Вучић: Србија можда једина у Европи без негативног привредног раста

БЕОГРАД: Може да се догоди да Србија по привредном расту ове године уопште не буде у минусу и да будемо једина земља у Европи која неће имати негативни раст, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић поводом процена Европске комисије да ће цела еврозона, регион, па и Србија имати пад БДП због последица епидемије корона вируса.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Знам да људи нису научили и да је обицно коментар - јесте ми ћемо баш да будемо најбољи. Али, кажем - ми ћемо да будемо најбољи", рекао је Вучић за РТС.

Истиче да то говори иако је увек конзервативан и скептичан у проценама, али да може то да каже пошто је Србија на изванредном путу, због чега ће наша земља брже и лакше пребродити кризу него друге земље.

Објашњава да то, наравно, не значи да ћемо бити богатији од Немачке, јер нам је потребно још 50 или 100 година да сустигнемо земље за којима смо деценијама заостајали.

Вучић наводи да се Србија у овој кризи брже отворила од других земаља, да ће за дан или два почети да раде и тржни центри, да смо отворили највећи део фабрика и да ће од 11. маја радити скоро све, осим неких изузетака.

Али, указује, важно је да се отворе и Немачка и Европа, јер су то наши партнери.

Упитан да прокоментарише то што је ЕИБ најавила велику помоћ за Западни Балкан 1,7 милијарди евра, Вучић је рекао да ми са њима већ имамо велику сарадњу.

"И данас, једна од ствари на којој смо инсистирали била је да дају нешто више грантова, пошто они дозвољавају до 20 одсто поклон пара за велике пројекте".

Председник Србије каже да још нисмо успели да добијемо тих 20 одсто за аутопут од Ниша до Мердара, али да смо добили значајан грант.

"Нама не треба страховито повећање јавног дуга, јер нећемо да задужујемо нашу децу, као што су радили неки пре нас. Гледамо да држимо јавни дуг испод 60 одсто и да сачувамо ликвидност у држави и за наша јавна предузећа и микро, мала и средња предузећа и ми ћемо успети у томе. Нема никаквих сумњи по том питању".

Додаје да је економски будућност Србија добра, као и да се политички налазимо на еворпском путу.

"Верујем у храброст, посебно током немачког председавања да могу да се предузму значајније политичке одлуке у односу на претходни период, ако смем то на такав начин да дефинишем. Мислим, пре свега на европску будућност Србије и региона", истакао је Вучић.

Тражио сам изузетак за Србију у вези са челиком

Вучић је изјавио да је током оба данашња видео састанка, са лидерима ЕУ и Западног Балкана, затражио изузетак за Србију у вези са производњом и извозом челика, те да је од европских партнера добио одговор да ће то питање бити разматрано.

“Замолио сам председницу ЕК Урсулу Фон дер Лајен...То је за нас од страховитог значаја и она је обецахала да ће то погледати", рекао је Вучић и додао да поштује стрпљење које је Дер Лајен показала, уопште, као и Шарл Мишел, Жозеп Борел, јер је самит трајао пре подне три и поподне три и по сата, а свега неколико учесника, укључујући и њега, није се померило са столице.

Он је рекао да је у два наврата инсистирао на том питању, јер је смедеревска Железара наш највећи извозник и суштина нашег економског раста, који не држи само око 5.000 запослених, него и око 10.000-15.000 људи у кооперантским предузећима.

“Они су рекли да ће то да погледају и да ће то да буде разматрано на најбољи начин. Захвалан сам и Доналду Туску, што је тражио и молио Фон дер Лајен да помогне Србији по том питању”, рекао је Вучић.

Не прихватам уцене Приштине

Председник Србије поручио је да се у дијалог улази у најбољој вери и намери да се разговором дође до договора, те да не прихвата уцене Приштине, какве су се могле чути и на данашњем загребачком самиту ЕУ.Западни Балкан.

Преносећи да је дијалог био тема самита, Вучић је рекао да је Унија врло снажно подржала свог изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, а он је, каже, поновио да Србија поштује европског дипломату и да се радује наставку дијалога, те да жели компромисно решење.

„Међутим, морају да разумеју позицију Србије да не прихватамо уцене из Приштине, које смо чули и данас, да дијалог има смисла само ако Београд призна Косово. У дијалог се улази у најбољој вери и намери да разговарате и постижете договор. Не можете унапред да кажете шта је садржај разговора“, нагласио је Вучић у изјави РТС-у.

Каже да је било добро што је на данашњем састанку потврђена европска перспектива региона.

Ако не можемо у ЕУ у наредних годину, до четири године, како због ситуације у ЕУ, тако и код нас, јер не потцењујемо наше недостатке, важно је, рекао је Вучић, да помогну да отворимо све границе на Балкану, а онда отворених граница да идемо ка неком шенгенском простору, како би имали улазак у Мађарску и Бугарску без докумената и задржавања на границама.

Председник Србије је потврдио незваничне информације да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део говора данас посветила дијалогу, али да су то учинили и неки други.

Каже да је од Виктора Орбана и још неких регионалних лидера из ЕУ први пут чуо став да колико је Балкану потребан ЕУ, толико је Унији потребан Балкан.

„То је први пут неко на недвосмислен начин тако јасно рекао. Видео сам код неких мало неверицу, код неких одобравање”, казао је он.

Да се више говори о проширењу

Вучић је пренео да је на видео Самиту ЕУ - Западни Балкан указао да је потребно да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења, да Србија жели у ЕУ и да зато и желимо ту врсту конкретног одговора.

Вучић је, након Самита, рекао да је за Србију веома вазно учешће на конференцији, а да је добро да су све земље Уније, осим две, биле присутне, укључуцјући земље региона, које су чланице ЕУ.

Говорило се, каже, пре свега, о ЕУ путу, а три теме су доминирале - еконосмки опоравак, наставак реформи и процес даљег приближавања ЕУ, и треће, кроз говоре најважнијих званичника Уније, - велика подршка Мирославу Лајчаку и разговорима Београда и Приштине.

“Ја сам говорио пред крај, имао сам прилику да све чујем, и рекао сам ставове Србије. Захвални смо за економску подршку, тражили смо нешто више грантова од зајмова”, рекао је Вучић за РТС.

Председник је пренео да је рекао и да Србија нема превелике проблеме и да очекује да ћемо имати највећи раст у Европи.

“И да је за нас од пресудног значаја политички и геополитички аспект, да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења. Србија жели у ЕУ и то је за нас важно и желимо ту врсту конкретнг одговора”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести