Маљковић: Пласман у Токио био био озбиљно писање историје

БЕОГРАД: Селектор женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић изјавила је да би пласман националног тима на Олимпијске игре други пут за редом био историјски успех.
maljkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

Кошаркашице Србије визу за Токио покушаће да изборе на квалификационом турниру у групи са Нигеријом, Мозамбиком и Сједињеним Америчким Државама, које су као актулени шампион света већ обезбедиле олимпијску норму.

Поред САД, још две екипе из групе избориће ОИ, а тиму Марине Маљковић један тријумф биће неопходан да се нађу други пут узастопно на олимпијском турниру.

"Јавност има срећу што не познаје Нигерију, Мозамбик, па ни САД, па може да мисли да смо близу Токија. Чека нас тежак пут, али све проблеме и потешкоће морамо да оставимо по страни с обрзиром на величину тог циља. Желим да нам сва снага буде оно што можемо да добијемо након овог турнира, а то су Олимпијске игре. И то не ОИ први пут, него други пут, што би за женску кошарку у Србији било озбиљно писање историје", рекла је Маљковић на почетку разговора за Танјуг.

Први меч кошаркашице Србије играће у четвртак од 20 сати против селекције САД, у суботу од 17 сати је дуел са Нигеријом, док ће им у недељу у истом термину ривал бити Мозамбик.

Сви мечеви се играју у хали "Александар Николић".

"Не постоји ствар коју не знамо о тим екипама. Мој стручни штаб и ја смо гледали буквално сваку клупску утакмицу, а да не причамо о репрезентативним утакмица кошаркашица Нигерије и Мозамбика. Не постоји ни најмања ствар којом могу да нас изненаде. Не желим да потенцирам ставри, али могу да кажем да ће људи бити шокирани када буду видели како НИгерија игра. Нигерија је озбиљна екипа у пуној снази, оно што ми можда у овом моменту нисмо. Опет кажем, реални проблеми, здравствени билтен - хајде да ставимо све по страни. Да очистимо главе и мисли, да фокус буде на пласману на ОИ, да сва пажња и енергија буде усмерена на то, јер је то много важно за нашу земљу".

Србија је на Игре у Рио де Жанеиро пре четири године отишла као шампион Европе из 2015. године, а из Бразила се вратила са бронзаним одличјем, првом олимпијском медаљом за српску женску кошарку.

"Све је другачије, у Рио смо отишли директно као европски прваци. Сад се систем ФИБА променио, сада сви морамо да се боримо и играмо утакмице. Није исто, били смо једном, али када одеш други пут и то потврдиш, онда то има много већу тежину. Овај пут је жеља огромна, да потврдимо да ова генерација заслужује пажњу и да потрвди резутате који нису кренули 2015. године, него од 2011. када смо почелии да радимо веома озбиљно и да градимо женску кошарку у Србији", каже селекторка Маљковић.

Србија квалифкациони турнир за ОИ дочекује у скоро истом саставу који је правио резулатате од 2015. године до прошлогодишњег ЕП.

"У новембру сам рекла да сам ја на играчице директно ставила терет и одговорност. Сва и највећа одговорност је на овој генерације која је бележила успехе од злата 2015, олимпијске бронзе из 2016. и сада до бронзе са ЕП. Оне су те које имају главну улогу и које ће се или пласирати или неће. Ту сам са њима да их погурам, али потребно је да оне покажу, а не сумњам да ће то урадити, да припадају Олимпијским играма у Токију", закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести