Воша на два корака од остварења сна

Лепа вест за фудбалере и руководство Војводине стигла је из седишта УЕФА у Ниону.
Дневник/Моменат из плеј-оф сусрета АЗ Алкмар – Војводина (0:0) одиграног 2016. године
Фото: Дневник/Моменат из плеј-оф сусрета АЗ Алкмар – Војводина (0:0) одиграног 2016. године

Актуелни освајач Купа Србије, након победе Севиље над Вулверхемптоном (1:0) у четвртфиналу Лиге Европе на фајнал-ејт турниру у Немачкој, квалификације за нову сезону у овом такмичењу почеће од треће рунде. Практично, то значи да црвено-беле две победе деле од уласка у групну фазу ЛЕ, што је сан ове генерације играча и навијача Воше.

Гол Лукаса Окампоса постигнут у 88. минуту за победу Севиље изазвао је доста померања у новој серији квалификационих сусрета. Као освајач националног Купа, Воша је у Европи требала да крене од другог кола, али ће сада прескочити и ту рунду. Како је објашњено, Србија и Кипар заузимају 18. и 19. место на ранг-листи УЕФА, па је освајачима купова у тим земљама припало право да се директно нађу у трећој рунди, односно на само два корака од пласмана у групну фазу ЛЕ.


Потенцијални ривали

Војводина неће бити у групи повлашћених екипа у трећем колу, а за потенцијалне ривале, између осталих, моћи ће да добије добро знане екипе, од којих су неки и великани европског фудбала. На листи се налазе Тотенхем, Базел, Спортинг, Копенхаген, ПСВ, Волфсбург, АПОЕЛ, БАТЕ Борисов, Галатасарај, Малме, ПАОК, Лијеж, Стеауа, Гранада, Милан, АЗ Алкмар, АЕК, Глазгов, ЛАСК, Хапоел Бер Шева, Марибор, Росенборг, Аполон, Ростов и Ремс. Свакако овоме треба додати и то да су могућа одступања, у случају резултатских изненађења у прва ква дола квалификација.

Одлични Шахтјор

Завршени су четврфинални мечеви у Лиги Евопе, у полуфинале су се пласирали Манчестер јунајтед, Интер, Севиља и Шахтјор. Резултати: Интер – Бајер (Леверкузен) 2:1, Манчестер јунајтед – Копенхаген 1:0(после продужетака), Севиља – Вулверхемптон  1:0, Шахтјор – Базел 4:1. У полуфиналу,15.и 16. августа састају се: Интер – Шахтјор и Манчестер јунајтед – Севиља.

Партизан носилац

Навијачи Партизана пажљиво су  пратили неколико европских лига које су утицале на статус црно - белих у квалификацијама за Лигу Европе, јер је била непознаница да ли ће бити носиоци у плеј – офу за улазак у групну фазу овог такмичења.

Пролаз Севиље у полуфинале на завршном турниру у Немачкој је потврдио да ће Партизан бити повлашћен на евентуалном последњем степенику пред улазак у групе.Дакле, сада је све на црно-белима, који ће евро-сезону отворити 27. августа у Хумској.


Било како било, црвено-бели се налазе ближе учешћу у групној фази Лиге Европе, пошто се овог пута, због пандемије, неће играти два, него само један сусрет и то без присуства публике, а домаћинство ће се одредити жребом. Наравно, и спортска срећа имаће велики удео у свему, односно то кога ће тим тренера Ненада Лалатовића добити за супарника у трећем колу, а онда, надамо се, и у плеј-офу. Име првог од два потенцијална ривала Војводина ће сазнати 1. септембра.

Подсећамо да су Новосађани три пута стизали у предворје групне фазе, али су на последњој степеници запињали и нису успели да је савладају. Најпре их је,  2013. године, у томе онемогућио молдавски Шериф из Тираспоља (било је 1:1 код куће и 1:2 на страни), две године касније исто је учинила чешка Викторија из Плзења (0:3 у гостима, 0:2 у Новом Саду), а 2016. године, такође под диригентском палицом Ненада Лалатовића, Војводина је посрнула у дуелима с холандским АЗ Алкмаром (0:3 на “Карађорђу”, 0:0 у Алкмару). Може ли нови генерација момака који носе грб Војводине да напокон начини подвиг и оде преко лимита, видећемо у септембру, када су треће и четврто коло квалификација на програму.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести