ЕП за кошаркашице: Србија убедљива против Шведске, у 1/2 финалу на Шпанију

Бриљантну партију пружиле су кошаркашице Србије и убедљивом победом над Шведском пласирале се у полуфинале Европског првенства у Београду, а уједно су обезбедиле и место у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију следеће године.
f
Фото: EPA/ANDREJ CUKIC

Апсолутна доминација изабраница Марине Маљковић током свих 40 минута донела је Србији место међу четири најбоље екипе Старог континента, а у борби за финале наше девојке играће против селекције Шпаније. Очигледно изузетно мотивисане што коначно играју у београдској „Штарк арени“ уз подршку са трибина српске репрезентативке приказале су најбољу партију до сада на шампионату. Шведска није имала ни промил шансе против борбене Србије, која је једноставно бриљирала.

Фуриозно је кренула наша селекција у овај дуел. Одличном одбраном потпуно је паралисала Швеђанке, које нису могле да се снађу. Доминирале су Српкиње у офанзивном скоку, а предводила их је фантастична Ана Дабовић која је уписала 14 поена у првих 10 минута. После уводних 7:0 за Србију, реаговао је тајм–аутом селектор гошћи Гомез, али помака није било ни на видику. Наше девојке дошле су до плус 14 (19:5), а прву четвртину завршиле су резултатом 21:12. Уследила је још већа доминација Србије.


За финале са шампионкама

Кошаркашице Србије играће у полуфиналу са селекцијом Шпаније, која је актуелни првак Старог континента. Бранитељке титуле место међу четири најбоље екипе осигурале су убедљивом победом над Русијом. Шпанија је на прошлом првенству заменила нашу репрезентацију на европском трону.


Шведска је изгледала потпуно немоћно на паркету, о чему сведочи и свега девет поена у другој деоници. Није посустајала наша одбрана, а шутерски су биле расположене и Невена Јовановић и Соња Петровић. Њих две су везале три тројке и довеле Србију на великих 18 разлике (37:19). Потпуно се распала игра гошћи, које су на одмору биле 22 поена у заостатку (43:21). Нису се Скандинавке тргле ни после паузе, док Србија ни у једном тренутку није спуштала темпо. У последњих 10 минута српска селекција ушла је са 31 поеном предности – 64:33. Није било апсолутно никакве шансе да Шведска смањи вођство наших девојака, које су на минут до краја меча имале и плус 40 – 84:44. Славље на клупи Србије почело је још раније, а по истеку последње секунде кошаркашице Србије прославиле су велику победу са бројним навијачима у Арени.

К. Бугарски

СрбијаШведска 87:49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16)

БЕОГРАД: „Штарк арена“, гледалаца: 7.000, судије: Бонер (САД), Козловскикс (Летонија), Заполски (Пољска).

СРБИЈА: Миловановић Брукс 11, Бутулија 7, Чађо 10, Црвендакић 11, Дабовић 19, Јовановић 6, Милић 7, Миљковић 6, Петровић 7, Шкорић 3, Станаћев, Станковић.

ШВЕДСКА: Абди, Драмех 3, Елдебринк Ф. 12, Елдебринк Е, Халварсон, Лојд 7, Захуји 9, Хамилтон–Картер, Лундквист 5, Магарити 11, Нистром 2, Вестерберг.

Резултати 

Мађарска – В. Британ.        59:62

Шпанија – Русија                78:54

Француска – Белгија           84:80

Србија – Шведска                87:49

Полуфинала

Субота

Шпанија – Србија

Француска – В. Британија

Фото: EPA/ANDREJ CUKIC


Дабовић: Због љубави и поштовања смо и могле да победимо

Кошаркашица Србије Ана Дабовић изјавила је да цела екипа ушла мотивисано у вечерашњи четвртфинални мец Европског првенства против Шведске и да је то био циљ.

"Сви су могли да виде да смо максимално концентрисано и спремно ушле у меч од прве секунде. То нам је био циљ. Мање смо размишљале о тактици и противнику, већ смо једва чекале да утакмица почне и да прикажемо нашу енергију и борбу која нас краси. Највише смо се концентрисале на то. Волим да кажем како се осети та међусобна наша љубав и поштовање, одатле и произилази прелепа енергија на терену. Зато смо и могле да победимо овако”, рекла је Дабовићева новинарима после меча.

Изабранице Марине Маљковић цео меч су одиграле на виском нивоу и у сваком сегменту биле су доминатне у односу на Швеђанке. Ана Дабовић је имала одличну ролу од 19 поена и била је најефикаснијау српском тиму.

”Код нас у екипи не зна се ко ће кад да се разигра и погађа. Стварно смо све прошле врхунску српску школу кошарке. Верујем у девојке и оне у мене, и дају ми енергију да играм и пружим добре минуте. Где год се окренем, осетим подршку и љубав, плус публика, и када је тако, имам осећај да могу да закуцам. Не могу, али осетим као да могу", рекала је Дабовићева.

“Кад победимо, онда уживам у победи и тек дан после размишљам о следећем противнику. То сам научила. Желим да размишљам о нама и Швеђанкама, прелепом резултату, публици... Чим се пробудимо - Шпанија”, рекала је она и осврнула се и на атмосферу у Београдској арени.

”Какав осећај може бити, нисам склонила осмех све време. Играти пред људима које волим највише на свету, то су пријатељи и породица, и наравно људи за које играмо када нас подржавају, тешко је имати мању енергију и не победити. Рекла сам како верујем да само дођемо до полуфинала и да ће још више људи доћи да нас подржи да остваримо, надам се, невероватан успех”, закључила је Ана Дабовић.


Фото: EPA/ANDREJ CUKIC
Маљковић: Хајде једном и Шпанију да добијемо

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, после вечерашње победе у Београду против Шведске и пласмана у полуфинале Европског првенства, честитала је својим играчица на приказаној борби током 40 минута.

"Послушале су ме да играју свих 40 минута. То је оно што је најважније и онда смо једноствано Шведску довеле до тога да не одигра онако као пре неколико дана против Летоније. Кључ је било то што су послушале и што су одигрлае свих 40 минута. Честитам им на томе“, рекла је Маљковићева новинарима после меча.

Она је истакла да су њене девојке још једном показале да су тим и да су научиле из грешака у мечевима групне фазе.

"Показали смо да смо тим, јер су све које су улазиле у игру дале и кош. Свака је радила свој посао, и што се тиче скока и што се тиче одбране. Нисмо дозволиле да резултат пада. Научили смо грешке из утакмица у групи“, рекла је селекторка.

"Шпанија... Знате сви, не треба сувише трошити речи. То је много добар тим. Оно што ја желим да поручим својим кошаркашицама и у шта се уздам, ниједном их нисмо добили, толико пута су побеђивале, и више од нас су побеђивале, ''ајде једном и њих да добијемо“, јасна је Маљковићева и додала да њен тим може и боље од вечерашњег наступа.

"Наравно да можемо, нећемо у полуфиналу да станемо. Чека нас утакмица против највећег, највећег фаворита. Ниједном га нисмо добили, ни на ЕП, ни на СП ни на Олимпијским играма. Стално смо губили, моћнији су од нас. Само се уздам у вољу и жељу мојих девојака да ће на тој утакмици у Београду, у београдској арени, у Србији желети да први пут победе Шпанију“, закључила је Марина Маљковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести