Звезда после драме у дуелу са Мегом у финалу Купа Радивоја Кораћа

Кошаркаши Црвене звезде обезбедили су финале Купа Радивоја Кораћа пошто су после доста муке, преокрета и велике драме савладали Мегу и то тројком Билија Берона у последњој секунди.
zvezda mega
Фото: КСС – Владан Дамњановић

Црвено–бели су губили цело друго полувреме и свим силама су се трудили да стигну Мегу, а на крају су и истрајали у томе у самој завршници шутевима за три поена Пантера и Берона, који је у овом мечу израстао у јунака црвено–белих.

У трећем међусобном сусрету ове сезоне Звезда је славила над екипом Дејана Милојевића, која је и у Нишу остала кратких рукава.

Одиграла је Мега одличан меч против црвено–белог ривала и преокренула је резултат у своју корист већ у првој деоници. Вратила се Звезда до одласка на полувреме серијом 15–0, али противника то није омело. Додала је Мега гас у наставку, брзо је поново стигла до предности и одржавала ју је, успешно одбијајући налете не тако добрих црвено–белих. Никада, наравно, не треба отписивати екипу као што је Звезда, која се у самој завршници меча вратила у егал најпре тројком Пантера, који ју је већ неколико пута враћао у живот у овом сусрету, а потом је на сцену ступио Берон. Он је после одличног првог полувремена у другом у потпуности нестао на паркету, али је у одлучујућим тренуцима преузео одговорност и првом тројком је смањио заостатак на 79:77, да би пошто је Мега пропустила последњи напад на секунд до краја поново био прецизан за три поена и велику победу која је Звезду довела у прилику да се бори за пехар у Купу.

К. Б.

МегаЦрвена звезда 79:80 (24:17, 9:23, 27:18, 19:22)

НИШ: СЦ Чаир, гледалаца: 4.000, судије: Јанковић (Београд), Јовчић (Београд), Маричић (Краљево).

МЕГА: Мишковић 8, Пери 20 (9ас, 6ск), Атић 12, Ашћерић 10, Симоновић 13 (11ск), Марјановић 1, Церовина 8, Танасковић 4, Шћекић, Месичек 3.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Браун, Лазић, Берон 18, Симанић 2, Оџо 5, Давидовац 5 (5ск), Добрић, Гист 8 (7ск), Јагодић Куриџа 8 (6ск), Џенкинс 2, Штимац 10 (7ск).

Шакота: Нисмо очекивали овакву завршницу

НИШ: Тренер кошаркаша Црвене звезде Драган Шакота рекао је да није очекивао неизвесну завршницу у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа против Мега Бемакса.

"Гледаоци могу да буду задовољни са узбудљивом утакмицом. Нормално, нисмо очекивали овакву завршницу, нисмо ни потценили противника, али знали смо да ће бити тешко. Мислили смо да је средином првог полувремена, у обавили одређени део посла који би требало да нам каже како да играмо у наставку, али се то није десило", рекао је Шакота на конфренцији за медије.

Тренер црвено -белих чештитао је противнику "на изузетној борбености, лепим потезима".

"Били смо искуснији на крају, мирнији када се одлучивало. Одбраном смо успели да окренемо утакмицу. Ово је Куп и да је првенство вероватно бих имао и неке речи критике. Ово је Куп, овде треба победити и све остало је небитно. Било је ту ситуација где смо морали да сналазимо, јер и ми имамо одређене проблеме. Али, на крају, без обзира на начин како је изборена, ми смо успели да победимо".

Шакота је рекао да је очекивао фаул Меге у последњем нападау и да је имао је спремно решење за то.

"Зато смо оставили четворицу бекова у игри. С тим да сам очекивао да ће, ако реше да праве фаул, направиће га одмах. Нису то урадили, па смо изашли горе на пик-ен-рол игру. Био је договор да Берон заврши ако му се укаже прилика. Да су преузели, да је Берон остао са високим играчем, имали смо друго решење. То је био продор и избацивања. Зато смо распоредили играче у спејсингу, да могу да шутирају. На крају, није нам одговарао продужетак. То је сигурно. Имали смо добру психологију, то се осетило у тајм-ауту, а све због претходног шута за три поена, на пет разлике, који је одрађен перфектно, са дуплим блоком. То нам је дало оптимизам да можемо да поново да шутнемо. Били је био предвиђен да шутира, у случају да га не преузму", закључио је Шакота.

Кошаркаш Владимир Штимац каже да нису потценили ривала.

"Веома тешка утакмица која показује да је Куп специфично такмичење. Желео бих да честитам Меги на изванредној борби. Ту има момака из бивше Југославије, као и са наших простора. Ту је доста талента. Србија има светлу будућност. Драго ми је да играју на овом нивоу, где могу да се кале. Тешка утакмица, Куп је специфичан, али победили смо. Идемо даље. Не потцењујемо никога. Увек крећем од себе. А знам и како мој тренер размишља. Далеко од тога. Против свакога играмо као да је најбољи тим у Европи. Можда смо мало изгубили енергију у неком тренутку утакмице. Дешава се пад енергије, надам се да тога неће бити у финалу", закључио је Штимац.

Берон: Волим кључне шутеве

Кошаркаш Црвене звезде Били Берон, играч одлуке у полуфиналу против Меге, изајвио је да воли одлучујуће шутеве.

Берон је драматичну завршницу преломио са два важна шута за три поена, од чега је један био 10 секунди пре краја којим је Звезда обезбедила финале Купа.

"Тренер је веровао у мене, нацртао је акцију да истрчим после блокова и покушам да упутим квалитетан шут. Успео сам да направим добру позицију и да погодим и да победимо. Волим те шутеве, без обзира да ли погодим или не пошто увек доста научиш како да се понашаш и када погодиш и када промашиш", рекао је Берон новинарима после меча.

Берон је упитан и да ли је био сигуран да шут улази чим је примио лопту.

"Осетио сам да последњи шут улази, био је добар шут. Онај шут пре тога је био критичан, лопта је била клизава, али на срећу сам и то погодио. Многи мисле да су руке кључне у тим ситуацијама, али све је у ногама, како се наместиш на тај шут, ја сам све добро одрадио ногама и створио себи позицију са којом сам био задовољан".

Црвено-бели поново су одиграли један меч са доста осцилација, а Бероон је рекао да је тако током читаве сезоне.

"Одиграли смо доста мечева, али ово је било баш стресно. Погађали су шутеве упркос нашој доброј одбрани, али карактер је био битан. Показали смо га и успели", рекао је Берон и објаснио како се играч припреми за те ситуације када се меч ломи.

"Битно ми је што саиграчи верују у мене. Рекли су ми да шутнем, да лопта иде мени. Не погађам увек, али се трудим да увек будем спреман за те ситуације. Размишљам на врло једноставан начин, када шутнем не желим да шут буде кратак, ако буде прејак, то могу да преживим, али када шутнем кратку лопту, не могу ноћима да спава. Циљ ми је био да не шутнем преслабо и успео сам", закључио је Берон.

Милојевић: За велике ствари потребно је и мало среће

Тренер кошаркаша Мега Бемакса Дејан Милојевић, после пораза свог тима у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа, честитао је Црвеној звезди на победи, истакавши да је, међутим, његовом тиму у овом сусрету недостајало мало среће.

"Играли смо чврсту и квалитетну утакмицу, дефанзивно смо били добри све време. У спорту је, као и у животу, за велике ствари потребно и мало среће. Ми је сада нисмо имали. Берон је на крају убацио две тешке тројке. Последњи шут Перија није био ништа тежи него што је био Беронов. Како год, поносан сам на начин на који смо играли и како смо изгледали сада. Идемо даље, наш циљ је да обезбедимо опстанак у АБА лиги", рекао је Милојевић на конференцији за медије.

Милојевић је упитан и да ли је одлична партија његовог тима резултат рада током сезоне, с обзиром на то да се његова екипа бори за опстанак у АБА лиги.

"Прва ствар, други део сезоне у АБА лиги играмо боље, против јаких екипа смо имали сјајне партије, од Цедевите смо изгубили слично као сада, од Задра после неких силних тројки. Али, играмо боље. Да смо играли одбрану целе сезоне као што смо то радили сада, борили бисмо се плеј-оф, а не за опстанак. То је била моја прва реченица сада у свлачионици. Надам се да су играчи схватили шта значи одбрана и надам се да ћемо наставити да играмо на тај начин", рекао је Милојевић.

Он је објаснио и одлуку да се не прави фаул пре одлучујуће тројке Берона.

"Исто бих поновио опет! Кад играте са овако квалитетном екипом, не желите продужетак. Да је била мало мање квалитетнија екипа од Звезде, другачије би било. Нисам желео да правим фаул, Звезда би имала више шансе у продужетку. Берон је дао тројку од којих једна улази од пет. Ту су шансе на мојој страни", закључио је Милојевић.

Кошаркаш Лука Ашћерић истакао је да су обе екипе заслужиле да се нађу у борби за трофеј.

"Веома добра утакмица, обе екипе су заслужиле да оду у финале. На крају је пресудила тројка Берона. Једна наша није ушла. Има ту и фактор среће. Дали смо све од себе. Одиграли смо веома чврсто у одбрани. И нападачки смо били добри, али то је почело од одбране", рекао је Ашћерић, који је упитан да ли су можда могли да победе.

"Ми јесмо млада екипа, али нисмо се уплашили. На 79:74 смо имали напад који нисмо искористили, па је Берон дао мало тежу тројку. Напад после те тројке нисмо најбоље решили. Можда нисмо навикли да завршавамо такве утакмице. И ми смо заслужили пласман у финале", оценио је Ашћерић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести