ЕУ подршка пројектима  образовања. младих и  спорта

Фондација Темпус на “Еразмус+” информативном дану, одржаном јуче у великој сали Скупштине Војводине, представила је нове могућности конкурисања за високошколске институције, опште, стручно и образовање одраслих и младе, а у оквиру програма Европске уније “Еразмус+“.
Erazmus.jpg
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

"Овај скуп посвећен је могућностима које нуди програм “Еразмус +” као највећи програм Европске уније који подржава акативности у области образовања, младих и спорта. Сви који су на било који начин активни у овим секторима могу да конкуришу својим пројектима. Овом приликом нудимо практичне информације о томе како конкурисати пројектом. Овај конкурсни циклус је отврен до фебруара, односно, марта следеће године", каже управитељица Фондације Темпус Марија Филиповић Ожеговић.

Ове године, за пројекте који се односе на школе, на основно и средње стручно образовање и образовање одраслих одобрено је више новца него прошле године.

"Кроз пројекте који прођу биће финансирана мобилност око 1.000 просветних радника, ученика и омладинских радника - свих оних који су активни у области образовања. Очекујемо да ће кроз пројекте који се одобре у предстојећем циклусу бити подржано више од 1.000 људи", објашњава Филиповић Ожеговић.

За новац из програма “Еразмус+” у о новом пројектном року могу конкурисати институције и организације, дражавне и приватне (рецимо, акредитовани факултети), које се баве формалним и неформалним образовањем. Програм пружа могућност стипендирања боравка студената на факултетима у земљама Европске уније.

У оквиру овог конкурсног рока, буyет за високошколске институције са западног Балкана је преко 36 милиона евра, док је за област младих предвиђено око три милиона евра.

У оквиру другог националног позива, чије се објављивање очекује током новембра, за високо, опште, стручно и образовање одраслих, као и за младе, опредељено је преко 1,7 милиона евра, и то само за организације из Србије.

Укупна средства намењена “Еразмус+” програму за цео период и све државе учеснице је 14,7 милијарди евра, а планирано је да се програм реализује до 2020.

"Прошле године први пут смо расписали конкурс за подршку омалдинским пројектима на територији Србиј. Финансирали смо 13 пројеката, од којих су пет из Војводине: по један из Кикинде, Сремске Каменице и Сомбора и два из Новог Сада. Теме пројеката су најразличитије, од заштите животне средине, запошљавања, до здравих стилова живота. То су и теме које се највише обрађују ван школског контекста", каже координатор групе за младе Фондације Темпус Срђан Митровић.  Он додаје да често укључују и младе који немају приступ многим стварима као што су млади у руралним срединама.

"Добар део учесника пројеката су, како их зовемо, млади са смањеним могућностима, млади који немају могућност, рецимо, да плате себи боравак у некој страној земљи или неко усавршавање. Путем овог програма они стичу могућност да оду у оквиру омладинске размене на Исланд или рецимо у Шпанију ", објашњава Митровић.

У међународној размени више од 3.000 студената

Кроз пројекте међународне кредитне мобилности, од 2014. до сада, више од 3.000 студента и наставно научног особља обухваћено је међународном резменом, преко програма “Еразмус+”, док је у Србији за исто време боравило више од 1.200 студената и наставника из земаља ЕУ.

"Овај програм обухвата целокупно образовање, а ми смо као високшколска институција веома заинтересовани као активни корисници ових средстава. Поред тога што сазнајемо које су могућности новог конкурсног циклуса, добијамо и информације о томе како се мења статус Србије. што је такође, за нас, из угла корисника, веома важно: која средства долазе и шта нам је на располагању", каже Ивана Вујков из Канцеларије за међународну сарадњу УНС.

В. Црњански

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести