На Светском ИТФ теквондо првенству за ветеране Маринко Стојаковић окитио се сребрном медаљом

На Светском ИТФ теквондо првенству, одржаном у Пловдиву, Маринко Стојаковић из Бачке Тополе, у јакој ветеранској конкуренцији, освојио је друго место.
marinko stojkovic tekvondo
Фото: Маринко Стојаковић, фото: Приватна архива

Учествовало је више од 1.800 такмичара из осамедесетак земаља. Стојаковић се борио у дисциплини традиционалних борби, у најбројнијој категорији, до 80 кг.

Стојаковић се сјајно борио  до финала са веома квалитетним борцима, да би се у борби за залто надметао са одличним Словенцем.У веома жестокој и до краја неизвесној борби изгубио је за поен судијском одлуком. Ово је и највећи успех српског теквонда у традиционалној дисциплини, изјавио је Дејан Ђурасовић, председник ИТФ теквондо репрезентације Србије.

- Маринко је један од најзаслужнијих људи у Србији за развој ове борилачке вештине. Он је кроз дугогодишњи рад са децом афирмисао овај спорти неки од његових ученика су освојили медаље у јуниорској конкуренцији на међународној сцени, као што су Даница Петков и Огњен Петровић – рекао је председник ИТФ репрезентације Дејан Ђурасови.


Два стила

Теквондо је древна корејска борилачка вештина које се временом поделила на два стила – ВТФ и ИТФ, које се међусобно разликују по опреми и правилима  борбе. ВТФ је временом постала олимпијска дисциплина, док ИТФ важи за изазовнију, јер се користи мање опреме и у борби је пун контакт.


Стојаковић је почео да се бави теквондом 1994. године. У  такмичарској каријери био је вишеструки првак Југославије и Србије и Црне Горе. Учествовао је на многим међународним такмичењима, у Бугарској, Италији, Грчкој, Румунији.., где је освајао прва и друга места. Био је вицешампион Балкана, а на Европском првенству 2013. године освојио је прво место у борбама, а 2018.  друго у формама.

Више пута је проглашаван за најбољег спортисту и тренера општине Општине Бачка Топола. Од 2000. године води свој ИТФ текводно клуб у Бачкој Тополи и Бајши где подучава младе. Његови ученици постижу запажене резултате у земљи и на међународним такмичењима. Маринко је намеран да се и убудуће такмичи са својим вршњацима, а приоритет му је да ствара нове борце у овој древној вештини и да има што више чла нова у свом клубу.       

Ј. Ђуранин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести