Вучић: За годину и по или две нећемо имати границе

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је верује да се у Скопљу креира будућност у оквиру иницијативе Мини Шенген и да већ за годину или две нећемо имати границе.
vucic
Фото: Танјуг (видео)
"Тако да ће камиони моћи слободно да пролазе, али и аутомобили. Чини ми се да смо постигли нешто о чему смо маштали и то ћемо урадити сами", рекао је Вучић за Пинк.
Каже ће то значити да ћемо моћи до Грчке да одемо без граница.
Казао је да ће сутра на економском форуму у Скопљу учествовати 217 компанија из Србије, као и да више од 5. 000 компанија наших ради у Северној Македонији и Албанији, а у којима је запослено око 53. 000 људи.
"Верујем да можемо да изградимо и смањимо трошкове и да уштедимо милијарде, а тако ћемо подстаћи и даљи развој бизниса и побољшати пословни амбијент", нагласио је Вучић.
Додао је да ће следећи састанак у оквиру регионалне иницијативе бити одржан у Београду и да ће до 15. октобра министри морати да испуне одређене обавезе по питану договора из Скопља.
Пре краја године људи ће видети много тога, додао је Вучић.
План како да се руши Србија
Александар Вучић рекао је вечерас да је суштина у причи око његових и наводних веза са мафијом, да се сруши све што је урађено и изграђено.
„Суштина је у томе да је њихов посао, заједно са појединим страним службама, неких од највећих земаља, да сруше све што је урађено и изграђено, да врате лопове на власт, да буде мафијашких убистава 35 као 2000-тих када је мафија управљала Србијом“, казао је он у интервјуу за ТВ Пинк.
Рекао је да је циљ да се управља свим економским ресурсима Србије, да Србија буде слаба, да се извињава Хрватској за Олују.
Казао је да су се претходне власти увек криле у доба годишњице Олује да се не би наљутио неко у Хрватској ако би се сећали жртава.
„Ја јесам за мир, али никада нећу дозволити да неко понижава Србију и српски народ. Ако је то мој грех спреман сам да платим цену. За мене веће вредности од Србије и нашег народа нема. Наставићу тако да радим“, поручио је он.
Коментаришући изјаву адвоката Јовице Тодоровића, који је, како је речено, члан Народне странке, који говори да су Миљковићеве изјаве убедљивије од одбране Александра Вулина, рекао је :“Криминалац се криминалцу радује“.
Истакао је да су Тодоровић и Марко Миљковић исти криминални умови.
„Ја презирем људе који су у стању да секу људима делове тела. Говорите о хајци иако ниједну ружну реч нисам говорио“, рекао је он.
Вучић се осврнио и на Крик који је објавио тврдње да је повезан са Беливуком и Миљковићем, рекавши да су, иако им је речено да ће им поподне бити достављени докази да то није тако, брже боље објавили своју лаж.
„Знали су да лажу па су објавили намерно, јер су им криминалци рекли да то ураде. А сада кажу да траже изузеће јер су прислушкивани“, додао је он указујући да то значи да признају да су лажови.
Беливукова група је готова прича, иде оптужница за два дан
Александар Вучић изјавио је да је за Белувукову групу "готова прича" и да за два дана иде оптужница.
"Борим се за нормалну и пристојну Србију, да више никоме и никада не падне напамет да убија људе, а камоли да им сецка делове тела и меље у машини", рекао је Вучић гостујући на Пинку.
На питање новинара да ли то значи да Беливукова група и криминалци више неће имати подршку у државном апарату, Вучић је рекао:
"То је готова прича, иде оптужница за два дана - завршена је то прича. Сви који су им помагали сада су у мишој рупи, али ћемо их истерати из мишје рупе".
Вучић је казао да их има више и да је то био веома моћан систем који је помагао криминалцима.
"Из врха МУП-а и мало испод врха су МУП-а су помагали активности тог клана. Данас је трогодишјица убиства Огњановића, то без делова МУП-а није могло да буде завршено", нагласио је Вучић.
Одлука о Рио Тинту на грађанима, али говоримо шта је боље
Александар Вуцицћ поновио је да ће о пројекту Рио Тинто одлучивати грађани, и да ниједна одлука неће бити донета без њих, али ће надлежни покушати да објасне који су бенефити од тог пројекта, за разлику од оних који, како каже, финансирани споља само желе да спрече развој Србије.
Вучић је рекао да је тај пројекат добар за наредних 50 година.
Он је, за ТВ Пинк из Скопља, рекао да у Подрињу, и то ширем реону, живи тек 110.000 људи.
“Празни се Подрињски регион, све оде за Нови Сад и Београд, јер немају немају осао и не виде будућност”, констатовао је Вучић.
Подсетио је да су у Лозници отворене две фабрике, да је промењена ситуација у Бањи Ковиљачи, ради се брза саораћајница, као и ауто-пут Рума-Шабац.
“Урадили смо много да ојачамо Подриње. Све то радите да би људи живели у Подрињу, а онда вам кажу да не треба да прихватимо инвестцију, јер ће да угрози животну средину. И за то се боре они из центра Београда, је им је то добро да добију један или два одсто гласова, и то не у Подрињу, већ у Београду, где је то популарна тема”, рекао је Вучић.
“То што ''Не давимо Београд'' добија огромне паре споља, а што у Подрињу нема пара… У Подрињу људи морају да раде И да зараде, да виде шта ће држава да им понуди. И сад они иду из центра Београда да им соле памет у Лозницу и Подриње”, додао је председник.
Он је истакао да је Рио Тинто спреман да уложи 2,4 милијарди евра само за почетак експлоатације.
“Па, нека 10 одсто остане у Подрињу, знате ли које су то инвестиције? То је другачија земља, богатији живот, све промењено…”, констатовао је председник Србије.
Вучић је истакао да ће се сачекати одлука народа, односно без грађана неће бити донета никаква одлука, али ће надлежни да говоре шта је боље.
“Ако мисле да боље да слушају оне финансиране споља, са задатком да спрече развој Србије… А, шта мислите што дају новац њима, а не СНС-у?”, упитао је Вучић.
Питао је да ли је то можда зато што је он сам много лош или добар за Србију.
“Шта елементрана логика налаже? Што би неко бацао паре и давао лезилебовићима да троше њихове паре? Па, да би учинили нешто у њиховом интересу”, рекао је Вучић.
А, у инересу спољног фактора није, како каже, да Србија јаца, да снажи ''Мини Шенген'', јер ће, пре свега Србија, али И Северна Македонија и Албанија да јачају, а то мора да се заустави.
У том контексту, споменуо је да су данас пред састанак са Зораном Заевим и Едијем Рамом, позивали све из Албаније и Северне Македоније, како би опоменули знају ли шта раде, и да ли су свесни да тиме Србија јача.
Вучић није желео да каже о коме је реч, али је поменуо да је реч о спољним центрима моћи.
“Мене нико није звао. Нећу о именима. Знам ко их је позивао, али то питајте њих”, рекао је Вучић и додао да неки споља не разумеју да се појавио слободарски дух код балканских народа, који желе сами управљају својом судбином.
Нећемо оставити Врање на цедилу
Александар Вучић поручио је, поводом вести о одласку Геокс-а из Србије, да држава неће оставити Врање на цедилу.
Вучић је, за ТВ Пинк, упитан да прокоментарише одлазак инвеститора из Србије, казао да увек води рачуна и о томе и да већ два месеца зна за одлуку Геокс-а. Подсетио је да је Геокс у Србију довела претходна власт, бивши председник Борис Тадић, а да је каснија власт платила обећани новац, додајући да би то учинио поново јер је то донело живот у Врање. „Они одлазе и биће још случаја и са другим компанијама са којима су раније власти добиле договор, а то је могло да се деси и нама“; указао је он. Вучић је рекао да ће се решење за 500 људи од 1. 200 запослених наћи одмах, „код пријатеља из Турске“. Казао је да ће се гледати потом да се повећа тај број и још више људи запосли.
„Нећемо оставити Врање на цедилу. Урадићемо све што можемо да имају Врањанци посао и то са већим примањима код пријатеља из Турске него што су имали код Италијана“, додао је он.
Истакао је да је то у мору лоших вести добра вест за Врањанце.
Поновио је да се ранији председник Тадић хвалио да је заслужан за долазак Геокс-а, и додао да би он урадио исто, те да не мисли да му је претходник крив.
„Улагали смо годинама и обезбедили живот у Врању и то ћемо чинити даље. То је фер приступ, а све остало је политиканство и патолошка политичка мржња која нема краја“, указао је Вучић у вези критика на његов рачун поводом одласка Геокс-а.
 
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести