Београда до Старе Пазове, што ће од 31. марта наредне године бити спремно за вожњу, док ће се од авустра или септембра следеће године за пола сата путовати од Беоргада до Новог Сада.

"Да је неко говорио да је то могуће и реално, рекли би да су то неистине и измишљитоне политичара, а сада огромном брзином напредујемо", рекао је Вучић.

Захвалио је радницима који раде на изградњи пруге, а који, каже, не пробијају рокове и немају додатне захтеве, а раде велику ствар за ову земљу.

Председник истиче да ће убрзано кренути изградња пруге од Новог Сада до Суботице, како целу брзу пругу кроз са наше стране завршити 2024. године.

Каже да ће и Мађари отприлике у исто време завршити свој део пруге од 153 километра, да ће ће моћи да се иде возом од Беогада до Будимпеште за само два сата и 45 минута.

"То је фантастично, мало ко се томе надао. То мења животни стандард и показује колико Србија постаје повезана са централном Европом", нагласио је Вучић и истакао да, такође, показује колико својим радом можемо да мењамо ствари.

Председник каже да је разговарао са Кинезима да добијемо најнижу цену за градњу пруге од Београда до Ниша и Прешева, пошто је потребно много новца.

"Ако будемо економшки успешни извесно је да ћемо и такав уговор потписати", навео је Вучић и додао да је циљ да подизање економског стандарда осети само Београда и још неки делови Србије већ и Поморавље, југи и остали део земље.


Бо: Ниједан пројекат није стао,ни током епидемије...

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

“Драго ми је што видим да је на овој деоници, од Београда до Старе Пазове, постигнут велики напредак”, рекла је амбасадорка која је са председником Србије данас обишла радове на тој прузи.

Чен је истакла да током кризе изазване пандемијом вируса корона ниједан пројекат у којем учествује кинеска страна није стао, те да су радиле и Железара у Смедереву, Зиђин у Бору, ''Хеалтцаре” у Руми…

“Сада је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом и уверена сам да ће све кинеске компаније учинити све како би оствариле додатни напредак у производњи и дале допринос економском опоравку и Србије и Кине, као и сарадњи две земље”, рекла је амбасадорка Кине.


Истиче да ускоро крећу још неки велики пројекти и да ће се поред аутопута Рума - Шабац, градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме који је важан за повезивање са Београдом и Западном Србијом.

"Веома сам задовољан и срећан због изузетно успешне сарадње са Кином", нагласио је Вучић и захвалио још једном председнику Кине Си Ђинпингу за све што је урадио и за Смедерево и Бор", навео је председник

Вучић је казао да је посетио градилиште код Старе Пазове како би и грађани Србије могле да виде како то изгледа и буду поносни на своју земљу, као што је и он поносан.

Пруга Београд - С.Пазова у саобраћају до краја марта

Пруга од Београда до Старе Пазове биће пуштена у саобраћај до краја марта наредне године, најављује председник Александар Вучић.

Он је обишао радове на тој прузи и рекао да ће бити завршени до краја године и да ће онда бити пуштан пробни саобраћај, како би пруга до 31. марта била у саобраћају.

Такође, каже да ће радови које изводе Руси од Старе Пазова до Новог Сада бити готови у августу 2021. године и да ће та пруга бити пуштена у саобраћај у септембру 2021. и да ће се тада ићи возом за пола сата од Београда до Новог Сада.

"Онда ћемо журити да завршимо последњу деоницу кроз Србију од Новог Сада до Суботице, што би могло да буде завршено 2024. године. Мађари ће своју деоницу завршити до краја 2024. године или до почетка 2025. године", казао је Вучић.

Истакао је да ће до марта 2025. године моћи да се путује возом од Београда до Будимпеште за два сата и 40 минута, а затим одатле до Беча за још сат и 40 минута.

"То је важно је за наше односе, а повећаваће се и животни стандард грађана и проток робе", истакао је Вучић.

Напоменуо је да се у Србији, поред пруге, граде тренутно и четири аутопута.

Вучић: Градићемо и брзу пругу до Ниша, подижемо југ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће се градити и брза пруга од Београда до Ниша, како би се додатно подигао југ Србије.

Вучић је, током разговора са представницима кинеског извођача радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, рекао да је задовољан динамиком радова.

Било би веома важно, истиче, да се поред још једне деонице на правцу ка Будимпешти, од Новог Сада до Суботице, изгради и брза пруга од Београда до Ниша, која би била за брзину до 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат.

Председник је додао да се већ разговара на ту тему са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

"Онда бисмо имали целу линију брзе пруге од Суботице до Новог Сада, Београда и Ниша", додао је Вучић.

Вучић је казао да је приметио по пријавама за поделу грађанима по 100 евра да у само шест округа, углавном на северу земље, живи 50 одсто становништва и да је зато важно да се подиже југ Србије.

Вучић о учинку у три године: Србија иде добрим путем

Србија иде добрим путем, каже председник Србије Александар Вучић, поводом три године председничког мандата и истиче да је задовољан пре свега напретком економије и раста животног стандарда, иако, каже, још има људи који тешко живе.

Свакако је, додаје, правио грешке, али се трудио да радом, марљивошћу И ангажманом покаже људима да нису погрешили када су му дали глас.

Вучић је, на констатацију да је сутра три године од када је положио заклетву, те питање како гледа на протекли период, шта је урадио, а шта није, а желео је, и шта су му биле највеће препреке, рекао да је почаствован поверењем које су му грађани указали, када су га изгласали великим процентом, у првом кругу, што се, каже, ретко догађа у ери друштвених мрежа.

“Заиста сам био изузетно поносан и трудио се, а данас посебно поносан на резултате. Задовољан сам бројним ифраструктурним пројектима, напретком у свим областима, напретком војске и полиције које су петоструко снажније. Да ли Србија иде у добром смеру? Да, и на то сам поносан. Грешио сам свакако много, нисам од безгрешних, али борио сам се И трудио сваког дана”, истакао је он.

Вучић је казао да је Србија прошла кроз тежак период корона кризе.

Казао је да је поносан што Србија тестира убедљиво највише у целој Европи, јер не зели да због додворавања свом народу угрожава здравље грађана

„Тек нам предстоје изазови око КиМ И ствари у региону, економска искушења, И изазови после пандемије. Рачунам да ће мандат трајати још скоро две године и имам још понешто да урадим И онда ћу све анализирати”, рекао је он.

Лакше је објаснити њихов неуспех причом да сам у кампањи

Председник Александар Вучић одбацио је наводе да је његов данашњи обилазак радова на деоници пруге Београд-Будимпешта део предизборне кампање за парламентарне изборе 21. јуна.

Некима је, каже, можда лакше да објасне неуспех његових политичких противника тако што ће рећи да су оштећени тиме што је Вучић у функционерској кампањи.

"Сигурно је у томе највећи проблем, не у мом раду и марљивости и резултатима и не у њиховој неспособности и нераду, већ зато што су оштећени и што је неправда", рекао је Вучић новинару Н1.

Он је додао да је новинар требало да пита европског комесара Оливера Верхејија да ли је јучерашње потписивање споразума о ИПА фонду такође било функционерска кампања.

Вучић је у Старој Пазови, где је обишао радове на изградњи пруге Београд-Будимпешта, упитан да ли је то део изборне функционерске кампање, рекао да током догађаја није помињао ниједну странку, да свој посао ради вредно, као и да има двоструко мање догадајаја него што их је имао "ван изборне кампање".

Вучић: Једино још да замолим људе да гласају за њих…

Једино још да замолим грађане да гласају за моје политичке противнике, каже Александар Вучић поводом примедби опозиције, које следе, како каже, шта год да ради.

Вучић је то рекао поводом захтева Странке слободе и правде да РЕМ забрани његов предизборни спот у којем разговара са једном девојчицом, те подсетио да је опозиција имала децу у скоро свим својим спотовима…

"Могу да вам излистам 50 спотова и Бориса Тадића и Драгана Ðиласа", рекао је Вучић.

Не разуме, при том, шта је спорно у том споту СНС, одбацује примедбе да је реч о злоупортреби деце и истиче да је прибављена сагласност родитеља детета, те наводи да у споту нема ружне речи, нити било чега спорног и да зато не разуме шта им смета.

Ипак, поштоваће сваку одлуку надлежних државних органа по том питању, мада сматра да би одлука о забрани била чудна, јер би то била прва забрана таквог спота у свету.

“У вези спота… питао сам се шта ће да нађу. Као у прошлој кампањи, само је било речи о нашим спотовима. Тако то у диктатури иде, обично спотове највећих забрањују”, приметио је Вучић иронично.

Шта год да уради, каже, некима то није добро - кад гради пруге, путеве, када не вређа, опет није добро.

"Једино да изађем са саопштењем да замолим људе да гласају за њих, можда би неко и гласао. Не знам више шта да урадим”, рекао је Вучић.

Каже да није упознат са наводном наредбом да присталице СНС на профилне слике на друштвеним мрежама стављају ознаку изборне листе СНС "1".

"Немам појма о чему причате, а то говори да у некаквим кампањама само живите ви и да вас то тишти и мучи... Мена занима како напредује пруга, радови и Србија", рекао је Вучић на питање новинара Н1.

"Жао ми је што се секирате, мора да су наши нешто добро урадили", рекао је Вучић извештачу те телевизије.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести