Фудбалери Војводине припремају се за утакмицу с Бачком, а „Дневник” завирио у историју

Мимо очекивања већег дела фудбалске јавности у Србији, фудбалери Војводине одлично су отворили ново првенству у домаћој Суперлиги.
Gol Mirka Ivanica
Фото: Мирко Иванић постиже први гол у Торину против Сампдорије, фото: Ф. Бакић

Пред тимом који с клупе води тренер Ненад Ванић, пали су Чукарички код куће и Радник у Сурдулици, па црвено-бели с пуно оптимизма гледају ка наредном испиту, а он им наилази већ у суботу. На стадиону “Карађорђе” гостоваће Бачка из Бачке Паланке и биће то лепа прилика да Новосађани вежу и трећу победу. Ако је судити по ономе како размишљају и шта ових дана причају у Воши, нико не жели да се залеће и прогнозира сигурни тријумф у тој утакмици, али да ће покушати да искористе залет и завидну дозу самопоуздања до које су стигли двема стартним победама, то је сигурно.

И док Ванић, његови сарадници и сами играчи, упркос жестоким врућинама, вредно и јако тренирају у Фудбалском центру “Вујадин Бошков”, искористили смо прилику да мало завиримо у ближу прошлост. Нисмо погрешили, јер имало је шта занимљиво да се уочи, барем када су бројке у питању.


Ковачевић у Нишу

Никола Ковачевић био је стартер на позицији штопера у европским дуелима с Ружомбероком. Нажалост, црвено-бели су елиминисани из квалификација за Лигу Европе, а недуго потом, како је објашњено из клуба - због кршења дисциплине, Ковачевић је суспендован. Није га било у постави у прва два сусрета првенства, а сада је дошло и до коначног разлаза између новосадског суперлигаша и момка из Крагујевца.

Никола Ковачевић је споразумно раскинуо уговор с Војводином, узео папире и, како сазнајемо, у наредном периоду носиће дрес Радничког из Ниша.


Пре победе над Радником од 4:0, Војводина је такав скор на гостовању, када је Суперлига у питању, последњи пут остварила 26. новембра 2011. године. Тада је савладана екипа БСК-а у Борчи, а стрелци за тим из Новог Сада били су Меребашвили (из пенала), Шкулетић, Абубакар и Бојовић. Тадашњи тренер Дејан Вукићевић извео је следећу поставу: Супић, Стевановић, Трајковић, Мојсов, Бранковић, Медојевић, Шкулетић (Смиљанић), Љубинковић (Јао), Меребашвили (Новаковић), Абубакар и Бојовић.

Још интересантнији је податак да је 29. јула 2015. године, у историјској утакмици 3. кола квалификација за Лигу Европе, Војводина у Торину прегазила италијанску Сампдорију, такође са 4:0. Значи, само је дан разлике био у односу на једну од највећих победа Воше у историји и сусрет у Сурдулици (30. јул), а резултат - исти. На Олимпику у Торину је новосадски састав предводио с клупе тренер Златомир Загорчић, а стрелци су били Иванић, Станисављевић и два пута Ожеговић. Воша је тада наступила у следећој постави: Жакула, Василић, Панков, Ђурић, Настић, Максимовић, Секулић, Станисављевић (Стаменић), Иванић (С. Бабић), Пушкарић (Палочевић), Ожеговић.

Ето, тако говоре подаци из анала и сведоче и о величини клуба из града подно Петроварадинске тврђаве, али и о неким великим, а богами и највећим тријумфима. Пред Ванићевим тимом је, међутим, сезона доказивања и показивања да и оваква, измењена и подмлађена постава Војводине, може да борави и на крају буде у врху табеле српског фудбала. На том путу, реално говорећи, биће пуно замки, свакојаких рупа и рупица, али само од играча и амбијента у којем живе и играју своје дуеле, зависиће крајњи учинак и утисак. За сада су црвено-бели тек наговестили да имају “оно нешто” и да су и даље екипа која је достојна респекта сваког ривала, али само под условом да се не окрећу уназад, већ да још јаче тренирају и да пуном снагом улазе у сваки наредни сусрет.

Утакмица Војводина - Бачка на програму је у суботу, а почетак је заказан за 20 часова.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести