Драгана Саратлић: Младима врата отворена

Пре неколико дана за председницу ВК Данубијус 1885 изабрана је Драгана Саратлић, која је скоро четири деценије део једног од најстаријих веслачких клубова у Србији.
Приватна архива/Драгана Саратлић
Фото: Приватна архива/Драгана Саратлић

Љубав према веслању наследила је од оца Србе, који је годинама био како веслач, тако и тренер у клубу. Приликом обраћања делегатима на седници Скупштине, а имајући у виду тешку ситуацију због пандемије коронавируса, Саратлићева је као основни задатак навела очување клуба на оном нивоу на коме је био пре ове кризе.

Зато се чини да је једини исправан став остати фокусиран на чување постојећих људских и материјалних ресурса.

- Постављање било каквих конкретних циљева изгледа тешко али не и немогуће. Као спортисти навикнути смо на изазове и препреке, те из тог разлога не можемо себи да дозволимо да останемо на досадашњем нивоу јер без развоја и напретка загарантовано нам је пропадање. Зато је потребно да уложимо максималне напоре како би се постигли најбољи резултат на свим предстојећим такмичењима, унапредила организација рада клуба, увећала спортска база и задржали постојећи чланови - рекла је Драгана Саратлић.

Као један од задатака навели сте омасовљење?

- Ова сезона за већину спортова је изгубљена и за њу још немамо јасну слику како ће се одвијати. Жеља нам је да се на предстојећим такмичењима појавимо са што већим бројем такмичара, посебно у млађим категоријама јер нам то гарантује боље резултате у наредним годинама. Како би се ово реализовало потребно је да се фокусирамо на омасовљење чланства у најмлађим категоријама, а у исто време да покушамо да сачувамо оне веслаче који су већ у такмичарском погону.

Да ли планирате да ојачате стручан рад?

- Мотивисати веслаче у оваквом окружењу је тешко, стога очекујемо пун ангажман свих стручњака у клубу. Тренери који су тренутно ангажовани у клубу су спој искуства и младости и то је идеална полазна основа. Увек може боље и тако и треба да буде. Када је стручни рад у питању мало је квалитетних веслачких стручњака у Србији, али потенцијала свакако има. Бољитак може да се очекује једино ако се улаже у едукацију тренера. Идеја усавршавања стручног кадра која је у последњих неколико година заживела, као и ангажовање младих стручњака, апсолутно је нешто што треба да се одржи. Посебно радује то што се ради о младим људима који су потекли из редова нашег клуба.

Данубиус је један од ретких клубова у нашој земљи који посвећује посебну пажњу универзитетском веслању?

- Идеја универзитетског веслања је нешто на чему се у клубу ради већ годинама. У нашим условима то је сизифовски посао, али је ипак могуће да се реализује. Организација ЕП на Палићу нам је из прве руке показала колико је то сврсисходно. Имамо довољан број веслача који су студенти и који су већ учествовали на разним универзитетским такмичењима. Неопходно је успоставити чвршће односе са универзитетом и студентским организацијама.

Овај сегмент спортског рада је још увек у повоју?

- Јесте, али нам је жеља да се и тај сегмент омасови. У нашем окружењу постоје добри примери како развој студентског веслања може повољно да утиче на развој веслања уопште, пример свакако требају да буду загребачки клубови. Студенско веслање представља битну спону између јуниорских и сениорских селекција. То су веслачи које треба задржати у клубу, без обзира што, због обавеза на факлутетима, не могу да се посвете врхунском веслању. То су људи који једног дана треба да преузму управљање овим клубом и сасвим је природно да их вежемо што чвршће за клуб.

Да ли планирате улагање у основна средства?

- Иако је опремљеност пловног парка и пратеће опреме на завидном нивоу, можда најбољи у историји клуба, тренд набавке опреме и занављање треба да се настави, у складу са могућностима и новцима којима будемо располагали.

У вашем клубу ради и теретана?

- Објекат којим клуб располаже, без икаквог претеривања, најбољи је у држави, а можда и у окружењу. Тератана је опремљена одличном опремом и справама. С тога сматрамо да је потребно те ресурсе искористити и у сврху додатних прихода. Под тим подразумевамо рад на повећаном броју вежбача рекреативаца.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести