ФИБА: Кошаркашице Србије други фаворти на ОИ у Токију

ТОКИО: Женска кошаркашка репрезентација Србије налази се на другом месту најновије листе фаворита на предстојећим Олимпијским играма у Токију.
kosarka
Фото: Tanjug (arhiva)

Десет дана пре почетака Игра у Токију, Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) објавила је "Power Rankings", који је направио Пол Нилсен, стручњак ФИБА за женску кошарку.

Испред изабраница Марине Маљковић само су кошаркашице Сједнињених Америчких Држава, актуелне светске и олимпијске шампионке.

Листа је направљена узимајући у обзир недавне наступе на континенталним шампионатима, најављеним саставима, традицији и припремемама.

У образложењу ФИБА наводи се да Србија има моментум.

"Кошаркшице Србије недавно су постале "краљице Европе" и у Валенсији прошлог месеца нису изгубиле ниједан меч, када су други пут узеле титулу европског шампиона. Пре него што било ко спреми да каже да је друга позциија превисока, сетите се да је Србије до титуле дошла на тежи начин. Играла је протви Италије, Шпаније, Белгије и Француске. Све је победила. Шта ћемо са Соњом Васић, МВП играчем Евробаскета, која би требало да носи државну заставу на отварању Игара? Писање бајки је оно што најбоље раде", објашњава Нилсен и додаје:

"Сетите се, након своје прве титуле првака у Европе 2015. године, отишле су на своје прве Олимпијске игре у Рио и са бронзом се попеле на победничко постоље. Дакле, можда финале није толико далеко као што сугерише ваша вероватно прва реакција на ово рангирање. Да, ова група играчица зна са лоптом, ментално су јаке, а тренер Марина Маљковић наставља да ради невероватан посао", наводи се.

Иза Србије, на трећем месту на овој листи фаворита је Аустралија, а следе Кина, Белгија, Француска, Шпанија, Јапан, Канада, Нигерија, Порторико и Кореја.

Кошаркашице Србије на ОИ играју у групи А заједно са Корејом, Канадом и Шпанијом.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести