Соња Петровић Васић: Група је мач са две оштрице, знамо улог и борићемо се

БЕОГРАД: Кошаркашица Србије Соња Петровић Васић каже да је група за олимпијске квалификације са две афричке селекције мач са две оштрице, али да су играчице свесне улога и да су спремне за борбу.
sonja petrovic
Фото: Youtube Printscreen

Србија ће олимпијску визу покусати да обезбеди на квалификационом турниру који на програму од сутра до недеље у хали "Александар Николић", где ће јој ривали бити САД, Нигерија и Мозамбик, а кошаркашица шпанске Ђироне каже да спремно дочекује старт квалификација после операције колена на коју је отишла после Европског првенства.

"Циљ да будем спремна за ову акцију је испуњен. Имала сам срећу да сам почетни период после операције и опоравка прошла у клубу, јер је био шок за тело и колено. Првих неколико недеља није било лако, али све то се стабилизовало пред овај турнир. Са те стране сам задовољна и надам се да сам спремна да издржим оно што следи", рекла је Васић Танјугу.

Иако су кошаркашице Србије на окупу тек од недеље, крилни центар репрезентације Србије каже да је атмосферу као и увек добра.

"Иако некада немам осећај да сам 100 одсто спремна, када дођем овде међу девојке, где је све весело и разиграно, одмах добијем додатни импулс и све је боље. Имамо срећу да је језгро екипе и даље ту. Већина нас се радо одазива позиву реперезантације због тога. То је чини ми се увек била превага за недостатак неких кошаркашких елемента."

После ЕП прошлог лета које су заједно организовале Србија и Летонија, изабранице Марине Маљковић пред домаћом публиком имају прилику да изборе друго узастопно учешће на Олимпијским играма.

"Велики фактор је то што играмо код куће. На страну публика и подршка, мислим да је важније што се игра код куће због путовање, спремност и одмора играчица. Што се тиче групе, то је мач са две острице. У теорији је једна победа потребна, у теорији си срећан што су ту две афричке земље, али то је с друге стране и ситуација у којој најмање имаш контролу. Све друге екипе би нам висе лежале, знали бисмо шта да очекујемо, бавили бисмо се тактиком, а овде не знаш ста да очекујеш. Имам срећу што у Шпанији игра велики број Африканки и из прве руке сам имала прилику да видим како играју. То је пут у непознато и не можес да предвидиш ништа и против таквих екипа је увек тешко играти."

Због чињенице да су САД већ обезбедиле плсаман у Токио као светски шампиони, став је да су кошаракшице већ једном ногом закорачиле ка Јапану.

"Јавност сматра да смо се ми већ квалификовале, али битно је да наш стручни штаб и ми између себе, држимо под неком спортском тензијом, да смо свесне да неће бити лако и да ће бити потребно да се уложи велики труди да се оде на Олимпијске игре. У Рију смо били мање-више у овом саставу и ако неко зна шта значи отићи и бити део олимпијске породице, тада смо ми то ми схватиле. Због тога смо жељне да одемо још једном и да на прави начин репрезентујемо земљу. Свесне смо улога и спремне смо да се боримо за то", истиче Васић.

Одлазак у Токио за Соњу би биле друге Олимпијске игре, а упитана је да ли екипа већ мисли о највећој спортској смотри.

"За Соњу Васић би то биле прве Олимпијске игре (у Рију била са презименом Петровић, прим. аут). Ми од прошлог лета када је испуњен циљ, када су изборене квалификације, у мислимо на ОИ. Имамо срећу што Марина Маљковић има тај психо фактор, којим нас психички држи на правом месту. Ми мало кроз причу провучемо, али онда кажемо хајде да сачекамо, да прођу утакмице, јер знамо да ништа не добијаш на то што играш код куће. Због тога смо ипак на земљи, свесне да ипак треба да се обави посао, да не трчимо пред руду са помпезним изјавама и плановима, јер још увек нисмо отишли у Токио", закључила је Васић.

Србија први меч игра сутра са САД од 20 сати, у суботу је ривал Нигерија од 17 сати, док трурнир заврашавају у недељу сусретом са Мозамбиком у истом термину.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести