Србија победила Порторико, против Италије за олимпијску визу

Кошаркаши Србије пласирали су се у финале квалификационог турнира у Београду, пошто су у полуфиналу савладали Порторико 102:84 (28:26, 23:14, 28:28, 23:16).
SERBIA-vs-PUERTO-RICO_
Фото: КСС

У финалу ће Србија сутра играти против Италије од 20.30 часова (РТС1). Италијани су у полуфиналу надиграли Доминиканску републику 79:59. Победник ће обезбедити визу за Олимпијске игре у Токију.

Порторико је на старту утакмице повео 5:0, али су наши момци брзо успоставили равнотежу и у 4. минуту повели 9:8. Међутим, поново је ривал шутем за три поена дошао до предности, и то 17:11 у 7. минуту. Брзо смо изједначили на 17:17, а онда после тројке Анђушића и повели 23:21. Порториканци су парирали искључиво тројкама, после десет минута игре Србија је водила 28:26.

Везао је Мицић четири поена на почетку друге четвртине, а ривала је и даље држао шут за три поена. Још једном је Мицић погодио, овог пута тројку (35:31), а онда и Марјановић, па Теодосић за 41:33 у 15. минуту. Ипак, одлични Пинеиро није дозвољавао нашем тиму да се одлепи, погађао је из свих позиција и држао прикључак. Међутим, Теодосић и Аврамовић су одлично асистирали разиграном Петрушеву, а Аврамовић је у 19. минуту дигао на 47:37. На велики одмор Србија је отишла са „плус 11“ – 51:40.

Трећа деоница почела је у истом ритму, играло се кош за кош, док Порториканци нису искористили неколико неуспешних напада изабраника селектора Игора Кокошкова и у 26. минуту пришли на 54:60. Уследила је размена тројки, а када је Теодосић погодио два минута пре краја овог периода игре било је 71:62. Држала је Србија до краја четвртине шест до девет поена вишка, а по истеку 30. минута било је 79:68.

Донео је Давидовац на старту последње четвртине највећих 81:68, али је Порторико мини серијом 5:0 поново пришао – 81:73. Узвратили су Марјановић, Анђушић и Добрић са 6:0 (87:73, 34. минут), да би ривал поново смањио. Међутим, после неспортске личне грешке Клавела, па техничке селектору Порторика Касијану, четири минута пре краја исход је већ могао да се наслути – 89:77. Теодосић и екипа су искусно сачували предност, чак је и подигли на „плус 19“ и рутински привели утакмицу крају.

Кокошков: Играли смо као тим, одбрана кључ против Италије

Психолошки тешка утакмица са Порториком, али срећан сам што смо играли несебично, као тим, рекао је селектор кошаркаша Србије Игор Кокошков, истичући да ће сутра у мечу одлуке против Италије одбрана бити кључ.

Србија се пласирала у финале Олимпијског квалификационог турнира, пошто је данас у полуфиналу победила Порторико 102:84, па ће сутра за одлазак у Токијо играти против Италије.

"Порторико има добар тим, структуру, будућост. Психолошки тешка утакмица. Нисмо имали превише времена да се спремимо као екипа, било је повреда. Срећан сам што смо играли несебично, као тим. Спајамо се у нови систем, ту су играчии који су спремни да играју за репрезентацију и да се жртвују. Добро играмо, можемо боље у одбрани", рекао је Кокошков на конференцији за медије.

За олимпијску визу сутра од 20.30 сати Србија ће играти против Италије.

"Биће важно изборити се сутра са високим играчима Италије. Треба да проверимо медицински статус. Да нађемо енергију да играмо дан за даном, то ће бити изазов. Трудићемо да бранимо боље један на један, транзицију, скок. Одбрана ће бити кључ, јер имамо довољно талента да постижемо поене", рекао је Кокошков.

Селектор се осврнуо и на подршку навијача.

"Знамо да је кошарка спорт број један у нашој држави, један од највећих, на неки начин и религија. Знам да је зато узбудљиво да се игра за репрезентацију. Осећамо енергију од људи који обожавају наше играче. Гледају их током сезоне на ТВ-у, а сада могу и уживо. Осећамо ту подршку", закључио је Кокошков.

Фото: KSS

Мицић: Сутра сконцентрисано идемо на победу против Италије

Одиграли смо добар меч против Порторика, упркос великим проблемима које смо имали са повредама, и најважније је што смо победили, па сутра сконцентрисано идемо на тријумф против Италијана, рекао је кошаркаш Србије Васлије Мицић после пласмана у финале Олимпијског кваификационог турнира.
"Прво полувреме је било доста тешко, али смо у наставку дошли до правог приступа и нисмо допустили да противник преокрене. Сада морамо да заборавимо ову утакмицу и да се спремимо за финале. Верујем да су сви очекивали победу, али није било лако. Имамо очигледне проблеме који нам ремете ритам. Мислим да смо били мало нервозни јер смо хтели што пре да победимо. Не можемо да добијемо у првом полувремену, данас смо одиграли стрпљиво и на крају заслужени победили", рекао је Мицић новинарима после меча.
Не знам како то изгледа са стране, али нама утакмице служе као тренинг јер немамо превише времена да се уигравамо, истакао је најбољи појединац на мечу са Порториком, који је уписао 21 поен.
"Имамо заиста разноврсне играче који су у стању да ураде доста тога на терену, на нама је да будемо што концентрисанији и да наставимо да побеђујемо. Имамо још једну утакмицу до испуњења циља. Италијани су дошли са доста добром екипом, нисам знао да су дошли са овако добром екипом. Имамо ми квалитета да се надмећемо. Идемо из минута у минут сконцентрисано и тако идемо до победе", закључио је Мицић.

Фото: KSS

Бјелица: Најбитније да сутра победимо Италију

Кошаркаш Србије Немања Бјелица био је задовољан после пласмана у финале Олимпијског квалификационог турнира.
"Тешка утакмица за играње, похвалио бих навијаче који су дошли да нас подрже, надам се да ће доћи и сутра у истом броју. Очекујемо да победимо и да се пласирамо на Олимпијске игре. То је циљ. Увек постоји притисак када се играју те важне утакмице, доста играча нам фали. Специфично је такмичење и овај турнир. Можда смо саставили два-три тренинга заједно, играчи су имали дуге напорне сезоне. Није никакав изговор, само је тешко наћи неку форму. Најбитније је да сутра победимо и да се спремамо за ОИ", рекао је Бјелица новинарима после меча.
За олимпијску визу Србија ће сутра играти против Италије.
"Нисмо их нешто много гледали, спремали смо се за Порторико. Очекујем победу и пласман на ОИ", закључио је Бјелица.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести