Игор Кокошков, селектор кошаркаша Србије: Људи су се ужелели спорта

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Игор Кокошков је познат као стручњак који се ретко појављује у медијима.
kokoskov, kss
Фото: kss.rs

Сваки његов интервју, стога, изазива пажњу, а када се на све дода да је од прошле године и селектор репрезентације Србије, онда је и пажња утолико већа.

Сада је помоћни тренер Сакраменто Кингса говорио за руски „Известја”, а теме су биле бројне - наставак сезоне у НБА лиги, партије српских кошаркаша и однос са новим суперстаром најјаче лиге на свету Луком Дончићем.

Кокошков се налази у свом дому у Аризони, где последња два месеца проводи време у јеку пандемије корона вируса.

- У Финиксу сам са породицом. Овде живим две деценије, супруга ми је Американка, деца овде иду у школу, а репрезентацију Србије тренирам само током ФИБА прозора. Дођем у Београд на недељу дана и одмах идем назад кући – рекао је Кокошков.

Претходног викенда су у Сједињеним Америчким Државама поново започети одређени професионални спортови, а намеће се питање када ће се НБА вратити.

- Клубови се полако враћају тренинзима и мислим да ће лига да се настави у августу. Али то је моје мишљење. Људи желе да гледају кошарку, ужелели су се спорта. НБА сада губи много пара, уговори се нарушавају са спонзорима и телевизијама. Уколико се не заврши текућа сезона, многи од најважнијих процеса који су развијани годинама могу бити суспендовани, што ће имати озбиљне последице за све учеснике. Зато је између осталог веома важно добити шампиона за 2019/20. Сви преостали мечеви могли би да се одиграју у неколико месеци. Потом би могли да имамо два месеца одмора, па да нова сезона почне у децембру.

Селектор Србије каже да ће бити тешко вратити такмичење у НБА, али да је то комерцијално решење.

- Наравно, безбедност играча је на првом месту. Нико не жели да се разболи или да има здравствене проблеме. Понављам, ово је пословна одлука и мора се радити на повратку, да покажемо да смо јачи од околности. Немам сумње да ће почети да се игра у јулу или почетком августа. Уговор ми се са Сакраментом завршава на крају сезоне 2020/21 и отворен сам за нове прилике које би ми помогле да растем као тренер и ментор. Тренутно само размишљам о Сакраменту, али сам дубоко повезан са европском кошарком, тако да је све могуће.

Русе је највише занимао део разговора посвећен Милошу Теодосићу, који је велики траг оставио у тамошњој кошарци носећи дрес ЦСКА Москве.

- Теодосић је легенда српске кошарке и један од најбољих плејмејкера у Европи. Желели смо да игра у квалификацијама, али је осигурање било превисоко. Није било смисла плаћати толико за два меча. Могу рећи да је цела ситуација узнемирила Милоша пошто је баш желео да заигра. Надам се да можемо да рачунамо на њега за олимпијске квалификације.

Као помоћник Сакрамента, Кокошков блиско сарађује и са Богданом Богдановићем и Немањом Бјелицом.

- Богдан и Немања су два веома добра играча, европске звезде које се нису погубиле у НБА. Нажалост, због повреда других играча Сакраменто је имао проблема са реализацијом, али смо генерално задовољни учинком њих двојице. Бодгановић је изузетан бек, посебно у нападу, а Бјелица је уникатно крило. Обојица имају изванредну сезону и надам се да ће је завршити на истом, високом нивоу када нам дозволе да наставимо такмичење. И да, остаће обојица у Сакраменту још много, много година.

О Луки Дончићу бруји читав кошаркашки свет. Кокошков је са њим у тиму успео да постане првак Европе на клупи репрезентације Словеније.

- Лука показује невероватан ниво, упечатљиво је како успева да буде тако ефикасан и да обара рекорде Даласа један за другим. Само две године му је требало да уђе на Ол-стар и са 21 годином један је од најталентованијих на свету. Још је рано да га помињемо у контексту МВП награде, али сам пресрећан да све иде по плану код њега - истакао је Игор Кокошков.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести