Западни Балкан: Напредак, али да достигне Немачку - 8 деценија

БРИСЕЛ: Регион Западног Балкана у протеклих неколико година бележи напредак и има позитивну економску перспективу, али ће му, уз тренутне стопе раста, требати пет деценија да достигне немачки стандард живота и осам деценија да достигне Немачку, изјавила је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу.
balkan, ilustracija
Фото: Илустрација

На састанку који је у среду у Бриселу организовао РЦЦ у сарадњи с Канцеларијом фондације Фридрих Ебер (ФЕС) за Европску унију, главна тема је био одржив економски раст и развој Западног Балкана, саопштио је РЦЦ.

Састанку су присуствовали многобројни представници европских институција, дипломатских мисија, аналитичких центара, невладиних и пословних организација.

Разлози за забринутост у целом региону су, наводи се, и даље сиромаштво, неједнакост, одлив високообразоване радне снаге, родне неједнакости, учешће младих и запошљавање.

Лидери Западног Балкана треба ангажованије да раде на јачању регионалне сарадње. Одговорност економија Западног Балкана је да буду активни учесници у планирању заједничке будућности Европе у региону, казала је Брегу. 

На састанку у Бриселу представљена је студија ФЕС-а о “Одрживом економском расту и развоју на Западном Балкану”, а директор Канцеларије фондације ФЕС у Србији Макс Бендле је говорио о њеним резултатима.

Студија је показала да је раст поново реалност у Југоисточној Европи, али да он сам није решење за економске и друштвене изазове, те се за Западни Балкан препоручује одржив, квалитативан и укључив раст, док се иницијатива за регионални економски простор истиче као корак у правом смеру. 

Посебна пажња на састанку посвећена је могућностима превазилажења разлика у развоју између југоисточне Европе, с једне, и средње и источне Европе и просечног раста Европске уније с друге стране.

У складу с тим, наводи се, нарочито је било речи о другачијем коришћењу директних страних инвестиција, потреби за развојем националних и регионалних политика, као и потреби за ревизијом инструмената монетарне и фискалне политике.

Закључено је да је јасно и често обавештавање грађана Западног Балкана о користима отворених тржишта и друштава, као и подржавање потенцијала за интеграцију у региону све важније за придобијање додатне подршке, наводи се у сопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести