Вучић се у Скопљу састао са Заевом и Рамом

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Скопљу са премијерима Северне Македоније и Албаније Зораном Заевом и Едијем Рамом, у оквиру регионалне иницијативе "Мини Шенген".
vucic1
Фото: Танјуг (видео)
Вучић, Рама и Заев одржали су неформални састанак у хотелу Александар Палас, где су разговарали о предстојећим активностима у оквиру "Мини Шенегена".
Вучић се претходно обратио медијима и најавио да ће сутра бити обелодањено ново име регионалне иницијативе која је до сада била позната као "Мини Шенген", као и да ће сутра бити потписана три споразума који ће донети промене на боље у региону.
На регионалном економском форуму ће бити потписана три документа: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, затим Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ и Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ.
Вучић је рекао да ће већ вечерас имати прве састанке и радну вечеру, као и да ће се сутра састати са привредницима.
Председник Србије ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати сутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.
Скопљу ће бити одржан велики пословни форума који ће окупити око 350 компанија са ЗБ, а очекује се више од 400 билатералних састанака привредника.
Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.
Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.
Фото: Танјуг (видео)

Вучић у шетњи Скопљем са Заевом и Рамом

Александар Вучић прошетао је вечерас Скопљем са својим домаћином македонским премијером Зораном Заевом и премијером Албаније Едијем Рамом.
Током шетње грађани Скопља прилазили су да се поздраве са званичницима три земље, а неки су пожелели и да направе селфи са њима, што су Вучић, Рама и Заев радо прихватили.
Вучић је констатовао да дуго није био у Скопљу, још од младости.
Грађани су Вучића, Заева и Раму заустављали током шетње, како би гостима пожелели добродошлицу.
“Много ми је драго што сте дошли у Скопље, много вас поштујем”, рекла је председнику Србије старија житељка Скопља, на чему јој се Вучић од захвалио.
“Македонци су љубазни људи. Срби и Македонцу се увек воле, никад није било проблема али је важно да наставимо да градимо такве односе”, рекао је Вучић.
Заев је на то додао да је и циљ сарадње три земље да се олакша живот грађанима, да државе буду бољи сервис за њих.
Пролазећи поред једног ресторана, Вучић је приметио да у истој кафани седе заједно Срби и Албанци.
“Један диже три прста, овај виче нешто иако не разумем.. Али, не морамо увек да будемо сложни, ал је важно да радимо заједно и да морамо да живимо, не једни поред других, већ једни са другима”, рекао је Вучић.
Током шетње, Вучићу је пришла мањагрупа људи, а он се посебно обрадовао када је чуо да су из Штрпца.
“Из Штрпца сте.. Сиринића жупа. Драго ми је да вас видим, да видим наш народ са Косова и Метохије. Све најбоље вам желим”, поручио им је председник Србије.
Он се после шетње са Заевом и Рамом упутио у један ресторан, где ће наставити неформалне разговоре.
Председник Србије ће сутра са њима учествовати на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.
У Скопљу ће бити одржан велики пословни форума који ће окупити око 350 компанија са ЗБ, а очекује се више од 400 билатералних састанака привредника.
 
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести