КРАЈ ЗВЕЗДИНОГ ЕВРОПСКОГ ПУТА Црвено-бели изгубили од Јанг Бојса 2:0

Фудбалери Црвене звезде синоћ су завршили овосезонску европску причу, иако су уложили пуно снаге и жеље да надиграју Јанг бојс.
lopta
Фото: pixabay.com

Гости из Београда су промашивали шансе које су стварали, а било их је о-хо-хо, уз то и срећа им је потпуно окренула леђа, док су Швајцарци то максимално користили и показали да, ипак заслужено, на пролеће одлазе у нокаут фазу Лиге Европе.

Иако је вече у Берну обележила температура ваздуха од једног степена испод нуле, трибине стадиона Ванкдорф биле су испуњене готово до последњег места. Утакмица која је одлучивала о томе ко ће, уз Манчестер сити и Ред бул Лајпциг, да презими у Европи, а ко ће од ње да се опрости до следеће сезоне, очигледно је изазвала велику пажњу фудбалског миљеа у Швајцарској.

Већ на истеку 3. минута велику прилику, после грешке одбране Јанг бојса, имао је Ендиаје, није најбоље шутирао, па је Раћиопи успео да отклони опасност по властити гол. Штета што црвено-бели нису повели одмах на почетку, јер минут касније могао је Шериф Ендиаје да се искупи. Прошао је по левој страни Хванг, заврнуо лопту на другу стативу, а нападач из Сенегала главом је упутио - поред гола. Наставили су Београђани с атацима, па је у 6. минуту Букари шутирао из, за њега, веома добре позиције, међутим, лопта је прохујала изнад пречке.

Нажалост, казна је, као својеврсни спортски усуд, просто морала дауследи и догодила се у 8. минуту. Угринић је центрирао из корнера у петерацЗвезде, Иванић је главом пребацио лопту до Бенита на другој стативи, његов ударац Глазер је успео да амортизује, али се она, од ноге младог Недељковића, вратила у гол и Јанг бојс је повео.

Нису одустајали од офанзивне игре фудбалери из Београда, неповољан резултат на то их је терао, јер нису имали шта да чекају. То је, очекивано, отварало простор за контре домаће екипе, које су биле све друго, само не наивне. После бега Елије по десној страни у 21. минуту, могао је Енсаме да уради нешто више, није добро захватио лопту главом и она је завршила у гол-ауту.

Катастрофално је реаговао Осман Букари у 24. минуту, када је изашао сам пред голмана Раћиопија. Међутим, последњи пас који је пружио сам себи, био је мало дужи, што је омогућило чувару мреже Јанг бојса да заслужи овације домаћину наклоњене публике. Није вредело ништа Београђанима то што се Букари ухватио за главу, свестан тога шта је промашио, када је резултат остао онај с негативним предзнаком за његов тим.

Када већ Звездини играчи нису успели да затресу противничку мрежу, учинили су то, по други пут, Швајцарци. У 29. минуту, поново после корнера, лопта је стигла до десног бочног Левина Блума, који је имао пуно времена да се намести и, ударцем слабијом, левом ногом, погоди десни доњи угао Глазеровог гола.

Е, тада је ситуација постала веома озбиљна и крајње неповољна за Бахаров тим. Европа је све брже клизила из његових руку и ногу, губећи се негде у даљини и окрећући се на страну Јанг бојса, па је израелски тренер већ тада да морао да почне да размишља о томе шта може да промени и некако спаси ствари.

Кренуо је тим из Београда на све или ништа почетком наставка, док је домаћин, задовољан развојем ситуације, настојао да умири ритам сусрета. Ипак, у 57. минуту Хванг је покушао да изненади Раћиопија ударцем кроз ноге Блума, али ни он, баш као ни наш тим, није имао среће и лопта се, од стативе, одбила у поље.

Баш штета!

И није се ту завршило... У 61. минуту пробуђени Букари је побегао по десном боку, упослио усамљеног Мијатовића, а његов ударац је за неколико милиметара завршио крај левог дирека гола актуелног швајцарског првака. А шта тек рећи за шансу Красоа у 63. минуту, када је остао очи у очи са Раћиопијем, а овај је успео да скине и ту лопту? З

Звезда се борила, стварала и промашивала, али спортска срећа синоћ није била на њеној страни.

Могао је у 72. минуту Енсаме да стави тачку на утакмицу, лоше је захватио лопту после центаршута Гарсије и она је одскакутала крај гола. Потом је центрирао с левог бока Родић, а Мијатовић је, неометан, само окрзнуо лопту главом, недовољно да јој пружи путању ка мрежи Швајцараца. Играло се без гардова, ређале су се прилике на обе стране, али су у наставку мреже мировале. Није се ништа променило ни у 83. минтуту, када је Хванг шутирао са 19 метара, а голман Јанг бојса још једном био на висини задатка.

Песмом навијача Швајцараца завршена је занимљива, узбудљива, па и помало чудна утакмица, у којој је првак Србије одиграо сасвим солидно, али је на крају поражен.
 

А. Предојевић

БЕРН: Стадион Ванкдорф, гледалаца: 32.000, судија: Дани Микели(Холандија). Стрелци: Недељковић (аг) у 8. и Блум у 29. минуту.
ЈАНГ БОЈС: Раћиопи 8 – Блум 7, Камара 6,5, Бенито 7, Гарсија 6,5 – Малеш 6,5 (од 46. Коли 7), Нијасе 7, Монтеиро 6,5 (од 74. Чаива 6,5) – Елија 7, Угринић 7, Енсаме 6,5 (од 74. Ганвула 6,5).
ЦРВЕНА ЗВЕ3ДА: Глазер 6 – Недељковић 6, Драговић 6,5, Ђига 6,5, Родић 6 – Мијаиловић 6,5 (од 84. Катаи -), Стаменић 6 (од 58. Лучић 7) – Букари 5,5, Хванг 7 (од 90+1. Канга -), Иванић 6,5 (од 58. Красо 6) – Ендиаје 5 (од 46.
Мијатовић 6).

Г група
Јанг бојс – Црвена звезда 2:0
Манчестер с. – РБ Лајпциг 3:2
1. Манчестер с. 5 5 0 0 15:5 15
2. РБ Лајпциг 5 3 0 2 11:9 9
3. Јанг бојс 5 1 1 3 6:11 4
4. Ц. звезда 5 0 1 4 5:12 1

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести