За десет војвођанских општина и градова близу 41 милион за пројекте

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић доделио је уговоре представницима општина и градова у вредности 320 милиона динара из Буџетског фонда за локалне самоуправе.
ruzzich-gradovi, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Од 120 градова и општина које су се пријавиле, њих 59 је испунило услове конурса за приоритетне пројекте.

„Осим великог новца који је Влада обезбедила, значајно је истаћи да је од 171 предлога пројеката, документација у 90 одсто случајева била исправна“, напомиње Ружић и додаје да то само говори о потенцијалу и капацитетима које локалне самоуправе имају, и да су уважиле критике да у ранијем периоду, није било довољно пројеката.

Вредност предлога који су достављени Влади износила је више од две милијарде динара, те је било новца довољно само за 59 општина.

„Оно на чему ћемо радити у наредном периоду јесте да се фонд увећа, а ове године су нам приоритети санација школа, зграда управа и водоводне и канализационе мреже, за шта су новци и одобрени“, напомиње Ружић.

За те пројекте додељено је 262 милиона динара за 33 локалне самоуправе.

„Подршка општинама и градовима у тим областима је изузетно важна и министарство је настојало да буде у складу и са пронаталитетном политиком владе, те су четири општине добиле средства за повећање капацитета предшколских установа“, истиче Ружић.

Фото: Tanjug


Бечеј, Бачка Паланка, Сремски Карловци

За афирмацију културних садржаја и фестивал “Бечеј ноћу” Општина Бечеј добила је 1,6 милиона динара, док је Бачка Паланка за манифестацију “Дунавски бал” добила 769 хиљада динара. Такође, Сремски Карловци су за манифестацију “Грожђенбал 2018” добили 1,5 милиона динара.


За унапређење саме управе или е-управе 18 локалних самоуправа добило је 48 милиона динара, а за афирмацију културних, спортских и традиционалних вредности новац је добило осам локалних самоуправа у укупном износу од десет милиона динара.

Од 59, десет војвођанских општина и градова добило је новац у укупном износу од 40,9 милиона динара и то Град Кикинда шест милиона динара за реконструкцију пешачких стаза у Светосавсој улици. Општина Сента добила је шест милиона динара за санацију уличних фасада Градске куће у Сенти, тачније за прву фазу радова.

Општина Житиште добила је за уређење објекта зграде Општине 12 милиона динара, а радови обухватају одржавање санитарног чвора и фасаде, као и адаптацију електроинсталација.

Град Сремска Митровица за партерно уређење парка Трга инвеститора добио је 4,7 милиона динара, док је Инђија добила 2,8 динара за модернизацију рада Скупштине општине Инђија.

Општина Алибунар за набавку серверских рачунара за локалну пореску администрацију општине суму од 950 хиљада динара.

Општини Бачка Топола из Буџетског фонда додељено је 4,6 милиона динара за успостављање информационог система електронског вођења седница Скупштине општине.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести