In memoriam: Преминуо стрељачки великан Бранислав Лончар (1937 – 2019)

Дугогодишњи репрезентативац и селектор стрељачке репрезентације Југославије Бранислав Лончар преминуо је после дуге болести у 82. години у Новом Саду.
Branislav Loncar
Фото: Приватна архива

Лончар је рођен 19. новембра 1937. године у Карађорђеву у општини Бачка Паланка, а од 1961. живео је у Новом Саду. Стрељаштвом је почео да се бави са 11 година.

За национални тим Југославије дебитовао је 1954, а као такмичар освојио је пет медаља на светским првенствима, 11 на шампионатима Европе, три на Медитеранским играма и 27 на првенствима Балкана, што у појединачној што у екипној конкуренцији. Првак Југославије био је 15 пута.

Међу највећим спортским успесима Бранислава Лончара је титула првака Европе у гађању малокалибарском пушком из лежећег става  1965. године у Букурешту. У истој дисциплини екипу Југославије је предводио ка титули шампиона Старог континента и и светском рекорду. Лончар се са првенства у Букурешту вратио са шест одличја, јер је био члан тима Југославије пушком који је, уз злато, освојио и два сребра и две бронзе у екипној конкуренцији.

У изборима „Дневника“ „Спорта“, „Политике“ и „Спортских новости“ Лончар је проглашен за најбољег спортисту Југославије 1965. године. У ризници има и сребрну медаљу у јуниорској конкуренцији у троставу (3 пута 30 метака) на Светском првенству у Москви 1958, као и сениорску бронзу на Европском првенству у Ослу 1963. (гађање МК пушком из клечећег става). Учествовао је на Олимпијским играма у Риму 1960. и Мексико Ситију 1968.

Велики допринос развоју стрељаштва Лончар је дао као тренер СД Нови Сад 1790 и селектор националног тима. Био је учитељ многих освајача олимпијских, светских и европских медаља. Репрезентацију је са великим успехом водио дуже од једне деценије и то у време када су наши стрелци почели да освајају олимпијска одличја . Лончар је био селектор Југославије на Олимпијским играма у Сеулу 1988, Барселони 1992, Атланти 1996. и Сиднеју 2000. У том периоду стрелци су освојили три златне, две сребрне и четири бронзане олимпијске медаље, уз велики број одличја на светским и европским шампионатима.

Носилац је националног спортског признања и добитник бројних друштвених и спортских награда. Обављао је и низ друштвених функција у спорту. Између осталог био је и генерални секретар Спортског савеза Војводине.

Бранислав Лончар биће сахрањен у четвртак у 10.30 часова на Градском гробљу у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести