Отворен први Међународни стонотениски турнир у Зрењанину (фото)

Међународни турнир у стоном тенису за јуниоре и кадете, свечано је отворен јуче у зрењанинској “Кристалној дворани”.
Stonoteniski turnir u Zrenjaninu/Grad Zrenjanin/zrenjanin.rs
Фото: Град Зрењанин/зрењанин.рс

Турнир ће трајати пет дана, до суботе, 28. септембра, а окупио је више од 200 учесника из 35 земаља и са свих континената, међу њима и тридесетак играча из Србије. С обзиром да припада светској Pro Tour категорији турнира, уз играче је и више од стотину тренера и неколико десетина домаћих и иностраних судија, па је јасно да се ради о правом спектаклу у спорту који се игра широм Планете.

Игра се на 16 столова, уз још 14 за загревање, у “Кристалној дворани” и хали “Медисон”.

Турнир је прогласио отвореним помоћник градоначелника Симо Салапура, истакавши да је Град Зрењанин домаћин још једног значајног међународног такмичења, овога пута у спорту у ком има петоструког и актуелног шампиона државе - стонотениски клуб “Банат”, самим тим и велику популарност и традицију.

- По први пут смо домаћини овако великог стонотениског турнира, имаћемо близу 1.500 ноћења у граду, укључена је у организацију и градска логистика, а стонотениски клуб “Банат” показао се као одличан партнер и града и Стонотениског савеза Србије. Надам се да ћемо бити добри домаћини, али и да ће стонотенисери из Србије остварити највише пласмане - казао је Салапура и додао да су управо резултати које у континуитету остварује стонотениски клуб “Банат” били пресудни да се нашем граду додели организација овако значајне спортске манифестације.

Фото: Stonoteniski turnir u Zrenjaninu/Grad Zrenjanin/zrenjanin.rs

- Биће ово и прилика да се стонотениски спорт додатно популарише међу нашом децом и верујем да ће међу њима сигурно израсти и неки нови асови, попут Илије Мајсторовића - нагласио је помоћник градоначелника.

Најављујући турнир пре неколико дана, управо је капитен стонотенисера “Баната” и државни репрезентативац Илија Мајсторовић рекао да је локална самоуправа Града Зрењанина омогућила клубу да добије најбоље могуће услове за организацију једног великог међународног такмичења, а да је те напоре препознао и Стонотениски савез Србије и одабрао Зрењанин као право место за један овакав стонотениски и спортски догађај. Стонотениски клуб “Банат” технички је организатор турнира, а Мајсторовић је истакао да све учеснике у Зрењанину очекују врхунски услови за боравак и такмичење.

- Прва два дана турнира се играју мечеви у појединачној, затим и у екипној конкуренцији, играју јуниори и кадети, дакле играчи од 15 до 18 година, тренутно је на такмичењу 208 играча из целог света, од Аустралије до Америке, и слободно могу да кажем да је у питању један од највећих турнира за младе у историји српског стоног тениса, самим тим и у историји нашег клуба и града. Надам се да је ово добар почетак и да ће оваквих и сличних турнира бити и у наредном периоду, у Србији и Зрењанину -  рекао је он.

Отварању је присуствовао и председник Стонотениског савеза Србије и државни репрезентативац Александар Каракашевић. Оцењујући актуелну ситуацију у овом спорту у Србији, као један од највећих проблема истакао је да је све мање деце у неким мањим срединама у којима је стони тенис деценијама традиционалан спорт и расадник талената, попут Чоке и Сенте, тако да је све теже приволети најмлађе да почну да тренирају.

- Најважније је да направимо неку базу, можда оформимо два-три стонотениска центра у Србији да окупимо талентовану децу, и створимо младе јуниоре и сениоре који могу у наредних осам до десет година да освајају европске и светске медаље. То није ни мало лако, ако се зна да Азија има примат у овом спорту, али уз добар и континуиран рад сигуран сам да можемо до европских медаља у неком наредном периоду - казао је Каракашевић.

Фото: Stonoteniski turnir u Zrenjaninu/Grad Zrenjanin/zrenjanin.rs

Још је истакао да је Зрењанин један од ретких градова у нашој земљи који може да организује један овакав турнир, јер располаже са две спортске хале на једном месту, које испуњавају све врхунске услове.

- Стонотениски клуб “Банат” траје већ дуго, у Србији су на највишем нивоу и зато смо им и поверили организацију. По мени је хала најважнији део било каквог турнира и уколико је хала добра, све остало може да се надомести, а ја не сумњам да ће у Зрењанину све бити организовано на најбољи могући начин - закључио је он.

Организатори позивају и све Зрењанинце, љубитеље стоног тениса и спорта, уопште, да дођу у “Кристалну дворану” и наредних дана уживају у надметању најбољих светских јуниора и кадета.

Мечеви се одржавају свакодневно, од 9-21 час, а улаз је слободан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести