Тужна вест за фудбал ПРЕМИНУО ФРАНЦ БЕКЕНБАУЕР

Франц Бекенбауер, највећи играч у историји Немачке, преминуо је данас у 78. години.
1
Фото: Youtube Printscreen

Франц Антон Бекенбауер (11. септембар 1945 - 8. јануар 2024) био је немачки професионални фудбалер и менаџер. Надимак му је био Кајзер (Цар), и сматра се једним од највећих играча у историји овог спорта. Као веома свестран играч који је почео као везни, Бекенбауер је стекао славу као централни бек. Често му се приписује заслуга за стварање улоге модерног либера. Он је један од девет играча који су освојили ФИФА Светско првенство, Куп шампиона Европе и Златну лопту.

Два пута је проглашен за Европског фудбалера године, Бекенбауер је одиграо 103 утакмице за Западну Немачку, учествујући на три Светска првенства и два Европска првенства. Он је један од тројице људи, заједно са Бразилцем Мариом Загалом и Французом Дидијеом Дешамом, који су освојили Светско првенство и као играч и као менаџер; подигао је трофеј Светског првенства као капитен 1974. године, а поновио је тај успех као менаџер 1990. године.

Фото: Youtube Printscreen

Био је први капитен који је подигао трофеј Светског првенства и Европског првенства на међународном нивоу и Куп шампиона Европе на клупском нивоу. Изабран је у Светски тим 20. века 1998. године, ФИФА Дрим тим Светског првенства 2002. године, дрим тим Златне лопте 2020. године и 2004. је уврштен у ФИФА 100 највећих живих играча на свету.

На клупском нивоу са Бајерном из Минхена, Бекенбауер је освојио Куп победника купова 1967. године и три узастопна Купа шампиона од 1974. до 1976. године. Овај последњи подвиг учинио га је првим играчем који је као капитен свог клуба освојио три Купа шампиона Европе. Постао је менаџер тима, а касније и председник Бајерна. Након два ангажмана са екипом Њујорк Космос, примљен је у Кућу славних америчког националног фудбала.

Бекенбауер је предводио успешну немачку кандидатуру за домаћинство ФИФА Светског првенства 2006. године и био је председник организационог комитета. Радио је као стручни коментатор за Скај Џермани и 34 године као колумниста у таблоиду Билд, све до 2016. године.

И. Р.

Клубови се опраштају од Бекенбауера – међу њима и Партизан

Европски фудбалски клубови путем друштвених мрежа шире вест, али и шаљу опроштајне поруке Францу Бекенбауеру који је преминуо у 79. години живота. Откако је преминио његов син Стефан 2015. године, његово здравствено стање се константно погоршавало. Од тада се борио са Паркинсоновом болешћу, деменцијом, а имао је и неколико операција срца.

Међу онима који су се опростили од Бекенбауера је и фудбалски клуб Партизан.

"Великани никада не одлазе, остају као светионик млађим нараштајима", стоји на званичним налозима Партизана на друштвеним мрежама.

 

За сада међу тим клубовима нема његовог Бајерна, иако су то у радили готово сви немачки клубови, али су ту на пример Ливерпул и Реал.

Мадриђани су уз кратку биографију популарног Кајзера изразили жаљење и саучешће породици преминулог Бекенбауера.

Огласила се и Гинисова кућа рекорда, која је подсетила да је Бекенбауер први успео да као играч (1974) и селектор (1990) освоји Светско првенство. Бекенбауер је један од тројице у историји којима је то успело.

После њега је идентичан подухват направио такође недавно преминуло Марио Загало, односно Дидије Дешан.

 

 Бајерн се опростио од свог "Кајзера"

Фудбалски клуб Бајерн опростио се од највеће легенде у клупској историји Франца Бекенбауера, који је преминуо у 79. години живота.

Највећи део каријере провео је играјући у дресу Бајерна из Минхена за који је наступао од 1964. до 1977. године.

Пет пута је са Бајерном био првак Немачке, освојио је и четири пехара Купа Немачке, а има и три пехара Купа шампиона и по један Купа победника купова и Интерконтиненталног купа.

"Бајернов свет више није што је био, одједном је мрачнији, тиши, сиромашнији. Немачки рекордер по броју титула тугује за Францом Бекенбауером, јединственим Кајзером, без ког Бајер не би никада постао клуб какав је данас. Почивај у миру", наводи се у објави клуба.

Председник клуба Херберт Хајнер је такође послао последњи поздрав Бекенбауеру.

"Не постоје речи да опушу колика је наша туга и какву рупу је Бекенбауер оставио иза себе. Као играч, донео је светлост на терен, елеганцију и магију. Донео је сјај. Чак и после каријере, оставио је велики траг на Бајерн и фудбал. Његово наслеђе не може да се мери титулама. Бајернова породица је вечито захвална њему и ја лично оплакујем губитак пријатеља", истакао је Хајнер.

Његов некадашњи саиграч Ули Хенес сматра да је Бекенбауер централна фигура у историји Бавараца.

"Франц Бекенбауер је највећа личност коју је Бајерн икада имао. Као играч, тренер, председник, особа: незабораван. Нико га неће сустићи. Био ми је пријатељ, јединствено друштво. Поклон свима нама. Драги Франце, почивај у миру", рекао је Хенес за клупски сајт.

Карл-Хајнц Румениге је такође имао прилику да дели терен са Бекенбауером.

"Дубоко сам шокиран. Бекенбауер је наново исписао историју немачког фудбала и оставио трајни утицај на њега. Био ми је капитен у Бајерну, мој тренер у националном тиму, председник у Бајерну и у свим тим улогама не само да је био успешан већ и јединствен. Као личност, импресионирао је људе јер су сви били једнаки пред њим. Немачки фудбал је изгубио највећу личност у својој историји. Недостајаће нам. Хвала ти за све, Франц", надовезао се Румениге.

 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести