Званичници ЕУ различито виде улогу САД у дијалогу Београда и Приштине

БРИСЕЛ: Вест о организовању разговора на највишем нивоу између Београда и Приштине, а уз посредовање Вашингтона, наишла је на непријатељски пријем код појединих лидера и званичника ЕУ, пише бриселски недељник "Њу Јуроп".
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Многи, међутим, сматрају да је управо иницијатива званичног Вашингтона утицала на то да се ЕУ тргне из вишемесечног "самозадовољства".

Разговоре је, наиме, организовао специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и они су 25. јуна одложени због објављивања предлога оптужнице Специјалног тужилаштва против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осумњичених за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства.

Поједини лидери и званичници ЕУ су свог некадашњег савезника САД оптужили за угрожавање 20-годишњег, иако у застоју, мировног процеса, пренео је недељник "Њу Јуроп".

ЕУ се, наводи недељник, посебно противи цртању нових карти на Балкану, верујући да би то отворило Пандорину кутију у региону који је етнички испреплетан и у коме постоје територијалне притужбе и апетити, док Гренел негирао да је тако нешто икада било на столу.

Неименовани западни дипломата изјавио је за недељник "Њу Јуроп" да је објављивање предлога оптужнице веома каснило због пандемије корона вируса и да то не треба тумачити као подривање америчке иницијативе.

Званичници ЕУ изразили су забринутост да ће Тачи, који је изјавио да преговори са Београдом под окриљем ЕУ нису завређивали његово време, покушати да склопи споразум са америчком администрацијом ако оптужбе против њега буду одбачене или их Специјално тужилаштво повуче.

Предстојећи дани ће показати шта ће Гренел урадити следеће, али већина аналитичара процењује да раздор између западних савезника штети миру и стабилности у нестабилној Европи.

Њихово ривалство, такође, усложњава напоре да се блокира растући утицај Русије и Кине.

"Ако ништа друго, Гренелова иницијатива запалила је искру да ЕУ почне са радом на том проблему након вишемесечног самозадовољства", рекао је други западни дипломата.

Заправо, разговори под окриљем ЕУ, који су започети 2011. године, резултирали су са 30-ак споразума од којих већина није спроведена.

Последњи застој у њиховим разговорима трајао је скоро две године, пренео је "Њу Јуроп".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести