Вучић честитао Путину 75 година победе над фашизмом

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић уручио је данас амбасадору Русије Александру Боцан-Харченку писмо за председника Владимира Путина, у коме му честита јубиларних 75 година од победе над фашизмом.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za predsednika Vladimira Putina  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић уручио је данас амбасадору Русије Александру Боцан-Харченку писмо за председника Владимира Путина Фото: Танјуг/видео

Вучић у честитки наводи да је Дан победе један од најсветлијих датума у историји човечанства и симбол непокорности слободарског духа наших славних предака.

"Част ми је што су наши народи заједно прошли тешка искушења у племенитој мисији да ослободе свет од највећег зла двадесетог века, прегазивши страх и презревши смрт. Зато довека имамо дужност да чувамо успомену на њихову надљудску борбу, на страни правде и истине", навео је Вучић, преноси Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Он је поручио да су Србија, Русија и свет сада поново заједно у борби, овај пут са невидљивим непријатељем, корона вирусом, који не зна за границе.

Он је изразио саосећање због жртава заразне болести КОВИД-19 у Русији и наду за брз опоравак оболелих.

Истовремено, захвалио је Путину што је, у тренуцима највећег изазова за Русију, исказао бригу за Србију и што је показао људску и државничку солиданорност упућивањем великодушне медицинске помоћи и тима Оружаних снага Руске Федерације.

"За нас је то потврда Вашег личног односа према Србији, као и потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства наших двеју земаља. Наши односи се темеље на поштовању, разумевању и узајамној подршци, што показује и активна подршка Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, на којој смо искрено захвални", наводи се у честитки председника Вучића председнику Путину.

Вучић је Путину пожелео и да настави да остварује планове за будућност Русије, обезбеђујући јој сигуран пут напретка.

Амбасадор Боцан-Харченко је захвалио на писму и навео да ће Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, бити достојанствено обележен, као и то да Амбасада Руске Федерације, у сарадњи са Владом Републике Србије и градским властима у Београду, припрема низ манифестација, у складу са околностима.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали о билатералним односима Србије и Русије и изразили наду да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.

Двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, посебно о Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести