Почиње Европско првенство за одбојкашице: Србија брани злато из Бакуа

Сутра (23. августа) почиње 31. Европско првенсто за одбојкашице, а репрезентација Србије брани златну медаљу освојену пре две године у Бакуу.
Odbojkašice Srbije Foto: FIVB
Фото: Одбојкашице Србије Фото: ФИВБ

Поново су наше девојке главне фавориткиње за освајање најсјајнијег одличја, а највеће такмаце имаће у селекцијама Русије, Италије, Холандије и Турске. Међу ових пет селекција треба тражити освајаче медаља, а ово је први шампионат који организују чак четири земље.

Што се Србије тиче, после добро одрађених квалификација за Олимпијске игре, нови изаов је Европско првенство. У односу на прошло када је без пораза зарађено друго злато у историји (прво 2011. у Београду), неће бити у тиму Рашићеве, Стевановићеве, Малешевићеве и Живковићеве, али биће наш тим јачи за капитена Мају Огњеновић која није тада играла. Ипак, без обзира на промене, наш тим мора да оправда реноме, позицију која јој се приписује и очекивања јавности која су увек највиша.

- Дошли смо на Европско првенство с великим очекивањима, како нашим тако и од људи у Србији и целокупне јавности. Екипа која је актуелни европски и светски шампион мора да се покаже у најбољем светлу, а амбиција никада не мањка. Без обзира на размишљања појединаца да је сада за нас све лакше у односу на Светско првенство и да је ствар унапред готова, неће бити лако јер све екипе које су овде имају своју рачуницу и квалитет. Има пуно претендената на медаље, а сви ће најбоље чувати за Србију као актуелног шампиона – почео је причу селектор Србије Зоран Терзић.

Наша група је можда и најквалитетнија на шампионату, а први меч Србија игра с Финском, екипом далеко испод реномеа актуелног шампиона.

- Наш задатак је да од почетка, од првог меча, уђемо у препознатљиви ритам и да се не заваравамо да су то лаке утакмице јер је то део који долази пре оног најважнијег, односно пре осмине финала и нокаут фазе јер нема поправног. Надам се да ће девојке бити здраве, али исто тако и мотивисане за оно што нам следи. Први меч играмо с Финском коју нисмо могли баш најбоље да “снимимо”, реално су по квалитету испод нас и победа не сме да дође у питање, али ту је најважнији наш приступ и да се премијера одради на прави начин. На том сусрету је прилика да се дође до неопходног самопоздања које ће нам послужити за наредне утакмице – рекао је Терзић.

За капитена репрезентације Србије Мају Огњеновић ово ће бити седмо Европско првенство, а опет има жељу за новим доказивањем и медаљом.

- Иако је долазило до одређених мотивационих криза, усхићена сам што ћу бити део репрезентације на овом Европском првенству. Нисам играла прошло првенство, а радујем се почетку овога јер смо знали од почетка године да је ово такмичење најважније уз олимпијске квалификације које смо успешно одрадиле. Имамо добар континуитет освајања медаља, тако да се надам да ћемо и овога пута показати класу и потврдити место у врху европске и светске одбојке. У групи имамо неколико екипа које су веома добре, али све су испод нашег реномеа тако да не очекујем проблеме и све гледам као припрему за оно што нас чека у завршници – рекла је Огњеновићева.

М. Ристић

Сутрашњи програм

А група (Анкара)

Србија – Финска          (16)

Бугарска – Француска (13.30)

Турска – Грчка              (19)

Б група (Лођ)

Белгија – Украјина   (14)

Италија – Португал  (17.30)

Пољска – Словенија (20.30)

Ц група (Будимпешта)

Хрватска – Азербејyан  (15)

Холандија – Румунија    (17.30)

Мађарска – Естонија    (20.30)

Д група (Братислава)

Немачка – Швајцарска (14.30)

Русија – Белорусија      (17)

Словачка – Шпанија      (20)

Пласман у осмину финала избориће по четири репрезентације из сваке групе, а укрстиће се А и Ц односно Б и Д група. Све селекције домаћина (Турска, Пољска, Мађарска, Словачка) ће своје мечеве осмине финала играти код куће, без обзира на позицију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести