Дизачица тегова Радмила Загорац добитница Спартакове награде

Радмила Загорац је прва жена у историји Србије која је освојила златну медаљу у дизању тегова.
с
Фото: Ф. Бакић

Овај успех, млада Ирижанка, остварила је прошле године на Европском првенству за јуниоре и млађе сениоре до 23 године у финском Рованијемију у категорији до 45 килограма. Радмила је тада освојила два златна одличја у дисциплини трзај и тотал и бронзу у избачају. За то је стигла и заслужена награда, јер је проглашена за најбољу у дизању тегова у “Дневниковом” избору. Тада је Радмила рекла да ће јој „Дневникова” награда бити велики подстицај за даље успехе и била је.

Ове године ова 21-годишња девојка је освојила бронзану медаљу на јубиларном 100. Европском првенству у Тирани. Чланица Херкулеса из Бача заузела је треће место у категорији до 45 килограма и на тај начин донела прву сениорску медаљу Србији у историји шампионата Старог континента. У трзају је подигла 68, а у избачају 84 килограма, што јој је у коначном збиру (тоталу) донело 152 кг. Поставила је уједно и нови национални рекорд. Освојила је и у трзају и избачају још две бронзе. Такође је на Европском првенству за јуниоре и млађе сениоре у Драчу узела три бронзе (трзај, избачај и бијатлон), али сада у категорији до 49 килограма.

– Прошле године сам добила „Дневникову” награду. То ми је била прва награда, ова Спартакова ми је веома важна, јер је то највеће покрајинско спортско признање. Прво је велико признање, али се надам да неће бити и последње. Верујем да ће бити једно од многих у мојој каријери – казала је Радмила Загорац.

Пошто је освојила најзначајнија јуниорска одличја, Радмила је сада кренула да осваја и сениорске медаље.

– Пошто сам још увек јуниорка такмичим се и у јуниорској и у сенорској категорији. Тако сам ове године и на јуниорском Европском првенству освојила бронзану медаљу, али први пут у категорији до 49 килограма. Морам да истакнем да је много теже освојити сениорско одличје, због тога ми је ово са ЕП веома драго и надам се да ће их у наредном периоду бити још.

У наредној години очекују је нови изазови.

– Очекују нас многа важна надметања, а међу њима и Светско првенство. Верујем да ћу на такмичењима у следећој години наставити са добрим резултатима. Наравно, много тога ће зависити и од припрема, али волела бих да освојим неко важније такмичење.

За две године су Олимпијске игре у Паризу.

– Олимпијски циклус је већ почео, скупљају се бодови за квалификације на Олимпијске игре. Покушаћу да изборим одлазак у Париз. То би било највеће и најважније такмичење за мене – закључила је Радмила.

Она је овим спортом почела да се бави у родном Иригу у клубу „8. март„. Наиме, прво је тренирала атлетику, а саставни део је било и дизање тегова. Затим је тренер отворио клуб за дизање тегова и Радмила је пожелела да се бави тиме. И, ето, није погрешила.

 

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести