На пут немојте да крећете уморни

НОВИ САД: Возачи, пре поласка на пут, треба да провере да ли имају сву обавезну опрему у возилу, на путовање да крећу потпуно одморни, а уколико у возилу имају клима уређај, треба да га користе тако да разлика између спољашње и температуре у аутомобилу буде око седам степени, саопштили су АМСС и Агенција за безбедност саобраћаја.

Високе температуре неповољно делују на возаче, утичу на рефлексе и доводе до пада концентрације, стога је препорука возачима да у току вожње што чешће пију воду и праве паузе, док клима уређај у возилу треба да буде подешен тако да разлика између спољашње и унутрашње температуре буде око седам степени.

На путовање, подсећају из АМСС-а, увек треба полазити потпуно одморан и не под утицајем алкохола, а путовање треба испланирати и истражити места на којима се може направити пауза.


Обавезни и чекић и клинасти подметач

Из АМС подсећају да је обавезна опрема у возилу светлоодбојни прслук, резервни точак, апарат за гашење пожара, хомологован сигурносни троугао, опрема за пружање прве помоћи, клинасти подметач, чекић за разбијање стакла, уже или полуга за вучу.


Веома је важно да су возилу монтирани пнеуматици који одговарајују конкретној сезони, јер, зимски пнеуматици лети производе нестабилност возила, посебно у кривинама, а и брже се троше, а, уз то, светла на возилу треба да буду исправна, као и стоп светла. Такође, треба водити рацуна о томе да има довољно течности за чишћење ветробранског стакла, а пре поласка на пут неопходно је и проверити ниво кочионе течности који не сме бити испод минимално дозвољене вредности.

Путовање треба планирати тако да се не дође у ситуацију да се остане без погонског горива на деоницама путева на којима нема бензинских станица.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести