ЗВЕЗДА ДОМИНИРАЛА И УШЛА У ФИНАЛЕ КУПА: Црвено-бели за два минута решили дерби и заказали дуел са Вошом

У финалу овогодишњег Купа Србије, 23. маја у Лозници, састаће се Војводина и Црвена зевзда.
1
Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Након што су Новосађани то право изборили после победе у Крагујевцу, и Црвена звезда је у вечитом дербију била боља од Партизана, па је заказала црвено-бели дуел за трофеј на стадиону Лагатор. До тријумфа је стигла у размаку од само два минута, што је било довољно да неубедљиви Партизан положи оружје.

Оба тренера, Владан Милојевић и Игор Дуљај, у почетним поставама извршили су одређене рокаде, па је Звезда кренула у полуфинале без задњег везног Гелора Канге, уместо којег је шансу добио много офанзивнији Олајинка. Црвено-бели су променили и формацију, па су се определили за систем 4-1-4-1, док њихов ривал системски није мењао ништа, али јесте персонално, У односу на прошли сусрет од пре неколико дана, на терену није било Стојковића и Кастиља, које су заменили Филиповић и Калулу, Гох је добио нешто дефанзивнију улогу, а у тим се вратио и голман Александар Јовановић.

Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

И поново је Партизан боље ушао у дуел, па је у уводних седам минута извео три корнера, док су црвено-бели деловали прилично успорено и неуобичајено опрезно. Први су и шансу створили играчи из Хумске улице у 15. минуту, када је Баждар лепо упослио Гоха, који је циљао ближи угао, али је Глазер био добро постављен и избио лопту у нови корнер.

Тек тада су почели Милојевићеви ученици почели да играју нешто ближе оном што су њихови навијачи очекивали, али је у 21. минуту нову шансу имао „парни ваљак“. У брзој контри, Захид и Северина су створили лепу позицију Самеду Баждару, његов ударац, међутим, отишао је преко пречке Звездиног гола.

Некако, када се то најмање очекивало, Хванг је сјајним „лажњаком“ избацио из игре Калулуа, центрирао у петерац Партизана, где је највиши у скоку био Олајинка. Његов ударац главом погодио је Филиповића, од којег се лопта одбила у мрежу. Није се славље Звездиних присталица стишало, а после само неких 120 секунди на семафору је стајао резултат 2:0. Празан простор по левом боку одбране Дуљајеве екипе искористио је Мијаиловић, уочио на другој стативи усамљеног Олајинку, а овај је реаговао маниром расног стрелца и повећао предност своје екипе.


Минут ћутања за економа Звезде

Пре самог старта меча одржан је минут ћутања у част Драгана Милановића, дугогодишњег економа црвено-белих. Он је изгубио битку са тешком болешћу и прерано нас је напустио у 55. години живота.

Био је омиљен међу фудбалерима, стручним штабом и навијачима. Увек ведар и насмејан, нико о њему није имао лошу реч.

Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Колико су га волели на Маракани, говори и ко се све од играча, што садашњих што бивших, јавио да ода почаст Гагију, како су га сви звали.

У његову част играчи и стручни штаб изашли су на терен на дерби са мајицама са његовим ликом, а почаст су му одали и навијачи Звезде, па је на северној трибини освануо транспарент посвећен дугогодишњем економу и сину чувеног економа Столета.


До полувремена већих прилика није била, а право је чудо шта је Олајинка промашио у наставку, прецизније у 52. минуту. Изашао је сам с леве стране пред гол ривала, изабцио једног од Партизанових играча из игре, а онда, неометан, шутирао преко пречке. У 58. минутзу, после корнера, Иванић је главом најпре погодио пречку, а након одбијене лопте и стативу Јовановићевог гола. Партизан је лагано тонуо, покушавао је Дуљај да увођењем свежих фудбалера нешто промени, али резултата није било. Напротив, ређале су прилике пред голом црно-белих и све јасније било је да су далеко од жељеног пласмана у финале Купа Србије.

Тек у 73. минуту видели смо одличан шут са 25 метара Немање Николића, који је Звездин голман крајњом муком успео да одбије у корнер. Имали су фудбалери Партизана иницијативу, не може се рећи да нису свом снагом покушавали да постигну барем почасни гол, али је Глазер био веома расположен.

У 89. минуту праву стрелу с 25 метара одапео је Мијаиловић, али је још једном Јовановић одлично интревенисао, као и двадесетак секунди касније, после ударца Катаија.

Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Црвена звезда – Партизан 2:0 (2:0)

БЕОГРАД: Стадион „Рајко Митић“, гледалаца: 18.000. Судија: Милош Милановић (Ћуприја). Стрелци: Филиповић (аутогол) у 27. и Олајинка у 29. минуту. Жути картони: Стаменић, Олајинка (Црвена звезда), Марковић, Филиповић (Партизан)..

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Глазер 7,5 - Мијаиловић 7, Драговић 7, Спајић 7, Родић 6,5 – Стаменић 6,5 - Букари 6,5 (Катаи 6,5), Хванг 7, Олајинка 8 (Ђига 7), Иванић 7,5 – Ендиај 7 (Красо -).

ПАРТИЗАН: Јовановић 6,5 - Филиповић 5,5, Ковачевић 6, Марковић 6 (Стојковић 6), Антић 6 (Салдања 6) - Овусу 6, Гох 6,5 (Натхо 6) - Северина 6 (Јанковић 6,5), Захид 6, Калулу 6,5 (Н. Николић 6,5) – Баждар 6.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести