Борковић после 10 година вози пред домаћом публиком

БЕОГРАД: Српски аутомобилиста Душан Борковић биће прва звезда међународног 52. Србија релија, најзначајнијег аутомобилског такмичења на нашим просторима, које се одржава од 27. до 29. септембра у Врњачкој Бањи.
Dušan Borković/PR team
Фото: PR team/Dušan Borković

Трка ће бити вожена на брзинцима Мрка стена, Крива река, Жупа, Ботурић, Гоч, Станишинци и Берановац.

Овом трком Борковић се враћа на Србија рели, на ком је дебитовао 2008. године, а који се бодује за Европски рели трофеј, Балкански рели трофеј, шампионат Босне и Херцеговине, Шампионат Бугарске и Национални шампионат.

“Годинама сам прижељкивао да се једног дана вратим на Србија рели, и драго ми је да су се сада стекли услови да се појавим на овом престижном такмичењу и поново возим рели трке које су моја велика љубав. Помно сам пратио шта се дешава у релију, годинама био промотер овог такмичења и ево ме коначно и као такмичар. Долазим са победничким амбицијама и потрудићу се да се трофеј врати у Србију после скоро 30 година. Ужелео сам се домаће публике и сигуран сам да ће ми бити ветар у леђа. Ово је за мене велики изазов с обзиром на то да нисам возио рели 10 година и да сам га укупно у целој каријери возио само неколико пута. Рели се сматра најзахтевнијом ауто дисциплином и краљицом овог спорта“, рекао је Борковић на конференцији за медије у Врњачкој Бањи.

Србија рели се одржава у организацији Ауто Мото Савеза Србије, Спортског ауто и картинг савез Србије и Града Врњачка Бања, а уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и АМС Осигурања.

Такмичење се одржава још од 1967. године и има све већи број учесника из региона и Европе.

"Судећи по до сада пристиглом списку учесника могу да кажем да ће конкуренција бити изузетно јака, али то ми даје само додатни адреналин. За сувозача ћу имати Игора Марковића, вишеструког шампиона међу сувозачима, а снагу ми даје и чињеница да ћу возити по мени најбољи рели аутомобил шкода фабиу Ево Р5. Специјални испити су врло динамични, комбинација техничких и брзих делова, са доста промена ритма вожње. За добар резултат посебно ће бити важно добро одрадити нове специјалне испите Жупа и Ботурићи, као и најдужи специјал Крива река”, додао је Борковић.

Према речима организатора до сада је пријављено 50 посада из Србије, Бугарске, Мађарске и Румуније.

Последњи победник из Србије на најважнијем домаћем такмичењу, које је тада носило званичан назив ЈУ рели био је Вићентије Савић сада већ далеке 1992. године.

Борковићевом пулу спонзора се за Србија рели придружује и Шкода Ауто Чачак.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести