ОЛИМПИЈСКА НОРМА ИЗМАКЛА ЗА ДЛАКУ: Сања Вукашиновић седма на Европском првенству у стрељаштву, Србија пета у троставу

Српским репрезентативкама су првог дана Европског првенства малокалибарским оружјем у Осијеку циљеви и сјајни успеси измакли „за длаку“.
с
Фото: Стрељачки савез Србије

Сања Вукашиновић је заузела седмо место у драматичном финалу такмичења у троставу, а женска репрезентација у истој дисциплини је у екипној конкуренцији била пета. Вукашиновићева је била свега 0,3 круга далеко од олимпијске квоте, док је женски тим два круга делило од медаље.

Сања Вукашиновић је у врло изједначеној борби у квалификацијама заузела шесто место са 590 кругова.

И у финалу су, као и у квалификацијама, одлучивале нијансе. Вукашиновићева није сјајно стартовала и после првих 15 метака (клечећи став) налазила се на осмом месту. Из лежећег става је доста боље гађала, почела да сустиже ривалке, у једном тренутку била и на петој позицији. Ипак, пред последњи, стојећи став, делила је седмо и осмо место са Норвежанком Јанет Хег Дуештад. Међутим, није много заостајала за Коваленковом и 17-годишњом Белорускињом Куприсовом. Кјара Леоне се издвојила на челу трке.

Серија преокрета је настављена. Успела је Вукашиновићева током последњег стојећег става да престигне две ривалке у борби за олимпијску визу, Коваленкову и Куприсову. Али после 10. метка стојећег става, када испадају седмопласирана и осмопласирана наша репрезентативка је била седма са свега 0,3 круга заостатка за шестопласираном Куприсовом, док је Коваленкова завршила финале као осма.

Тиме је трка за олимпијске улазнице је била завршена. Освојиле су их Дарија Куприс, која је остала на шестом месту, и Кјара Леоне, каснија победница финала.

Уз Вукашиновићеву, учествовале су још две српске такмичарке. Андреа Арсовић је освојила 17. место, са 587 кругова. Наша искусна репрезентативка је врло добро гађала из лежећег и последњег, стојећег става у квалификацијама, али лош старт у клечећем ставу ју је коштао бољег пласмана. Теодора Вукојевић се пласирала на 43. место.

Србија је у екипном пласману заузела пето место. Наш тим има за чиме да жали. Погодио је 1.758 кругова, два мање од трећепласиране Пољске. Да су Српкиње и Пољакиње постигле исти резултат, нашем тиму би припала бронза због већег броја унутрашњих центара.

У мушком троставу најбољи резултат од српских стрелаца постигао је Марко Ивановић, који се такмичио ван конкуренције за финале. Са 585 кругова освојио је 16. место. Миленко Себић је био 32, са 585 кругова. Исти резултат, али са мање центара, остварио је Лазар Ковачевић, који се пласирао на 33.позицију. Милутин Стефановић је погодио круг мање и заузео  37. место. Душан Стојадиновић, који се попут Ивановића надметао ван конкуренције је био 64. Српска екипа Себић, Ковачевић, Стефановић је заузела 10. позицију.

Сем стрелаца пушком првог дана сениорског ЕП такмичила се и Јована Тодоровић. Добро је стартовала у квалификацијама спорт пиштољем. После прве фазе, 30 метака прецизном паљбом, наша млада репрезентативка је са 290 кругова на 11. месту. Сутра следи тежи део квалификација, гађање 30 метака брзом паљбом, и финале.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести