Одбојкаши Војводине узели 18. титулу и обезбедили Лигу шампиона

Још једну рецку у трофејној историји додали су одбојкаши Војводине НС семе.
Zoran Gajic i odbojkasi Vojvodine
Фото: Зоран Гајић, председник ОССРБ, предао пехар капитену Војводине Стевану Симићу, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Сезону су почели одбраном Суперкупа, да би је завршили освајањем 18. титуле, пете у низу и обезбеђивањем групне фазе Лиге шампиона. Новосађани су потврдили да су  најквалитетнији клуб у земљи, којем ни један ривал већ пет година не може да преотме титулу. Убедљиво су наш најтрофенији колектив са шест титула више од Црвене звезде. Највреднији пехар остао је у витринама екипе која је деценијама уназад синомим српске одбојке, а до њега се стигло после доста исцрпљујуће сезоне, коју је поново у једном тренутку прекинула епидемија коронавируса. Вошин пут до пехара био је исткан квалитетним радом, добром организацијом, превазилажењем препрека, па и осцилацијама које су сада остале у сенци одбране титуле и новим изласком на европску сцену.

– Ми смо екипа која је направљена тако да одскаче квалитетом у домаћим оквирима– каже шеф стручног штаба Слободан Бошкан – Оно што је током сезоне било мало проблематично је то што смо стварно код куће играли далеко боље него на гостовањима. На другим теренима нисмо пружали такве партије, што се видело у плеј–офу у Крагујевцу против Радничког, па и с Партизаном у Београду. Не бисмо смели да имамо толико осцилација, али терен је једини показатељ рада и квалитета. Одиграли смо добро у финалној серији, Партизан је показао и више од максикума, поготово на домаћем терену, али ми смо заслужено узели титулу.


Жал за пуним трибинама

Остаје жал што се борба за титулу није одиграла пред навијачима, али за разлику од прошле сезоне када је првенство прекинуто, сада је бар Војводина имала прилику да посао заврши на терену.

– Велика је ствар што је првенство играно до краја. Била је пауза крајем новембра и у децембру, када је било доста критично са бројем заражених играча, али сем тог прекида, све је одрађено. Мислим да је то велика ствар и за нас, одбојку у Србији и све клубове.


Фото: Слободан Бошкан, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Освајање првог места пред почетак плеј–офа донело је Војводини предност домаћег терена у свакој фази завршне борбе за титулу. Колико је то битно поготово се видело у полуфиналу с Радничким, којем Новосађани нису могли ни сет да узму у Крагујевцу ове сезоне. У финалу је и Партизан, можда помало неочекивано, ставио црвено–беле на испит. Славили су Београђани у првом дуелу на свом терену, да би у другом, испоставиће се последњем, ипак пали после узбудљиве завршнице у тај–брејку. Била је то и најважнија  победа Воше ове сезоне на страни. 


Немања Машуловић најбољи блокер

Према статистици, Немања Машуловић је најбољи блокер Суперлиге.

Фото: Немања Машуловић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

У другој сезони у дресу Војводине момак из Гаџиног Хана био је током целог првенства једна од најбитнијих карика у саставу и уз капитена Стевана Симића стуб одбране, која је вешто стајала на пут свим ривалима. Машуловићу истиче уговор са трофејним клубом, а нема сумње да ће клупско руководство настојати да сјајни блокер остане у Новом Саду.


– Важно је освојити трофеј. Можда је тренутно јачи утисак када се то уради као што смо ми, у једној тешкој, неизвесној утакмици у пет сетова, али за два–три дана то буде свеједно.

Некадашњи ас велике Војводине и донедавно њен спортски директор, стао је за кормило екипе пред последњу утакмицу у лигашком делу првенства.


И Гавранчић заслужан 

Бошкан је сео на клупу крајем фебруара, непосредно пред почетак плеј–офа.

– Мој претходник Синиша Гавранчић је урадио велики део посла ове сезоне и њему иду заслуге за трофеј. Ја сам имао мало времена да радим са играчима, али сам инсистирао на неким стварима, које су мени важне. Са сваким играчем сам разјаснио која је његова улога и одговорност, на шта би сви требало да обраћају пажњу током утакмице... Видео сам помаке, али да би се те ствари промениле потребно је више времена и тренинга. Задовољан сам како је екипа реаговала и играчи су добро прихватили сваки договор – нагласио је Бошкан.


– Када погледам да сам пре месец и по дана преузео екипу и да смо прегурали овај најважнији део, освајање титуле, не могу да не будем задовољан. По мени је сезона била успешна. Остаје жал за Купом, јер мислим да смо квалитетнија екипа од Радничког, али то је мало специфичније такмичење, нема пуно прилика за поправни и у тој једној утакмици они су се боље снашли и заслужено ушли у финале.

Док је носио дрес Војводине освојио је осам титула, као спортски директор три, а сада је и као тренер подигао најважнији пехар.

– Леп је осећај. Сада када сам успео у томе и као тренер, а то је нешто где си много више укључен у сам рад и на тренингу и током утакмица, осећај је још интензивнији. Уживао сам у ових месец и по дана у сарадњи са играчима и задовољан сам резултатом који смо постигли.

Играчи ће сада на  одмор од неколико дана, а потом следе разговори са њима о продужетку сарадње, као и почетак тренинга, јер их у  следећој сезони чека групна фаза Лиге шампиона.

– Разговараћемо са играчима којима истиче уговор, да видимо каква су им размишљања, да бисмо што пре добили повратну информацију и знали како да се организујемо. После одмора настављамо с тренинзима, до половине или краја јуна, па онда следи пауза од неколико седмица, а потом припреме за следећу сезону. Планове ћемо детаљније правити у зависности од тога када видимо за када је предвиђен почетак домаћег првенства и Лиге шампиона – казао је Слободан Бошкан.

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести