Вучић званичницима ЕУ честитао Дан Европе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је званичницима Европске уније Дан Европе, истичући да је то дан победе идеје уједињења различитости у миру и солидарности.
Aleksandar Vučić Foto:  tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Tанјуг/видео

Вучић је Дан Европе честитао председнику Европског савета Шарлу Мишелу, председнику Европског парламента Давиду Сасолију, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу, као и комесару за суседску политику и проширење Оливеру Вархеију.

Вучић у писму, објављеном и на Инстаграму, наводи да је пут европског јединства, који је започет пре 70 година визионарском идејом Роберта Шумана, још привлачан нама који желимо да постанемо део европске породице.

Као што је Шуман у Декларацији истакао да ће ''она изронити из конкретних достигнућа, који ће пре свега омогућити искрену солидарност'', тако се и ми надамо да ће наша достигнућа на дугом и тешком путу до чланства у Европској унији бити адекватно вреднована и да ће Србија, уз вашу подршку и помоћ, али и критику, постати земља коју ћете радо видети као равноправног члана, јер је то наш циљ, казао је Вучић.

Наглашава да упорно радимо на томе да Србија буде уређена и успешна земља.

Верујем да и ми, нашом подршком и помоћи, али и критиком, можемо да допринесемо да Европска унија постане још боље место за живот, као што ћемо, политиком мира и сарадње, наставити да се боримо за стабилност на Западном Балкану, истакао је председник Србије.

Каже да смо охрабрени порукама са Самита Европске уније и Западног Балкана, јер постојање европске перспективе представља јак подстицај нашим политичким, економским и друштвеним реформама.

Надам се да ће, када Европска унија успешно надвлада изазове са којима се сада суочава, реч перспектива бити замењена речју проширење, јер бисмо тиме добили јасан одговор о нашој европској будућности, навео је Вучић.

На овај дан славља, желим да захвалим што сте, док се сви боримо против корона вируса, исказали бригу и за нашу земљу. Сигурнији смо када знамо да је Европска унија уз нас и у тешким тренуцима. Солидарност коју сте показали, а на коју је Србија одговорила својом солидарношћу, довека ћемо поштовати. Уверен сам да ћемо кроз сарадњу у отклањању економских последица пандемије, створити услове да испунимо заједничке планове за будућност, наводи се у честитки председника Вучића европским званичницима поводом Дана Европе.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести